fbpx

Hacks om jezelf weer kalm te krijgen

Hoe meer je op de onrust gaat letten, hoe kriegeliger je ervan kunt worden. Als je jezelf weer kalm wil maken, pas dan eens deze hacks toe. Ook goed bij broeiende woede-uitbarstingen en hardnekkig chagrijn.

Dompel je gezicht in ijswater

Je leest het goed: vul een teil met water en ijsklontjes, en duw je gezicht erin, zo’n dertig seconden lang. Dit triggert in je hoofd de zogenaamde diving reflex, het levensreddende mechanisme dat in werking treedt als je in koud water zou vallen. Het zorgt ervoor dat alle zuurstof naar je vitale organen schiet en dat niet-essentiële lichamelijke functies worden afgezwakt. Dus ook je negatieve gedachten en je onrust.

Voel je onrust

De meest mindfulle tip. Loop niet weg van wat je voelt, maar ga er eens goed voor zitten. Voel wat je voelt en accepteer het. Het vergt wat training, maar hiermee pak je je onrust het grondigst aan. Handig: je kunt hierbij een mindfulness-app gebruiken, die loodst je door een oefening heen.

Knijp in ijsblokjes

Nog meer ijspret, maar nu met een minder kletsnat resultaat. Door in het ijs te knijpen en weer los te laten, ervaar je zo’n opluchting dat je alle emoties die je even daarvoor voelde, kwijt bent.

Ga zitten

Een truc van de Amerikaanse psycholoog Marsha Linehan: doe het tegenovergestelde van dat wat je voelt. Dus ren bij onrust niet als een dolle door je huis, maar ga eens zitten. De reden: ons humeur en gedrag zitten graag op één lijn. Dus doe je het een, dan zal het ander volgen. Overigens geldt het ook voor andere emoties: kom juist uit bed als je geen zin hebt in de dag, lach als je je chagrijnig voelt en geef complimentjes als je zin hebt om iemand te slaan.

Adem lang en langzaam uit

‘Je ademhaling heb je altijd bij je’ is een fijne geruststelling die je vaak hoort als het over mindfulness gaat. Deze truc werkt niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Je hartslag gaat namelijk synchroon met je ademhaling. Als je snel inademt, gaat je hart daarin mee. Maar als je uitademing langer en langzamer is dan je inademing, zullen de pauzes tussen de hartslagen ook langer worden. En die rust voel je.

Lees hier meer over het belang van een goede ademhaling.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF