fbpx

5 redenen waarom huilen goed voor je is

Huil jij veel? Of huil jij eigenlijk bijna nooit? Voor iedereen is het anders en iedereen doet het op zijn eigen manier. Maar het is wél goed om regelmatig te huilen en wij vertellen je waarom.

1. Huilen lucht op en verlicht de pijn

Alles wat je dwarszit gooi je eruit als je huilt en dat voelt als een grote opluchting. Maar het verlicht ook de pijn, omdat de tranen meer hormonen bevatten met proteïnen zoals prolactine, adrenocorticotroop en leucine. Deze hebben een pijnstillende werking en daarom voel je na een flinke huilbui dat je minder emotionele pijn ervaart.

2. Je laat dingen los

Als je huilt, ontdoet jouw lichaam zich van negatieve energie en ontspant zich na een stressvolle situatie. Je laat dingen los als je huilt. En dat moet ook, want anders zouden we veel te veel emotionele bagage mee moeten dragen.

3. Het helpt tegen stress

Huilen vermindert stress. Je kunt weer helder nadenken als je huilt. Als je je tranen onderdrukt, wordt de stress alleen maar erger. Tijdens het huilen komen er ook stresshormonen vrij, zoals endorfinen die je kalm maken. Huilen na een stressvolle periode zorgt er ook voor dat het lichaam endogene toxines kan afvoeren. Als je in een stressvolle periode zit en je je tranen inhoudt, krijgt de lever moeite met endogene toxines afbreken.

4. Het maakt ons sterk

Het is heel makkelijk om te doen alsof alles goed met je gaat en onze gevoelens op te kroppen. Door te huilen doe je dit juist niet. Je laat zien dat het even niet langer meer gaat. Je ontwijkt je gevoelens niet en daarmee straal je moed uit. Ook stel je je kwetsbaar op. Dat versterkt connecties met anderen, doordat bijvoorbeeld je familie en vrienden je troosten.

5. Tranen hebben fysieke voordelen

Ten eerste helpen tranen ons om te zien. Het traanvocht zorgt ervoor dat de ogen vochtig blijven en ze voorkomen dat de slijmvliezen uitdrogen. Zonder tranen zouden we dus niks kunnen zien. Ook worden er bacteriën gedood door tranen. Lysozyme is namelijk een van de beste middelen om bacteriën te doden. En laat dat nou net in onze tranen zitten…

Dus, gewoon even alles laten gaan. 

Ook interessant:

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF