fbpx

5 tips om op een makkelijke manier te leven zonder suiker

Vandaag de dag zit er in heel veel eten suiker. Daardoor krijg je waarschijnlijk meer suiker binnen dan je denkt. Het Diabetes Fonds is daarom gestart met een Nationale Suiker Challenge. Dit houdt in dat mensen 7 dagen lang gezond eten en drinken zonder toegevoegde suikers. De Challenge is 13 juni begonnen en eindigt op 19 juni.

Onbewust veel suiker 

Volgens het Diabetes Fonds blijft overgewicht in Nederland toenemen. Dit komt onder andere door het eten van te veel suiker. Veel mensen krijgen onbewust veel suiker binnen. Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van het belang van het eten van minder suiker. Iedereen zou zo’n 5 tot 10 procent minder suiker moeten innemen. Dit betekent dat volwassenen maximaal 50 tot 60 gram minder moeten eten. Het Diabetes fonds wil mensen bewust maken van het belang van eten van minder suiker. Het Diabetes Fonds heeft een onderzoek uitgevoerd onder Diabetes type 2 patiënten om te kijken of hun suikerhuishouding verbeterde wanneer ze minder uren per dag aten.

Verspreid eten

Uit onderzoek van het Diabetes Fonds blijkt dat veel mensen eten tegenwoordig verspreid over ongeveer 15 uur per dag. Dit is inclusief het snacken in de avond. Daardoor is je lichaam steeds gevoed. Terwijl je lichaam juist erop gebouwd is om af te wisselen tussen gevoede en gevaste periodes waarin je niets eet. Onderzoekers hebben gekeken of een langere gevaste periode de suikerhuishouding kan verbeteren.

Onderzoek

In het onderzoek aten 10 mensen met diabetes type 2 minder per dag. Ze aten 10 uur per dag. Dit kwam vooral door de snacks in de avond die ze vermeden. Dezelfde 10 mensen deden een vergelijkingsonderzoek. Ze aten tijdens het onderzoek ook in een periode van 14 uur. De onderzoekers zagen dat eten tijdens minder uren per dag de suikerhuishouding verbeterde. Dat wees op een verbeterde insulinegevoeligheid, wat ervoor zorgt dat er minder hoge bloedsuikers zijn. Ook verbeterde de verhouding tussen de vetstofwisseling en de suikerstofwisseling.

Minder behoefte aan suiker

Wanneer je geen Diabetes hebt kun je er dus ook beter voor kiezen om minder uur per dag te eten. Zo eet je in een kleiner tijdsbestek en krijg je minder suiker binnen. Ook kan je natuurlijk meedoen met de Suiker Challenge. Wanneer je een week geen suiker eet heb je waarschijnlijk ook een stuk minder behoefte aan suiker. Er zijn ook andere manieren om te minderen met suiker. Het Diabetes Fonds komt met de volgende tips:

1. Check het etiket

Op het etiket van een product kun je lezen of ergens suiker in zit. Let wel op, fabrikanten gebruiken een heleboel verschillende namen voor suiker. Dit zijn onder andere de volgende: sacharose, stroop, melksuiker, lactose, fructose, honing en nog veel meer.

2. Maak het zelf

Wanneer je helemaal geen etiket hebt, is dat nog beter. Bij alles wat je zelf maakt, kun je ook zelf bepalen hoeveel suiker je erin stopt. Sommige producten zijn vaak makkelijker zelf te maken dan je denkt. Vervang bijvoorbeeld kant- en- klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van olie of azijn. Ook kan je suiker rijke toetjes zoals fruityoghurt Of- kwark vervangen door yoghurt zonder toegevoegde suikers, maar wel met vers fruit.

3. Eet fruit in plaats van het te drinken

Fruit smaakt lekker zoet, omdat er veel vruchtensuiker in zit. Je bloedsuiker stijgt sneller na het drinken van een glas sinaasappelsap dan na het eten van een sinaasappel. De vezels die in hele vruchten zitten vertragen de opname van suiker. Af een toe een sapje is niet erg, maar doe dit niet te veel

4. Fruit als zoetmaker

Gebruik fruit om iets zoeter te laten smaken. Dat is een stuk beter dan wanneer je ergens een schep suiker doorheen gooit. Zo kan je een banaan of wat aardbeien toevoegen aan je yoghurt. Een appel kan je fijnsnijden en meekoken met havermoutpap. Gedroogde vruchten zoals dadels en abrikozen zijn ook goede vruchten om iets zoeter mee te maken. Hierbij moet je wel bedenken dat het vocht is verdampt, waardoor dit meer suiker bevat dan vers fruit

5. Drinken zonder suiker

Eén van de simpelste manieren om minder suiker binnen te krijgen, is kiezen voor drankjes zonder suiker. Zo kan je bijvoorbeeld ongezoete thee drinken en water. Je kan het water een extra smaakje geven door het toevoegen van schijfjes sinaasappel, aardbei, komkommer en granaatappelpitjes. Een paar glazen melk of ongezoete sojadrank per dag passen ook in een gezond eetpatroon.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF