fbpx

5x hoe je angstige gedachten bant uit je brein

Zelfs als het goed gaat, zijn we geneigd om te focussen op het negatieve. Het is alsof onze hersenen vasthouden aan negatieve ervaringen en het positieve vergeet. Helaas biedt het zelden nieuwe inzichten of oplossingen voor de situatie. Het versterkt de negatieve emotie alleen maar. In Nederland krijgt één op de vijf mensen te maken met een angststoornis. Om het gesprek over angst- en paniekklachten op gang te brengen, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag de campagne ‘Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar’. Heb jij ook last van angstige gedachten en weet je niet hoe je hiermee moet stoppen? Wij geven je vijf tips.

1. Word je er bewust van

De eerste stap in het veranderen van je gedrag, is je bewust worden van het gedrag. Je moet patronen herkennen voordat je ze kunt veranderen. Vaak zitten we vast in een gewoonte, vergelijkbaar met bijvoorbeeld nagelbijten of om de paar minuten op Facebook of Instagram kijken. De volgende keer dat je jezelf betrapt op piekeren, zeg dan hardop tegen jezelf: stop!

2. Benoem het

Als we vastzitten in een negatieve gedachte is er vaak een onderliggende angst dat er iets slechts kan gebeuren. Je kunt geobsedeerd zijn door een fout op het werk, een ruzie met je partner of door je leven, dat niet loopt zoals je het had gepland. Wat de reden ook is, probeer je gepieker in één zin samen te vatten. ‘Ik ben bang dat ik mijn baan verlies’ of ‘Ik ben boos op mijn vriend voor de manier waarop hij mij heeft behandeld’. Je krijgt controle door de situatie te benoemen. Als je de grootste zorg/angst hebt benoemd, vraag dan aan jezelf: ‘wat is het ergste dat kan gebeuren? Kan ik dat aan?’ Waarschijnlijk is het antwoord ja.

3. Oefen mindfulness

Mindfulness is een staat van actieve, open aandacht op je huidige ervaringen. We besteden zoveel tijd aan stilstaan bij fouten die we maakten in het verleden of zorgen over de toekomst, maar we besteden weinig tijd aan het hier en nu. Door mindfulness kun je minder gaan denken en meer gaan voelen. We doen zoveel op de automatische piloot. Dus de volgende keer dat je luncht, check dan niet ondertussen je mail/social media/de krant maar focus op wat je hoort, ziet, voelt en proeft. Dit zorgt ervoor dat je je in het huidige moment bevindt. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar een moment uit het verleden of de toekomst, bedenk dan: de toekomst bestaat nergens, behalve in je hoofd.

4. Accepteer

Neem een moment om na te denken over de bron van je angsten. Veel van die angsten hebben te maken met vooruitkijken in de toekomst, pijn uit het verleden, fouten of spijt. Doe je best om de situatie te accepteren zoals deze nu is. Neem je gevoelens voor wat ze zijn. Vaak zijn we verdrietig omdat we verdrietig zijn of boos omdat we boos zijn. Accepteer het zoals het is. Stop met willen dat dingen anders zijn. Als je piekert over het verleden of de toekomst, stel jezelf dan de vraag: ‘Kan ik nú iets doen?’ Als het antwoord nee is, doe dan je best om het te accepteren. Haal diep adem en ga iets doen dat je leuk vindt. Als het antwoord ja is, bedenk dan wat je kunt doen en doe het.

5. Plan piekertijd

In slaap vallen kan een probleem zijn als de gedachten maar door je hoofd blijven dwalen. Je kunt je de hele dag prima voelen maar ‘s avonds in bed is het een soort carnaval in je hoofd. Sta jezelf een kwartier tot een half uur toe om je zorgen te maken. Schrijf je zorgen desnoods op en ga met een leeg hoofd naar bed. Als de gedachten je toch wakker houden, zeg dan tegen jezelf: ‘Ik kan het niet nu oplossen, het is tijd om te gaan slapen. Morgen weer een dag.’

Winactie

Op zaterdag 6 en zondag 7 april organiseert Mindvalley Nederland de ‘Mindvalley Intuition Training’ in Amsterdam. Tijdens dit seminar leren deelnemers om hun intuïtie te trainen en naar hun ‘innerlijke stem’ te luisteren. Wij mogen 1 ticket t.w.v. €444,- weggeven!

De gedachte achter de training in het kort: als je leert hoe je gebruik kunt maken van je intuïtie, is het een bron van ideeën en inspiratie en word je niet langer beïnvloed door stemmen van buitenaf die je vertellen wie of wat je zou moeten zijn.

Wil jij zaterdag en zondag bij deze ‘Mindvalley Intuition Training’ aanwezig zijn? Stuur dan een mailtje met jouw motivatie naar winactie@wendymultimedia.nl.

Meer informatie vind je hier: WIN: 2-daagse training om te leren luisteren naar je intuïtie en ‘innerlijke stem’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF