In Nederland eten we beschuit met muisjes als geboortetradities, in de V.S. hebben ze hysterische babyshowers en in Suriname gaat de baby in bad met blauw poeder, om hem te beschermen tegen het boze oog. Welke kraamtradities heb je eigenlijk nog meer in andere landen? Wij zetten de meest bijzondere, van Bali tot Japan, voor je op een rij.
Speciaal drankje
In Turkije drinken moeders na de bevalling een speciaal drankje: Lohusa Serbeti. Hoofdingrediënten zijn meestal: water, kaneel, kruidnagel, suiker en rode kleurstof. Vaak krijgt de moeder het drankje eerst in het ziekenhuis, maar thuis wordt het ook aangeboden tijdens het kraambezoek.
Placenta bewaren
De inwoners van Bali hebben niet genoeg aan alleen geboortekaartjes om de geboorte van een kleintje te vieren. In Nederland gooien we de placenta vaak weg, maar daar zijn Balinezen het niet mee eens. In Bali is het een traditie om de placenta schoon te maken, in een doos te stoppen en te begraven rondom het huis van de ouders.
Quarantaine
Nee, er is geen nieuwe coronagolf. Het gaan om een kraamtraditie die populair is onder kersverse Latijns-Amerikaanse moeders: la Cuarentena. Gedurende zes weken zorgen ze alleen voor zichzelf en de baby en onthouden ze zich van bepaald eten, seks, en vermoeiende activiteiten. Er zijn genoeg familieleden die dan helpen met huishoudelijke taken en de zorg voor andere kinderen tijdelijk overnemen.
Rusten
Dat rust belangrijk is na een bevalling, is common knowlegde, zou je zeggen. In Japan gaan ze een stapje verder en blijft de moeder drie weken bij haar ouders. Deze tijd spendeert ze vooral in bed, om bij te komen en te herstellen. Andere familieleden bekommeren zich dan om de baby en het huishouden.
Cadeaus
In Nederland worden moeders na het sturen van een gender reveal uitnodiging of geboortekaartje vaak overladen met cadeaus van vrienden en familie. In Brazilië geeft de moeder ook iets terug: iedereen die op kraambezoek in het ziekenhuis komt, krijgt een cadeautje.
Bad
In Nigeria doet de oma traditiegetrouw de baby voor het eerst in bad. Dit is een belangrijk moment. Leeft oma niet meer? Dan doet een ander belangrijk familielid dit.
Massage
Vrouwen in Maleisië krijgen na de geboorte een lange massage (soms duurt deze twee uur) zodat hun kraamvloed afneemt. Het is ook de bedoeling dat de baarmoeder en vagina dan terugkeren naar hun normale grootte. Tenslotte zou de het de buik verstevigen en de bloedsomloop verbeteren. Kan deze gewoonte geëxporteerd worden naar Nederland?
Of je nu uren gemasseerd wordt, jezelf een aantal weken afzondert met je baby of beschuit met muisjes serveert, één ding hebben alle culturen met elkaar gemeen: de geboorte van een nieuw leven is en blijft iets heel speciaals.