fbpx

6 redenen waarom je meer omega 3-vetzuren zou moeten eten

Omega 3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid. De vetzuren hebben namelijk talrijke gezondheidsvoordelen voor je lichaam en brein. Daarom hier zes redenen om meer omega 3 -vetzuren te eten!

1. Je wordt er gelukkiger en meer ontspannen van

Mensen die omega 3-vetzuren binnenkrijgen, hebben minder kans op het krijgen van een depressie. Sterker nog: mensen met een depressie of angst die omega 3-vetzuren nemen, hebben minder last van klachten. Er zijn drie soorten omega 3-vetzuren: ALA, EPA en DHA. Van deze drie is EPA het meest effectief als het om het bestrijden van depressie gaat. Er is een onderzoek waaruit blijkt dat EPA zelfs even effectief is als een bekend medicijn tegen depressie. Aan het onderzoek deden zestig mensen met depressie mee. Zij namen acht weken lang 1000 milligram EPA, 20 milligram Fluoxetine of een combinatie van beide middelen. Na acht weken bleek EPA even effectief te werken tegen depressie als Fluotexine. Ook uit een onderzoek onder jongvolwassenen blijkt de krachtige werking van omega 3-vetzuren. Van degenen die een supplement met omega 3-vetzuren namen, had 67 procent geen depressieve klachten meer.

2. Je doet je hart er een plezier mee

Misschien weet je al dat omega 3-vetzuren goed zijn voor je hart. Weet je ook waarom dat zo is? Ten eerste houden ze je bloedvaten schoon en gezond, zodat er minder kans is op de vorming van plaque. Daarnaast kunnen ze het ontstaan van gevaarlijke bloedpropjes helpen voorkomen. Verder kunnen omega 3-vetzuren een hoge bloeddruk helpen verminderen en bijdragen aan meer ‘goed’ cholesterol. En last but not least kunnen omega 3-vetzuren de hoeveelheid ongezonde bloedvetten met maar liefst 15 tot 30 procent verminderen.

Hart

3. Voor gezonde hersenen

Omega 3-vetzuren zijn ook belangrijk voor onze hersenen. Maar liefst 40 procent van alle vetzuren in je brein bestaat immers uit het omega 3-vetzuur DHA. Vooral voor baby’s en kinderen zijn omega 3 vetzuren belangrijk. Hun hersenen moeten immers nog groeien en zich ontwikkelen. Als je zwanger bent, let dan op dat je kindje via jou voldoende omega 3 binnenkrijgt.

4. Goed voor je ongeboren kindje

Er zijn nog een aantal redenen waarom je vooral tijdens je zwangerschap voor voldoende omega 3-vetzuren moet zorgen. Je kindje heeft hierdoor namelijk minder kans op een vertraagde ontwikkeling, gedragsproblemen, ADHD en autisme. Ook is het goed voor zijn communicatieve en sociale vaardigheden als jij tijdens je zwangerschap voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt.

Omega 3 vetzuren

5. Het is goed voor je ogen

Wist je dat het omega 3-vetzuur DHA in het netvlies van je ogen te vinden is? De vetzuren in je ogen bestaan maar liefst voor 60 procent uit DHA. Zó belangrijk is dit vetzuur dus om goed te kunnen zien. Het is zelfs zo dat je problemen met je zicht kunt krijgen als je te weinig omega 3 binnenkrijgt. Ook dit is een reden om voldoende omega 3 vetzuren te eten. Je vindt ze vooral in vette vis (zoals haring), maar ook in zaden, pitten en sommige groenten.

6. Het helpt bij metabool syndroom

Metabool syndroom is een verzameling klachten, waaronder centrale obesitas ofwel buikvet, insuline-resistentie, hoge bloeddruk, veel slechte bloedvetten en weinig goed cholesterol. We zagen al dat omega 3-vetzuren kunnen helpen om het goede cholesterol te verhogen, de hoeveelheid slechte bloedvetten te verminderen en een hoge bloeddruk te verlagen. Maar omega 3 vetzuren doen meer. Omega 3-vetzuren helpen je lichaam om weer gevoelig te worden voor insuline, zodat je minder last hebt van een hoge suikerspiegel. Daardoor vermindert ook je risico op diabetes type 2. Bovendien verhinderen omega 3-vetzuren hongergevoelens en versnellen ze je stofwisseling, wat helpt om buikvet te laten verdwijnen.

Bron: Annemiek -puurfiguur.nl 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF