fbpx

9 x zo houd je het leuk als je met vrienden op vakantie gaat

Het is vandaag de dag van de vriendschap. Je kan het als vrienden zo leuk met elkaar vinden, maar verschillen soms ook van leefstijl. Neem bijvoorbeeld een vakantie waar irritaties snel hoog kunnen oplopen. Met deze do’s en don’ts voorkom je dat de gezamenlijke vakantie een fiasco wordt.

Neem de voorbereidingen serieus. En dan niet het reserveren van campings en ‘wie-neemt-de-hagelslag-mee’, maar de zaken die eventueel frictie kunnen opleveren. Plan dus van tevoren voldoende tijd in voor een gesprek. Je denkt je vrienden goed te kennen, maar op vakantie is alles echt net even anders. Lijkt misschien overdreven, is het niet.

Een simpele vraag, maar zeker onmisbaar in die voorbereiding: wat vinden zij belangrijk op vakantie -en wat is voor jullie belangrijk? Wil je veel zien, of juist zoveel mogelijk nietsdoen? Mogen de kinderen het dagprogramma meebepalen of hebben ze niet zoveel te willen?

Peil ook of je vrienden ochtendmensen zijn of niet. Scheelt een bak irritatie als jij ‘s ochtends naast hun tentzeil goedbedoeld zingend de koffie aankondigt.

Bespreek ook wat jullie doen als de kinderen zich misdragen. Mag je hun kind corrigeren en vice versa? Licht je kinderen ook in over deze afspraken.

Maar zorg ook dat jullie op de hoogte zijn van de afspraken binnen de gezinnen. Het kan gezeur opleveren als hun kinderen twee uur op de iPad mogen, en die van jullie max een halfuur. Maak in dit geval een gezamenlijke schermtijdafspraak die alleen in de vakantie geldt. Of leg simpelweg van tevoren uit dat jullie afspraken verschillen. Nog simpeler: neem allebei geen iPad mee.

Plan tijdens de vakantie regelmatig me time in. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezin. Het voorkomt dat je je ‘opgesloten’ voelt in het groepsgebeuren en geeft jullie samen de mogelijkheid om even bij te praten. Want zo samen is toch anders dan in een grote groep.

Irritaties zijn onvermijdelijk. Schaam je er dus niet voor. Zit iets je echt dwars, bespreek het dan eerst met je partner. Dat lucht waarschijnlijk al wat op -en het relativeert als je er met hem om kan lachen. En bedenk je hierbij dat jullie paden binnenkort weer scheiden.

Maar pas op dat het onschuldige kletsen niet ontaardt in een dagelijks stiekem gekonkel achter het toiletgebouw. Jullie vrienden zijn niet gek; dit soort heimelijk gedrag wordt vaak haarfijn opgepikt.

Toon initiatief. Fijn als jij de kunst van het ontspannen verstaat en dagen achtereen op een stretcher kan liggen, maar weet ook dat er regelmatig dingen moeten gebeuren, helemaal als je met zo’n grote groep weg bent. Bied aan om de vaat te doen als je ziet dat de borden metershoog opgestapeld staan, vraag of er nog boodschappen gedaan moeten worden of stel ongevraagd een gezellig kaasplankje samen.

Lees ook: Zo geniet je mindful van je vakantieWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF