fbpx

6 dingen die je zou moeten doen na elke workout

Plof jij altijd meteen op de bank na het sporten? Oei… Misschien wordt het tijd om dit eens te veranderen, want na het sporten zijn er ook nog best wat belangrijke dingen te doen.

Zoals:

1. Foam rollen

Huh wat? Ja, foam rollen. Dit kun je doen om het herstel van je spieren te versnellen. Foam rollen lijkt op stretchen, maar het is wat effectiever. Foam rollen zorgt voor betere mobiliteit, flexibiliteit en uiteindelijk een betere lichaamshouding. Knopen en verklevingen in de spieren worden door het foam rollen verwijderd. En ook wordt de doorbloeding van je spieren verbeterd. En ten slotte heeft het een positief effect op je bloedvaten. Foam rollen is een soort van sportmassage voor de spieren die je doet met – inderdaad – een foam roller. Vele atleten gebruiken deze tegenwoordig.

2. Stretch

Heb je geen foam roller bij de hand? Doe dan stretchoefeningen. Dit hoeven helemaal geen moeilijke oefeningen te zijn. Je zult merken dat dit fijn is voor je spieren.

3. Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Als je gaat sporten dan lopen je spieren schade op, de bouwstenen worden beschadigd. Dat klinkt misschien slecht, maar don’t worry. Na elke training worden je spieren iets groter en sterker. Als je na je training geen eiwitten neemt, dan is het effect van het sporten minder groot. De schade aan je spieren kan niet goed gerepareerd worden.

En wat kun je het beste eten dan? Denk aan eieren, vlees, vis en zuivel…

4. Was

Wist je dat er in de sportschool ontzettend veel bacteriën zitten? Uit onderzoek van FitRated blijkt dat de losse gewichten wel 362 keer meer bacteriën bevatten dan een toilet. Ook de loopband en de fiets zijn niet bepaald fris. Je vindt op de fiets wel 39 keer zo veel bacteriën als op een dienblad in een café.

Maar wat doe je er tegen? Wassen! Nee niet alle gewichten in de sportschool, maar neem zelf een douche na het sporten. En doe ook vooral je sportkleding in de was. Zo kun je er weer schoon tegenaan.

5. Hydrateer

Tijdens een workout verlies je redelijk wat vocht door te zweten. Als je dit niet aanvult na je workout, droog je uit. Het is ook erg belangrijk om voor en tijdens je training genoeg vocht binnen te hebben. Als je al tijdens het sporten uitgedroogd bent, moet je lichaam een stuk harder werken.

6. Koolhydraten

Na een workout heeft je lichaam weer energie nodig om goed te herstellen. En dat doe je door goed te eten. Koolhydraten vullen de glycogeen voorraad in je spieren weer aan waardoor je weer eerder klaar bent om zware inspanning te leveren. Om veel koolhydraten binnen te krijgen, kun je onder andere pasta, granen, rijst en havermout eten.