fbpx

6x waarom schrijven goed is voor je brein

Tegenwoordig zijn we enorm afhankelijk van onze apparaten, zoals smartphones/-watches, laptops en iPads. Notities maken we dan ook vaak digitaal, waar we dit voorheen nog met pen en papier deden. Gelukkig hebben we op school geleerd om te schrijven, maar veel mensen gebruiken deze vaardigheid niet eens meer dagelijks. Toch is uit meerdere onderzoeken gebleken dat schrijven heel goed voor je is. Vooral voor je brein… Dit zijn de zes voordelen van schrijven.

1. Verminderen van stress

Schrijven kan kalmerend werken. Door dingen over onszelf te schrijven kan dit inzichten geven en therapeutisch werken. Het is een goede methode om jouw leven onder de loep te nemen, te reflecteren en zo kun je ervoor zorgen dat je weet wat je wilt.

2. Je verbetert jouw leervermogen

Het maken van notities is een van de beste manieren om nieuwe kennis goed op te nemen. De kennis die je opschrijft, wordt door de hersenen gezien als prioriteit. Het schrijven vergt een goede focus waardoor je deze informatie beter zult onthouden.

3. Je zult efficiënter werken

Wanneer je op jouw laptop of telefoon aantekeningen maakt, zul je sneller afgeleid worden door social media, nieuws of berichtjes van mensen. Als je deze apparaten weglegt en begint met het schrijven met pen, merk je dat je efficiënter bezig zult zijn. De afleiding neemt af en jouw productiviteit neemt toe.

4. Je traint jouw hersenhelften en stimuleert ze

De hersenen worden veel meer gestimuleerd wanneer je schrijft, ten opzichte van typen. Het is immers een spier die ook getraind moet worden. Als je eens met jouw andere hand schrijft, of je schrijft op een andere manier dan gewoonlijk (cursief of blokletters), dan geef je jouw brein een boost. Je traint jouw motoriek hierbij.

5. Het boost jouw geheugen

We bewaren veel beter informatie door het maken van notities. Je maakt sneller aantekeningen met een laptop, maar toch onthoud je informatie stukken beter als je deze nogmaals hebt opgeschreven. Uiteraard is het belangrijk om te herhalen, dan blijft het langer in jouw geheugen.

6. Je blijft scherp

Schrijfoefeningen zijn ideaal voor als je scherp wilt blijven. Het traint de hersenen en het ophalen van herinneringen gaat gemakkelijker.

Kortom, zoveel voordelen, je zou bijna de apparaten de deur uitgooien. Een telefoon heb je altijd bij de hand en typen gaat nou eenmaal een stuk sneller. Maar probeer toch dagelijks wat te schrijven om jouw brein en motoriek fit te houden. Plan een paar keer per week dat je wat zaken uit jouw leven opschrijft. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF