fbpx

6 tips om je kinderen (meer) groente te laten eten

Hoofden die wegdraaien, monden die dicht blijven, afkeurende blikken, gezucht en weerstand als er groente gegeten moet worden. Dat groente gezond zijn, dat wist je natuurlijk al. En dat niet alle kinderen ze automatisch lusten vast ook. Maar wist je ook dat in Nederland 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten eet?! Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat: 1 op de 7 Nederlandse kinderen heeft overgewicht. Tijd om die trend te keren!

Deze zomer ging de derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken van start, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen op de bso. Tijdens De Gezonde Smikkelweken leren kinderen van 4 tot 12 jaar op een speelse manier gezonde en duurzame voeding te ontdekken door middel van spelletjes, proeven en zelf koken en bakken. Kinderen smullen tijdens De Gezonde Smikkelweken samen met hun vriendjes van zelfgemaakte baksels, van courgettecake tot bietenpizza’s. Maar hoe zorg je er nou voor dat er ook thuis meer groente gegeten wordt?!

1. In ontwikkeling

Wist je dat een kind veel meer smaakpapillen heeft dan een volwassene? De smaakpapillen van een kind zijn super gevoelig en moeten zich nog ontwikkelen. Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoete, vette smaken – en groenten zijn niet zoet of vet. Ze moeten het dus leren eten. Kinderen hebben gemiddeld 10 tot 15 keer proeven nodig om een smaak te waarderen, dus stop niet na de eerste keer “nee, lust ik niet”. Dat vraagt om geduld, maar zeker ook om een benadering die aanspreekt en uitdaagt. De eerste jaren van een kind zijn allesbepalend voor de ontwikkeling van smaakvoorkeuren en eetgewoontes. Daarom is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk smaken leren kennen en waarderen en zo een gezonde relatie met voeding ontwikkelen.

2. Wel spelen met je eten

FUN! Wat ons betreft de belangrijkste tip. Ontdekken en proeven doe je met alle zintuigen. Jonge kinderen leren door spelen en ontdekken; hoe voelt die sperzieboon als je er in knijpt of hoe klinkt het als je de sperzieboon in tweeën knakt? Doe eens gek met de oudere kinderen; maak twee grote slagtanden van de sperziebonen. Daarnaast wil het oog ook wat, maak een bordje dat er letterlijk uitziet om op te eten. Kinderen zijn namelijk meer geneigd om iets te proberen als het er aantrekkelijk uitziet. Snijd groenten in verschillende vormen met behulp van uitsteekvormpje en gebruik groenten in alle kleuren van de regenboog.

3. Zo tikt het aan

Veel ouders focussen zich op de avondmaaltijd, dan moet er groente gegeten worden. Terwijl, ouders zijn moe, de kinderen zijn moe; dit maakt de avond het aller moeilijkste moment om kinderen groente te laten eten. Zorg er daarom voor dat er tijdens de lunch of tussendoor al groente gegeten wordt. Zet wanneer de buikjes beginnen te rommelen rond 4 uur een schaal rauwkost neer. Gebruik een mooie schaal of bord en zorg dat het er aantrekkelijk uitziet. Zet het neer binnen handbereik, zeg verder niks en biedt ook niks anders aan. De handjes zullen automatisch echt wel naar die schaal gaan om de trek te stillen en zo hebben ze toch al gemakkelijk 100 gram groente binnen! Want wist je dat een stuk komkommer, een halve paprika of vijf snoeptomaatjes elk al 50 gram wegen? Score!

4. Zelf doen

Goede eetgewoontes zijn het halve werk. Laat je kinderen helpen bij het koken en betrek ze bij het proces van het bereiden van maaltijden. Laat ze groenten wassen, snijden en koken (en natuurlijk tussendoor al lekker proeven). Wanneer de kinderen actief betrokken zijn bij het bereiden van eten, zijn ze vaak meer bereid om het te proeven en te eten. Daarnaast is en keuze hebben hier ook onderdeel van. Ga samen naar de winkel en laat je kinderen de groente uitkiezen. Of geef de keuze tijdens de lunch; wil je op de boterham met kaas een plakje tomaat of komkommer? Leer kinderen ook over wat er op je bord ligt. Het verhaal van boer tot bord. Of leuker nog, maak zelf een moestuin met je kinderen en zie een klein zaadje uitgroeien to een felrode sappige tomaat. Hoe bekender ze zijn met de groenten, hoe makkelijker het eten gaat.

5. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Wat denk je van een courgette cake of black bean brownies? Een hele makkelijke en slimme manier om groenten binnen te krijgen is ze ergens in te verwerken. Voeg bijvoorbeeld geraspte wortels toe aan pastasaus, voeg een handje groente toe aan een zoete fruitsmoothie. Of maak een heerlijke groenteomelet met geraspte courgette. En welk kind zegt nee tegen pannenkoeken? Maak ze in alle kleuren; oranje van de pompoen, groen van de spinazie en roze van bietjes.

6. Relax

Als laatste is de sfeer van een eetmoment belangrijk. Creëer een positieve sfeer aan tafel, vermijd druk, heb geduld en dwing je kind niet om het bord leeg te eten. Maak van de maaltijd een ontspannen en gezellige ervaring, waarin kinderen zich op hun gemak voelen om een nieuwe en misschien wel een spannende groenten te proberen. Het is belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft, kinderen kijken naar het gedrag van hun ouders en imiteren dit.

Zin gekregen om samen met je kinderen aan de slag te gaan?

Naast de ruim 123.000 kinderen die deze zomer mee doen met De Gezonde Smikkelweken op de bso of op school, kun je ook thuis met je kinderen aan de slag met het kook- en speelboek. En kunnen je kinderen leuke challenges doen waar ze coole prijzen mee kunnen winnen.

Kijk voor het gratis kook- en speelboek en alle challenges op gezondesmikkelweken.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF