fbpx

5 voordelen van een maandlange sociale media break volgens psychologen

Momenteel is sociale media een groot onderdeel in onze samenleving. Uit onderzoek van psychologen blijkt dat sociale media een bijtend effect kan hebben op de geestelijke gezondheid. Een maand lang een sociale media break klinkt dan misschien niet zo gek. Vandaag is het offline-dag. Wellicht een goed moment om jouw sociale media gebruik onder de loep te nemen. 

Volgens klinisch psycholoog Dr. Josh Klapow is het niet goed om sociale media te gebruiken in de mate dat het je dagelijkse activiteiten domineert. Ook vertelt hij dat sociale media niet per se goed of slecht is. Het ligt eraan hoe de gebruiker hiermee omgaat. Als je merkt dat je dagenlang zit te scrollen, veel deelt of ruzie zoekt op sociale media, dan is het wellicht tijd om even een break te nemen van sociale media. En dat kan goed uitpakken. Verschillende psychologen vertellen aan Bustle over de positieve effecten van een maand lang zonder sociale media.

1 Het kan het psychische welzijn verbeteren

De wetenschap toont aan dat een onderbreking van een maand voordelen kan hebben. Onderzoeker Sarah Eichmeyer van de afdeling Economie van Stanford maakte in 2018 deel uit van een onderzoeksteam dat een studie publiceerde over de-activering van Facebook. Haar onderzoeksteam volgde een maand lang mensen die stopten met Facebook. Eichmeyer merkte dat de deelnemers zich door hun afwezigheid op Facebook gemiddeld gelukkiger en minder angstig voelde. Maar de algehele emotionele impact, hoewel zinvol, is vrij klein. Ook al is de emotionele impact klein, toch verbaasde het Sarah zich dat Facebook een aantoonbaar impact heeft op het geluk van mensen.

2 Het kan een negatief zelfbeeld verminderen

Sociale media kan voor een geïdealiseerd beeld zorgen. In een interview met Bustle vertelt psychotherapeut Dr. Larsen dat jongeren vaak met afgunst naar profielen kijken waar de perfecte foto’s op worden gedeeld. Puur omdat ze dit zelf ook willen. Dit is vaak een vertekend beeld. Studies tonen aan dat negatieve zelfbeoordeling, die in wezen een slecht oordeel over jezelf is in vergelijking met anderen, kan toenemen wanneer je op sociale media op zoek bent naar goedkeuring van anderen en onrealistische beelden bekijkt. Een break van sociale media kan dit verminderen.

3 Het geeft jou tijd om jouw sociale media gebruik te evalueren

‘Een pauze van een maand is goed om je eigen perspectief te geven aan een leven zonder sociale media’ zegt Dr. Klapow. et is dan wel de bedoeling dat je nadenkt over jouw sociale-mediagebruik. En dan vooral hoe je het in de toekomst kan veranderen Als je terugkeert naar je oude gewoonten, dan is de maandpauze een tijdelijke afwijking van je routine”, zegt Dr. Klapow. En dat kan betekenen dat alle psychologische voordelen zijn gewist.

4 Het kan jou helpen om meer op jezelf te concentreren

De essentie van sociale media is socialiseren, maar de uitgebreide focus op anderen kan belastend zijn voor je eigen zelfbeeld. ‘In plaats van aandacht en tijd te besteden aan de mensen om je heen, wat positief kan zijn maar ook uitputtend of verontrustend, dwingt een onderbreking van een maand van sociale media je om opnieuw op jezelf en op persoonlijke interacties met anderen te concentreren.’ zegt therapeut Celeste Viciere. Zij beveelt mensen die worstelen met onzekerheid, problemen met hun eigenwaarde of gevoel hebben dat dingen niet snel genoeg gaan een pauze te nemen.

5 Het kan online gedrag verbeteren

Het kan zijn dat je online wel eens in een conflict raakt. Vaak worden er dan dingen gezegd die niet worden gemeend. “Ik zie mensen dingen zeggen die ze normaal niet in iemands gezicht zouden zeggen op een zeer harde manier die elkaar kan kwetsen”, vertelt Dr Larsen aan Bustle Mensen kunnen opgewonden raken en mensen ontvrienden vanwege verdeeldheid en sterke meningen, omdat dit online afspeelt hebben mensen niet snel de gevolgen door op wat dit voor impact op iemand kan hebben. Een pauze kan helpen om afstand te nemen bij dit gedrag en te evalueren op wat er nou daadwerkelijk aan de hand is. Negen van de tien keer gaat het voornamelijk om een meningsverschil over een bepaald onderwerp.

De voordelen van een maand lang zonder sociale media kan per persoon verschillen. Het ligt eraan hoe diegene ermee om gaat. Vind je een maand te lang? Dan beveelt Dr. Klapow je aan om iedere week een offline-dag in te lassen. Misschien kun je het dan zelfs langer volhouden als een maand. Het is altijd de moeite waard.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF