fbpx

5x manieren om dankbaar te zijn in elke situatie

 

Van huis uit hebben de meeste mensen geleerd om dankbaar te zijn voor iets wat ze krijgen. Iets moois, iets groots, een cadeau. Deze vorm van dankbaarheid is een reactie. Sterker nog, het is een aangeleerde reactie. Ouders leren hun kinderen nu eenmaal altijd om netjes te bedanken, net zoals zij weer van hun ouders geleerd hebben. Maar wat nu als je dankbaarheid loskoppelt van die reactie? Wat nu als je dankbaar bent, of leert te zijn, ongeacht wat er gebeurt?

De vorm van dankbaarheid die ik voorstel, is een gewoonte. Het is de gewoonte om dankbaar te zijn ín een situatie en niet zozeer vóór een (bijzondere) situatie. Is dat mogelijk? Ja. Wil je dat dan? Dat blijft je eigen keuze. Meerdere onderzoeken hebben echter bewezen dat mensen die de gewoonte hebben om dankbaar te zijn, ook gelukkiger zijn, betere relaties hebben, beter om kunnen gaan met tegenslagen, geduldiger zijn en beseffen wat ze allemaal al hebben (zodat ze niet steeds maar meer willen).

Overtuigd? Zelfs al vind je het nog een gekke gewoonte, kun je in ieder geval experimenteren met de volgende tips. Wie weet wat die dankbaarheid je allemaal brengt!

1. Schrijf in een dagboek

Bijna alle informatie die je tegenkomt over (het belang van) dankbaarheid, bevat in ieder geval dit advies: houd een dagboek bij van de dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf daar iedere dag een paar (tussen de twee en tien) dingen in op. Dat hoeven geen enorme gebeurtenissen te zijn, je kunt al dankbaar zijn voor het feit dat je wakker bent geworden op deze nieuwe, unieke dag (en als je er goed over nadenkt is dat al een wonder op zich…). Onze hersenen hebben van nature de neiging om zich te focussen op alles wat fout is, dus zo’n dagboek helpt je te beseffen wat er allemaal goed is. Daarmee voel je je dus al snel gelukkiger! Het geeft je ook een beter idee van wat jij (blijkbaar) belangrijk vindt in je leven, want dat zijn de dingen die je noteert.

2. Complimentjes geven

Geef dagelijks minstens één compliment aan iemand anders. Hiermee focus je je even op de buitenwereld in plaats van op je eigen sores en geef je iemand anders weer reden om dankbaar (en gelukkig!) te zijn.

3. Benadruk de positieve kant

Wanneer je merkt dat je een situatie of iemand als negatief ervaart, geef er dan een positieve draai aan. Weet dat het niet zozeer de situatie of persoon is die jou van slag maakt, maar de manier waarop jij ermee omgaat. Dus welke les kun je uit die ruzie met een collega leren? Wat is je favoriete muziek wanneer je met je auto in de file staat?

4. Bel blij

Neem oprecht blij de telefoon op. Iemand belt jou, je telefoon werkt – ongeacht waar jij bent -, je bent fysiek in staat om de telefoon op te nemen, je geeft de ander het gevoel dat zijn/haar telefoontje waardevol is voor jou. Genoeg redenen om blij je naam en ‘hallo’ te zeggen!

5. Maak een social media-archief

Maak een archief van je updates op sociale media (Facebook, Instagram) en bekijk die prachtige verjaardagswensen en foto’s wanneer je een herinnering nodig hebt van waar je dankbaar voor mag zijn.

Voor de ultieme inspiratie om dankbaar te zijn – vooral als je even niets kunt bedenken – raad ik je aan deze video te bekijken:

Als je een mooi, groot cadeau krijgt, is de kans groot dat je dankbaar bent. Maar ben je ook dankbaar voor de kleine dingen des levens? Gastblogger Pauline Siebers geeft je vijf tips om dankbaar te zijn, ongeacht wat er gebeurt!


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF