fbpx

5x feitjes over het vrouwenhart

September staat in het teken van het vrouwenhart. De Hartstichting vraagt deze maand om meer aandacht voor het vrouwenhart omdat er een hoop onduidelijkheden over zijn. Wist jij deze feitjes al? 

1. Het vrouwenhart slaat sneller dan het mannenhart.

Er is wel degelijk verschil tussen het hart van een man en een vrouw. Het hart van een vrouw klopt vaker in een minuut dan die van de man. Hoe groter het lichaam hoe langzamer de hartklopping.

2. 1 op de 4 vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Vrouwen hebben een hoger risico op het krijgen van een hart- of vaatziekte. Veel vrouwen krijgen namelijk complicaties aan hun hart na zwangerschapsvergiftiging of diabetes tijdens de zwangerschap.

3. De signalen van een hartinfact bij vrouwen zijn vager.

Dokters zien hartproblemen bij vrouwen soms over het hoofd, de hartklachten van vrouwen zijn namelijk vager dan die van de man. Terwijl een signaal van de man bijvoorbeeld een drukkend gevoel op de borst is, is dit bij de vrouw pijn in de bovenbuik.

4. Vrouwen kunnen door emotionele stress acuut hartfalen krijgen.

In tegenstelling tot mannen kunnen vrouwen de aandoening takotsubo cardiomyopathie ontwikkelen. Deze aandoening houdt in dat je door emotionele stress snel last krijgt van hartfalen. Vrouwen krijgen ook vaker last van hart- en vaatziekten na een scheiding.

5. Roken en diabetes is slechter voor het vrouwenhart.

Vrouwen die regelmatig roken en/of last hebben van suikerziekte, hebben een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten dan mannen.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF