fbpx

Met deze aanpassingen kun je gemakkelijk je CO2-voetafdruk en energiekosten verminderen

We worden steeds vaker geconfronteerd met ons energieverbruik en zijn invloed op het milieu. Je CO2-voetafdruk representeert de hoeveelheid CO2 die jij als individu uitstoot, en deze wil je voor de aarde en voor je eigen portemonnee klein houden. Meeste mensen denken dat milieuvriendelijke alternatieven hun meer geld zullen kosten, maar dit is zeker niet altijd waar. Met deze tips verminder je je energieverbruik én de kosten die eraan hangen!

Huis

Goede isolatie in huis is essentieel om energie te besparen. Het vermindert warmteverlies in de koude maanden en houdt de hitte buiten in de zomer. Investeer in dubbelglas in je ramen en isoleer de vloer en het dak. Zorg dat alle ramen en deuren goed sluiten, zodat het niet tocht. Door je huis goed te isoleren, hoef je de verwarming of airconditioner minder vaak aan te zetten. Schakel apparaten volledig uit wanneer je ze niet gebruikt. In stand-by modus gebruiken ze namelijk nog steeds energie. Gebruik energiezuinige LED-verlichting in huis en gebruik timers of bewegingssensoren om te voorkomen dat je lampen onnodig branden. Volgens een onderzoek van ExpressVPN bespaar je gemiddeld $210 per jaar als je je gloeilampen door LED-lampen vervangt.

Watergebruik

Alhoewel watergebruik niet direct gerelateerd is aan energieverbruik, zijn ze wel met elkaar verbonden. Dit is omdat het energie kost om water te pompen en verwarmen. Door bewuster te zijn van je waterverbruik kun je indirect energie besparen. Beperk de duur van je douchebeurten en gebruik kouder water.

Afval

Verminder de hoeveelheid afval die jij creëert door wegwerpproducten zo minimaal mogelijk te gebruiken. Kies voor herbruikbare boodschappentassen, waterflessen en rietjes. Ook kun je oplaadbare batterijen en wasbare wattenschijfjes gebruiken. Het aanschaffen van deze producten zal je op de lange termijn geld besparen. Ook is het goed om te kijken naar wat voor verpakkingen de producten die je koopt hebben. Kies voor minimale verpakking of papier in plaats van plastic.

Tuin

Als je een tuin hebt, kun je regenwater gebruiken om de tuin te besproeien en planten water te geven. Zo verbruik je minder water uit de kraan, en wordt er minder energie gebruikt. Hoe meer planten en bomen je in je tuin hebt, hoe beter. Planten halen namelijk CO2 uit de lucht, wat het op een natuurlijke wijze zuivert. Zet je keukenafval en tuinafval om in compost. Zo heb je gratis meststof voor je tuin en minder afval. Plant bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Dit helpt de biodiversiteit te bevorderen. Hang vogelhuisjes op en zet een vogelbadje neer in de tuin. Biodiversiteit in je tuin draagt bij aan het ecosysteem en houdt hem in stand.

Voedsel

Steun je lokale boeren door voor lokaal geproduceerd of gekweekt voedsel te kiezen. Niet alleen is dit leuk, maar het is ook veel beter voor het milieu, omdat er weinig transport nodig is. Het minimaliseren van je vleesconsumptie is ook een goede manier om bij te dragen aan het milieu. De productie en transport van vleesproducten vergt veel energie en geld. Nu is het begrijpelijk dat je misschien niet helemaal wilt stoppen met vlees eten. Ieder steentje draagt bij. Als je normaal gesproken vier keer per week vlees eet, probeer dan het tot twee keer per week te verminderen. Zo daalt je CO2-voetafdruk langzaam. En wanneer je vlees koopt, is het verantwoord om dit van een lokale slager te doen. Wereldwijd wordt gemiddeld één derde van het voedsel dat wordt geproduceerd weggegooid. Dit is natuurlijk zonde. Reduceer je voedselverspilling door bewust inkopen te doen en restjes van het avondeten te bewaren om de volgende dag te eten en dingen in te vriezen. Het kopen van grote verpakkingen is goedkoper en gebruikt minder verpakking, maar kan ook zorgen dat je te veel hebt. Daarom is het verstandig om gelijk na aanschaf een deel in te vriezen.

Vervoer

Ga verantwoord op reis door openbaar vervoer te gebruiken wanneer mogelijk. Als je een stedentrip maakt, kies dan een bestemming waar je met de trein heen kunt. Er zijn tegenwoordig zulke goede treinverbindingen, dat je binnen een paar uur in Parijs of Berlijn kunt zijn. Voor je dagelijkse reis naar werk, vrienden of het centrum kom je met je ov-chipkaart heel ver. De milieuvriendelijkste optie is om de fiets te pakken of te wandelen. Moet je vaak ver reizen? Dan kun je ook investeren in een elektrische of hybride auto. Er zijn ook bedrijven die carsharing aanbieden, zodat je alleen wanneer je het nodig hebt een auto kunt gebruiken. Wil je buiten Europa op vakantie? Vlieg dan rechtstreeks in plaats van met tussenstops. Een rechtstreekse vlucht verbruikt minder energie en brandstof. Dit komt doordat het vliegtuig tijdens het opstijgen en landen het meeste energie gebruikt.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF