fbpx

9 tips om rekening mee te houden na 9 uur ‘s avonds

Over het algemeen kun je na 9 uur ‘s avonds het beste niet meer zoveel doen. Deze periode bepaalt namelijk hoelang het duurt voordat je in slaap valt, hoelang je in totaal slaapt en in welke stemming je ‘s ochtends wakker wordt. Hieronder lees je negen dingen die je beter niet kunt doen na 9 uur ‘s avonds.

1. Eet geen grote maaltijden

Grote maaltijden bevatten vaak vettig voedsel en het duurt daarom langer om te verteren. Hierdoor is je lichaam dus langer bezig met werken en blijf je wakker. Als je ‘s avonds trek krijgt, eet dan lekker licht en gezond. Een goed stevig en gezond ontbijt zorgt voor een betere stemming in de ochtend en voor minder trek later op de dag.

2. Check je werkmail niet

Klaar met werken is ook echt klaar met werken. Kijk daarom ‘s avonds niet meer naar je mail. Als iemand van je werk je dringend nodig heeft, belt diegene wel, anders is het niet belangrijk genoeg. Na het werk heb je tijd voor jezelf. Geniet daarvan.

3. Drink geen alcohol

Na een stressvolle dag is het heel verleidelijk om een glaasje wijn te drinken. Je wordt dan wel sneller slaperig van alcohol, maar daar staat tegenover dat de diepte van je slaap minder wordt. Je zult minder vast slapen en sneller wakker worden. Daarnaast voel je de gevolgen van de wijn de volgende ochtend.

4. Ga niet boos naar bed

Probeer ‘s avonds geen ruzie te krijgen. Als je boos bent, blijf je er de hele nacht aan denken. Dit zorgt ervoor dat je mentaal wakker blijft, terwijl je lichaam toch echt hartstikke moe is en graag wil slapen.

5. Kijk geen series

Er zijn twee redenen om geen series te gaan kijken. Door te kijken naar series ben je je niet bewust van de tijd. Ook al ben je van plan om één aflevering te kijken, het worden er vaak meer. Hierdoor blijf je dus langer wakker, terwijl je die tijd goed kunt gebruiken om te slapen. Ten tweede wordt er door te kijken naar een scherm nauwelijks melatonine aangemaakt. Melatonine is een stofje dat je hersenen aanmaken zodat je slaperig wordt. Dus hoe sneller je de serie afzet, hoe sneller je naar dromenland gaat.

6. Drink geen cafeïne houdende dranken

‘s Avonds na 9 uur nog een lekker bakje koffie is niet slim. Cafeïne werkt net als een scherm tegen de natuurlijke productie van melatonine in.

7. Check je Facebook en Instagram niet

De wetenschap heeft bewezen dat surfen op je smartphone slaap verstorend is. De kwaliteit en de kwantiteit verslechtert.

8. Lees geen spannende boeken

Dat je een scherm verruilt voor een boek is super! Meestal werkt een boek lezen ontspannend en val je eerder in slaap. Maar let er ook op wat voor soort boeken je leest. Als je thrillers, emotionele boeken en non-fictie leest, ben je je hersenen meer aan het stimuleren dan aan het ontspannen. Dit kan leiden tot een slechte slaap. Je kunt dus beter ‘s avonds een vermakelijk tijdschrift lezen of een boek waar je niet veel bij na hoeft te denken.

9. Slik geen multivitamines

Het is goed dat je je lichaam af en toe voorziet van wat extra vitamines, maar een dosis vitamine B in de avond zorgt ervoor dat je energieker wordt wat weer tegen je natuurlijke slaapcirkel ingaat.

Bron: Huffington PostWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF