fbpx

5x je eigen geluk creëren: zo doe je dat

Liefde, een leuke baan, een goede gezondheid… Het zijn een paar dingen die kunnen bijdragen aan je geluk, maar je kunt je geluk ook voor een groot deel zelf creëren. Lees hier hoe je je emotionele intelligentie kunt trainen en zo gelukkiger wordt.

Volgens de Amerikaanse organisatie Talent Smart, dat zich bezighoudt met het testen en het trainen van je emotionele intelligentie, ofwel je EQ, heeft je emotionele intelligentie veel te maken met het creëren van je eigen geluk. Zij hebben miljoenen mensen getest en gekeken hoe mensen gebruik maken van hun emotionele intelligentie. En dan blijkt dit heel belangrijk:

1. Maak je geen zorgen over dingen waar je geen controle over hebt

Je kunt natuurlijk alle nieuwsberichten op de voet volgen om op de hoogte te zijn van alle laatste ontwikkelingen in de wereld, zodat je precies weet wat voor invloed dat zou kunnen hebben op je land, je stad, op jou. Maar als je je overal druk over zou moeten maken… Gelukkige mensen zijn op de hoogte, maar ze zorgen ervoor dat ze zich geen zorgen maken over alles waar ze zelf geen controle over hebben.

2. Zorg voor genoeg slaap

Je zult het wel vaker hebben gelezen, maar slaap is echt onontbeerlijk voor je eigen geluk. Als je zorgt voor genoeg slaap dan heeft dat een positief effect op onder andere je humeur, je concentratie en je gezondheid. Door slaap kunnen je hersenen weer even opladen. Als je niet genoeg slaapt krijgt dan merk je dat je minder energie hebt, dingen sneller vergeet en dat je je aandacht er moeilijk bij kunt houden. Gelukkige mensen vinden een goede nachtrust dan ook belangrijk, omdat ze van zichzelf weten dat ze zich daar goed bij voelen.

Lees ook: ‘De mooiste tegeltjes over geluk

3. Kom in beweging

Uit onderzoek aan de Universiteit van Bristol blijkt dat degenen die op werkdagen sporten een beter humeur hebben, beter presteren en beter hun tijd kunnen indelen dan degenen die dat niet doen. En ook al kost sporten tijd; de voordelen die het oplevert wegen volgens de deelnemers aan het onderzoek zwaarder.

4. Weg met die rommel!

Als je een baan hebt dan breng je veel tijd door op je werkplek. Bekijk deze eens even heel goed. De ideale werkplek is opgeruimd en overzichtelijk. Doe alles waar je niets aan hebt of al lang niet naar gekeken hebt weg. Plaats eventueel een foto van je gezin om ze in je gedachten te houden. Heb je tips nodig bij het opruimen van je huis? Wij hebben heel veel tips!

5. Help een ander

Door een ander te helpen maak je niet alleen diegene blij, maar word je zelf ook een stuk blijer. Anderen helpen zorgt ervoor dat er stofjes als serotonine en dopamine vrijkomen in je hersenen en dat zijn stoffen die een positieve invloed hebben op je humeur.

Uit een onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat werknemers die andere collega’s helpen tien keer meer geconcentreerd zijn op hun werk en 40 procent meer kans maken op promotie dan niet-helpende werknemers.

Ook kwam naar voren dat hulpvaardige werknemers vrolijker zijn in tijden van stress.

Bron: Huffingtonpost.comWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF