fbpx

6x waarom we vaker complimenten moeten geven

Denk eens terug aan dat ene moment dat die ene collega je vertelde dat ‘ie zo trots op jouw werk was. Of dat andere moment dat je beste vriendin vertelde hoe blij ze wel  niet met jou is. Ja, dat geeft een fijn gevoel hè? dat dachten wij ook! Vandaag is het nationale complimentendag. Als iemand zijn of haar dankbaarheid aan je uit, brengt dat per definitie een goed gevoel met zich mee. Meer complimenten geven: we zouden het veel vaker moeten doen, maar vandaag al helemaal!

1. Compliment = dopamine & dopamine = geluk

Onderzoek toont aan dat complimenten geven en positieve aandacht meer motiveren dan materialistische zaken, zoals cadeaus. Complimenteren activeert namelijk het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine stijgt en dat zorgt weer voor dat fijne gevoel. Het resultaat? Vrolijke mensen!

2. Waardering is een basisbehoefte

Wist je dat waardering een basisbehoefte is? “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”, aldus William James (Amerikaanse psycholoog, 1842 -1910). Bij gebrek aan waardering kunnen relaties dan ook stuklopen en werknemers letterlijk wegrennen. We zien dit in deze maatschappij regelmatig gebeuren, dit terwijl een compliment geven eigenlijk heel makkelijk is… Het kost niets en het levert ook nog eens een hoop op. 1 + 1 =…

3. Het haalt het beste in mensen naar boven

“Complimenten halen het beste naar boven, omdat ze het beste benoemen”, zegt psycholoog Jean-Pierre van de Ven. “De ontvanger van een compliment zal het gewaardeerde gedrag vaker willen vertonen. In tegenstelling tot negatieve bekrachtiging, zoals straffen of sancties, hebben complimenten een duurzaam effect. Complimenten werken langer door.”

4. Betrokkenheid vergroten

Het geven van complimenten kan de betrokkenheid tussen twee personen vergroten en kan een relatie daarmee veel opener en sterker maken. Daarnaast is het ook een manier waarmee je het mogelijk maakt om elkaar -wanneer dit nodig is- op zijn tijd ook negatieve feedback te geven. Hoe dit komt? Door het opbouwen van wederzijds respect.

5. Het verschil maken voor iemand

Het zit in de menselijke aard om te piekeren… En piekeren brengt onzekerheid met zich mee. Hoe mooi is het als jij iemand -op het juiste moment- dat ene complimentje influistert, en dat deze persoon daardoor net even dat extra duwtje in de rug krijgt. Je weet wel: zodat ‘ie die stap tóch durft te zetten? Van een beetje zelfvertrouwen wordt iedereen gelukkig, toch?!

6. Van een compliment ga je stralen & stralen is mooi!

Do we need to say more?

Kom maar door me die complimenten… Dan gaan we samen stralend door het leven!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF