fbpx

7x vroeg opstaan is super gezond

Wilde jij de wekker vanmorgen ook het liefst uit het raam gooien? We get it! Maar… Eenmaal uit bed zul je eigenlijk best blij zijn. Want vroeg opstaan is super gezond voor je!

En wel hierom…

1. Strak ochtendregime, strak lijf

Yup, van vroeg opstaan krijg je een strakker lijf. Uit onderzoek van de Northwestern University in Illinois blijkt namelijk dat mensen die vroeg opstaan ook vaker direct gaan sporten, in tegenstelling tot de uitslapers onder ons. Daarnaast zouden vroege vogels gezonder eten – 248 calorieën per dag minder om precies te zijn – én hebben ze een lager BMI.

2. Succes story

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die vroeg opstaan betere cijfers halen op school, proactiever zijn en vaak betere banen hebben. Oftewel: succes zit ‘m in de vroege uurtjes?

3. Goed georganiseerd

Wie vroeg opstaat is vaak beter in plannen en organiseren. Onderzoekers van de Univeristy of Education in Duitsland ontdekten namelijk dat mensen de vroege uurtjes – wanneer ze nog scherp en helder zijn – vaak gebruiken om doelen te stellen en werkzaamheden vooruit te plannen. En daardoor bereiken early birds vaak meer op een dag dan de snoozers onder ons…

Lees ook: Hoe word je een ochtendmens, zodat je dan kunt sporten? Mark Tuitert tipt…

4. Schoonheidsslaapje

Door vroeg op te staan – en dus ook eerder naar bed te gaan ‘s avonds – ga je beter slapen. Beter betekent in dit geval: je pakt meer ‘herstellende slaap’. Why? Ons circadiane ritme (slaap-waakritme) vindt het fijn om mee te draaien op het ritme van de aarde.

5. Nice and easy

Nog geen schreeuwende kinderen, toeterende auto’s buiten of de buurvrouw die naar haar werk gaat, maar volledige rust en stilte. Alleen jij en je gedachten. Wat ervoor zorgt dat je relaxt aan je dag kunt beginnen, in plaats van zo snel mogelijk – en compleet gestresst – de deur uit te rennen en direct aan je werkdag te beginnen. Door vroeg op te staan en even die rust te pakken is het ook de rest van de dag een stuk opgeruimder in je hoofd.

6. Gezonde brandstof om je dag te beginnen

Niet een snelle boterham in de auto, maar gewoon zitten en een gezond ontbijtje eten. Het ontbijt is tenslotte de belangrijkste maaltijd van de dag! Hiermee breng je direct je energielevel weer op peil. Je lichaam heeft namelijk net zo’n 8 uur gevast. Als je je ontbijt overslaat, gaat je lijf in overlevingsmodus en kun je je de volgende keer dat je iets eet niet bedwingen en eet je waarschijnlijk teveel of de verkeerde dingen.

7. Happy!

Vroege vogels zijn vaak ook gelukkige én optimistische vogels, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Toronto. Nice!

Het is even wennen, maar als je het vroege opstaan eenmaal onder de knie hebt levert het je ook heel veel op dus!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF