fbpx

5x handige tips bij het zeggen van nee

leren nee zeggen - 5 tips

Terwijl er een grote stapel werk voor je neus ligt, vraagt een collega of je kunt helpen bij een andere klus. Het bewijs dat je het druk hebt, ligt voor je neus, maar de kans dat je toch ja zegt is erg groot. Nee zeggen is niet makkelijk, maar soms wel noodzakelijk om alles wat op je bordje komt aan te kunnen. Bij dezen vijf tips voor nee zeggen. 

1. Wees duidelijk

Het beste kun je vanaf het begin af aan duidelijk zijn en dus direct luid en duidelijk nee zeggen. De persoon die om jouw hulp vraagt, verdient de duidelijkheid en aan een vage nee heeft niemand iets.

2. Breng het overtuigend

Duidelijkheid is erg belangrijk bij nee zeggen en daar hoort ook overtuiging bij. Dus geen misschien of eigenlijk gebruiken in je antwoord, want hierdoor lijkt het alsof er toch ruimte is om ja te zeggen.

3. Blijf positief

Nee zeggen kan best lastig zijn voor een ander, want hulp vragen doen mensen niet voor niets. Blijf dus positief en leg uit waarom je niet kunt helpen, maar probeer misschien ook mee te denken wie anders zou kunnen helpen. Daardoor help je de ander toch een beetje en komt de nee minder hard aan.

4. Blijf bij je eerste argument

Nadat je nee hebt gezegd is de kans groot dat de ander nog zal proberen je over te halen. Probeer dus altijd direct duidelijk te maken waarom het niet kan en blijf bij dat argument.

5. Stop met discussiëren

Als de ander niet kan accepteren dat je nee zegt, kan er een eindeloze discussie plaatsvinden. Toch is het belangrijk om bij je standpunt te blijven en de discussie tot een einde te brengen. Als een nee later in de discussie toch een ja wordt, zal de ander ervan uitgaan dat het vaker het geval zal zijn.

Bron: Career Girl Daily
Beeld: Shutterstock
NEE!


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF