fbpx

9 planten die je super gelukkig én gezond maken

Ruim 80 procent van de Nederlanders wordt blij van planten om zich heen en ruim 70 procent voelt zich meer op z’n gemak in een huis waar bloemen staan, zo blijkt uit onderzoek. Logisch, want ze maken ons om meerdere redenen gelukkig en gezond!

Planten en bloemen zorgen niet alleen voor een ontspannen sfeer, maar hebben ook een positief effect op onze mentale en fysieke gesteldheid. Zo toonden wetenschappers bijvoorbeeld aan dat mensen in het ziekenhuis sneller herstellen als ze uitkijken op groen, dan wanneer ze tegen een blinde muur aan kijken. Bovendien hebben ze minder pijnstillers nodig. En mensen die kampen met een burn-out, veel stress ervaren of een terminale ziekte hebben, zeggen troost en kracht in de natuur te vinden.

Deze planten maken gezond en gelukkig

Welke planten dat dan zijn? Die ons zo gezond en gelukkig maken? Wij zetten ze voor je op een rij…

1. Saffloer

Deze distelachtige plant met gele, rode en oranje bloemen wordt al sinds de oudheid gekweekt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Uit de zaden wordt olie geperst, die rijk is aan vitamine E en omega 6- en 9-vetzuren. Saffloerolie verlaagt het cholesterol en versterkt het immuunsysteem. De saffloer bevat stoffen die ontstekingen van de huid genezen, is rijk aan gezonde vezels en beschikt over voedende eigenschappen voor huid en haar.

2. Geranium

De geranium is met z’n felgekleurde bloemen erg geliefd in het Middellandse Zeegebied. Dit vrolijke plantje bezorgt je een instant zonnig humeur! Geranium wordt veel gebruikt in de aromatherapie. De geurige essentiële olie ervan zit barstensvol krachtige antioxidanten en heeft rustgevende eigenschappen. Geranium kan helpen bij hormoonschommelingen, stress en angstgevoelens. De olie verbetert ook de conditie van je huid én haar – dat er een mooie glans van krijgt.

3. Koriander

Van koriander kunnen zowel het blad, de zaden als de slanke stengels worden gebruikt. De bruine zaden zijn gevuld met essentiële oliën met een kruidig warm, sinaasappelachtig aroma. Koriander is het onmisbare ingrediënt voor een effectieve detox: dit donkergroene kruid bevat enorme hoeveelheden chlorofyl, die het lichaam helpen reinigen tot op celniveau. Koriander kalmeert en vermindert angst en stress. Ook fijn: je gaat er beter van slapen.

4. Camelina

Deze kruidachtige plant werd oorspronkelijk geteeld in de Franse regio Vendée en werd slechts één keer per jaar geoogst. De wilde Camelina wordt vanwege zijn warrige stengels vaak voor onkruid aangezien. Zonde, want wat een power heeft deze plant! De biologisch afbreekbare olie die wordt gewonnen uit de zaden bevat veel vitamine A, E en D, magnesium en onverzadigde vet- zuren (met omega 6 en 9). Dat maakt het meteen een soort alleskunner: Camelina is goed voor de spijsvertering, het hart, de spieren en het zenuwstelsel. Ook onze buitenkant knapt op van deze plant. Camelina helpt bij het genezen van huidproblemen als psoriasis en eczeem, en houdt de huid jong en elastisch. De zachte Camelina-olie is een ideale moisturizer voor de huid én maakt het haar glad.

5. Klimop

Het is een goed idee om de klimop van buiten (waar hij graag tegen muren opgroeit) naar binnen te halen, want deze topper zuivert volgens het American College of Allergy, Asthma & Immunology maar liefst 94 procent van de vervuilde lucht en 78 procent van de schimmels in twaalf uur tijd. We ademen en slapen er meteen stukken beter en ontspannener door. Ook mensen die last hebben van allergieën en astma knappen enorm op van deze plant: hij helpt de symptomen te verminderen.

6. Lavendel

Iedereen die weleens door zo’n heerlijk geurend, Frans lavendelveld is gereden, kent het ontspannende effect van deze mediterrane plant. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze bevindingen: lavendelgeur ontspant bij (menstruatie)pijnen, verlaagt de hartslag en bloeddruk en vermindert stress. In één studie bleek door lavendel zelfs het gehuil van baby’s af te nemen (en dat verlaagt het stressniveau van meerdere mensen!). Deze paarse bloeier vermindert depressieve gevoelens en zorgt voor een diepe, ontspannen slaap. Wie met lavendel op het nacht- kastje slaapt, wordt minder vaak wakker.

7. Aloë Vera

Aloë Vera ziet er stoer uit, is super makkelijk in onderhoud én een alleskunner. Het sap helpt bij eczeem, tegen zonnebrand en bij het genezen van wondjes. Je kunt het ook drinken: aloëverasap stimuleert de spijsvertering en geeft het immuunsysteem een boost. En dan heeft deze plant bij wijze van spreken ook nog een lintje gekregen van de NASA, omdat uit onderzoek van de organisatie blijkt dat Aloë Vera een krachtige luchtzuiveraar is. De plant geeft zuurstof af en neemt ’s nachts koolmonoxide op. Perfect voor in de slaapkamer; dit plantje stimuleert een ontspannen slaap.

8. Jasmijn

Deze oosterse, diepgroene plant met z’n prachtige witte (eetbare!) bloemen heeft een heerlijk zoete geur en een wilde, natuurlijke uitstraling. Vroeger werd het sap uit de blaadjes gebruikt als pijnstiller. Er zit namelijk salicylzuur in, wat de werkzame stof in aspirines is. De bloemen van de jasmijn worden gebruikt als anti-bacterieel medicijn, om krampen mee te behandelen en om de productie van moedermelk te bevorderen. Maar ook als je liever geen planten eet, helpt jasmijn je: de aromatische olie vermindert angsten en gepieker, en verbetert de kwaliteit van de slaap. Overdag maakt jasmijn alert en productief. En kan je seksleven wel een boost gebruiken? Masseer je partner dan eens met massage-olie met jasmijn erin. De geur alleen al kan lust opwekken.

9. Gerbera

Een verrassing in deze lijst van geneeskrachtige planten is de olijke gerbera. Dit plantje met z’n felgekleurde bloemen heeft een geheime superkracht: hij komt uit grootschalig onderzoek van de NASA naar voren als ‘vieze-kantoorlucht-killer’ nummer één. In de lucht (zeker die van airconditioned kantoren) zweven naast allerlei schimmels ook chemicaliën als benzeen, trichlooretheen en formaldehyde. Die filltert de gerbera met groot gemak uit de lucht. Dat betekent: geen geïrriteerde ogen, snotneuzen, niesbuien en hoofdpijn meer, en een veel betere concentratie op de koop toe.

Plantenweetjes

  • 93% van de Nederlanders heeft planten in huis
  • 55+’ers hebben gemiddeld 11 planten, jongeren van 18–34 jaar
  • 75% zet zelfs op het toilet een plant neer
  • 73% van de mensen bezit een of meerdere vetplanten
  • De meest gekochte planten in Nederland zijn de orchidee, kalanchoe, vetplant, cactus en hortensia
  • De roos en de tulp zijn de populairste snijbloemen
  • Ouderen zijn vooral dol op rozen, jongeren kopen graag tulpen
  • 60% van de vrouwen wordt vooral blij van bloeiende planten
  • Ruim de helft van de mannen voelt zich rustiger in een huis met planten


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF