Niesen, snotteren en tranen: hooikoorts is bepaald geen pretje. Ongeveer twintig procent van de Nederlanders heeft er last van. En tot overmaat van ramp staat er komend weekend een pollenpiek op het programma, meldt Weeronline. Om je weekend - en de periode erna - tóch nog een beetje gezellig te houden, zetten we vijf tips om het pollenseizoen door te komen voor je op een rij.
Maar eerst even een lesje biologie.
Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van grassen, bomen of kruiden en veroorzaakt klachten aan de luchtwegen, veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op het inademen van stuifmeel. Een loopneus, niezen, verstopte neus, benauwdheid of jeukende of tranende ogen zijn voorbeelden van deze allergische reactie. En inderdaad, die lijken op verkoudheidsklachten, maar die verdwijnen na een aantal dagen. Bij hooikoorts kun je hier weken, zo niet een heel seizoen last van hebben.
Omdat je in het voorjaar of de zomer wel wat leukers te doen hebt dan je neus snuiten en in je ogen wrijven, geven we je hier vijf tips die het hooikoortsseizoen wellicht iets draaglijker maken. Het zijn geen wondermiddelen - was dat er maar, was dat er maar - maar het is altijd de moeite van het proberen waard. Het eten van een kakkerlak kan altijd nog.
1. Stukje zelfonderzoek
Funfact: niet alle hooikoortspatiënten zijn allergisch voor dezelfde pollen. De een reageert heftig op gras, de ander op kruiden. Zoek daarom uit van welke grassen, bomen, planten of kruiden jij de meeste klachten krijgt. Dat onderzoek kán een tijdelijke opleving van de klachten opleveren, maar ook het inzicht dat je berken bijvoorbeeld moet vermijden. En dat is dan maar weer mooi winst.
2. Check Herman Pol, eh, Krol.
Dit klinkt als een open deur wellicht, maar wordt toch vaak vergeten: check het weerbericht en de hooikoortsradar. Hierbij wordt, zeker in het geval van een pollenpiek, een indicatie gegeven van locaties waar veel stuifmeel in de lucht zit. En ook al is het lastig: blijf bij droog, zonnig en winderig weer zo veel mogelijk binnen. Want dit weertype betekent - helaas - veel kans op klachten.
Wil je weten in welke gebieden er veel stuifmeel in de lucht hangt? Check de hooikoortsradar.
3. Houd alles pot- en poldicht
Dit klinkt wellicht ook als een open deur, behalve dat-ie dicht is. Die deur dan, en je ramen ook. Pollen hebben dan simpelweg minder kans om je huis in te komen. Toch behoefte aan wat frisse lucht in huis? Zet dan een raam open waar geen wind op staat of open je ramen als het regent of net geregend heeft. Pik je de heerlijke geur die dat geeft ook meteen mee.
4. Plekken zonder pollen
Ja, logisch natuurlijk, maar je wilt ook niet de hele dag binnen zitten als het mooie weer lonkt. Gelukkig kan genieten nog steeds. Op het strand bijvoorbeeld hangen er veel minder pollen in de lucht. Dus pak maar in, die strandpol. Eh, bal.
Goeie tip als je bezig bent met het plannen van je zomervakantie en hooikoorts een vaste plek in je koffer heeft: in de bergen zit ook minder stuifmeel in de lucht. Minder klachten, meer plezier!
5. Van pol naar pil
Helpen alle adviezen, ook die van Oma, je helemaal niets? Dan kunnen bepaalde medicijnen wellicht verlichting bieden. Zo zijn er neussprays en hooikoortspillen die kunnen helpen bij neusklachten en jeukende of brandende ogen. Helaas zijn het geen wondermiddelen: je komt nooit echt helemaal van hooikoorts af. Als je stop met de medicijnen, komen de klachten weer terug. Hoera.
Bron: Thuisarts.nl en Rode Kruis