fbpx

50 jaar en weer de relatiemarkt op: hoe pak je dat aan?

Waar te beginnen wanneer je uit een lange relatie komt en je je weer op de ‘’dating-markt’’ wilt gaan begeven? Is het nou écht zo anders dan in 1900 zoveel, toen de woorden swipen en ghosten* nog een hele andere betekenis hadden? Romantiek en liefde is natuurlijk, net als vroeger, nog steeds overvloedig aanwezig. Laat je dus niet weerhouden om weer rond te gaan kijken wanneer je het gevoel hebt toe te zijn aan een nieuwe geliefde. Relatiecoach Anne Campagne geeft je tips.

Stap 1 Verwerken oude relatie

Voordat je begint aan een nieuwe relatie is het raadzaam eerst de klap van je scheiding te verwerken. Of dat nu jouw keuze was, die van je ex-partner of is ontstaan door het overlijden van je partner. In alle drie de gevallen heb je te maken met een dan wel lichtere of zwaardere vorm van rouwverwerking: afscheid nemen van wat is geweest. Geef het de tijd om los te komen van je ex-partner, geef je verdriet de ruimte. En sta jezelf toe, op een moment dat goed voelt voor jou, weer je hart te openen voor een nieuwe liefde. Hier zijn geen richtlijnen in tijd voor, alleen jij weet wanneer het voor jou zover is en goed voelt voor jou.

Stap 2 Wat voor relatie wil je

Een veel gehoorde opmerking is dat men op latere leeftijd op zoek is naar een maatje, ‘’gewoon iemand om het gezellig mee te hebben’’. Durf goed voor jezelf uit te maken of dat echt aan de orde is. Op die manier kun je de wederzijdse verwachtingen goed managen. Neem geen genoegen met minder wanneer jezelf andere ideeën hebt, in het geval je een liefdesrelatie nastreeft.

Stap 3 Ken jezelf

Wanneer je uit een scheiding komt, hebben vaak beide partijen hun aandeel hierin gehad. Wat heb je voor persoonlijke inzichten gekregen, wat wil je eventueel anders aanpakken, wat wil je wel en niet meenemen uit je vorige relatie? Hoe dan ook ben je persoonlijk gegroeid; het is bekend dat je een persoonlijke ontwikkeling doormaakt wanneer je een (langdurige) relatie hebt gehad. Overdenk goed waar jijzelf voorstaat, welke normen en waarden hanteer jij, wat zijn jouw eigen kernwaarden? Wanneer je dat scherp hebt, kun je goed overwegen welke types goed bij jou passen. Probeer lange lijsten met eisen die je stelt aan je nieuwe liefde te beperken: echte liefde komt van binnenuit.

Stap 4 Waar vind je je nieuwe vlam?

Zoals je vroeger je partner aan de haak hebt geslagen kan nog steeds: ‘’in het wild’’. Denk aan bijvoorbeeld tennis, bridge of golf (kan natuurlijk alles zijn), meld je aan en ontdek wie daar allemaal rondlopen. En wees alert in je eigen omgeving, want nieuwe potentiele partners zijn vaak dichterbij dan je vermoedt, in je vriendenkring, woonomgeving of misschien wel een oude geliefde. Je zal niet de eerste zijn die na jaren weer verliefd wordt op je jeugdliefde.

Is het toch nodig om je in de nieuwe wereld van daten te storten, dan zijn er genoeg digitale platforms waar je je zichtbaar kunt maken óf misschien lijkt het je wel fijn om de zoektocht uit handen te geven aan een relatiebemiddelingsbureau. Zorg ervoor dat je profiel reëel is, smokkel niet met een foto van 10 jaar geleden en houd je eigen leeftijd aan ;-).

Stap 5 Geniet!

Je hebt een match……probeer open te staan voor de ander en niet te vergelijken met je ex-partner. Een wandeling blijft een goede optie voor een eerste date: wandelen geeft een heel vrij gevoel. Je zit niet vast aan een tafel in een restaurant en je kunt de date zo kort of zo lang maken als je zelf wilt. Doordat je tijdens het wandelen in beweging bent, is het gemakkelijker om te praten en een gesprek gaande te houden. En wie weet, komt het dan al snel tot een volgende date.

*ghosten zegt je mogelijk écht niks: Ghosting wil zeggen dat de persoon met wie je online aan het daten bent, opeens van de aardbol verdwenen lijkt te zijn. Zonder enige aanleiding hoor je helemaal niks meer.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF