fbpx

7x sporten met je mind

Sporten kun je op een andere, meer holistische manier leren beleven met deze tips van Angélique Heijligers. Zo maak je van je work-out ook een inner work-out. Dit is een artikel uit de WENDY Body & Mind Special waar je nog meer tips en verhalen leest over sporten en je gezondheid.

1. Begin met een intentie

Je hebt met jezelf de afspraak gemaakt om te trainen en nu sta je in de gym, het park of de CrossFit-box, zodat je je work-out van je to-dolijst kunt afvinken. Maar wat is echt het doel van de work-out die je nu, op dit moment gaat doen? Je daarvan bewust zijn is een eerste, heel belangrijke stap in bewust aanwezig zijn in je work-out. Motivatie, techniek, effecti-viteit, alles wordt beter als je een duidelijk idee hebt van wat je van je work-out verwacht. Denk na over je intentie en focus je daarop tijdens je work-out.

2. Focus op je ademhaling

Focussen op je ademhaling brengt je direct in verbinding met je lichaam, je work-out en het nu. Onze ademhaling is ook een van de makkelijkste paden naar ons centrale zenuwstelsel.

3. Minder tech, meer gevoel

Je telefoon, smartwatch, het tv-scherm op je cardioapparaat, zet ze allemaal uit. Pas als de ruis van meldingen of het wegvluchten in een tv-serie wegvalt, pik je de signalen vanuit je lichaam op. Daarmee begint het proces van zelfobservatie en leren vertrouwen op je gevoel.

4. Aandacht voor techniek

Merk je dat tijdens je work-out je gedachten alle kanten op gaan? Dan zijn ademhaling en techniek twee factoren waar je je aandacht op kunt richten. Dit helpt je om beter te focussen. Je zult ook merken dat het technisch beheersen van een beweging niet alleen bepalend is voor het resultaat van een training, maar dat dit ook een flow brengt tijdens het sporten.

5. Luister naar je lichaam

Blijf tijdens het sporten alert op wat je lichaam je vertelt. Kun je iets zwaarder trainen of is juist wat lichter handiger? Is je lichaam moe en kun je beter een rustige sessie doen in plaats van een bootcamp? Signaleer je ergens pijn? Besteed daar dan even bewust aandacht aan.

6. Probeer meer body neutral te zijn

Misschien vertalen je inspanningen zich niet in uiterlijke veranderingen en ervaar je dit als frustrerend. Het menselijk lichaam is complex. Misschien levert je work-outroutine door het ouder worden niet meer de resultaten op van vroeger. Probeer daarom meer body neutral in het leven te staan, want een lichaam waarin je je fit en fijn voelt komt in alle soorten en maten. Accepteer je lichaam zoals het is.

7. Neem je zelfvertrouwen mee

Sporten kan empowering zijn. Het flippen van een tractorband, sneller sprinten dan je had verwacht of boksen kan veel doen voor je zelfvertrouwen, en dat heeft weer een effect op andere gebieden van je leven. Een groter gevoel van eigenwaarde kan veel veranderen voor je.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF