fbpx

5 redenen waarom het bos een goed idee is

bos_header

Groen is gezond

Uit onderzoek blijkt dat mensen die in een groene buurt wonen en veel buiten zijn, zich gezonder voelen en minder bij de huisarts komen dan mensen met weinig groen in hun leefomgeving. Ook zijn er onderzoeken die bewijzen dat ziekenhuispatiënten die vanuit hun ziekbed uitkijken op een groene omgeving, sneller herstellen dan patiënten die uitkijken op een muur of een parkeerplaats. Het gaat zelfs zo ver dat kantoormedewerkers zich minder ziek melden, naarmate ze meer planten op kantoor hebben. Natuur heeft dus een heilzame werking op onze gezondheid.

Groen maakt gelukkig

Mensen die veel in de natuur komen, hebben minder stress. Dat heeft niet alleen te maken met frisse lucht en beweging, maar ook met onze waarneming. Er gaat namelijk iets rustgevend uit van het kijken naar de repeterende patronen van de natuur. Het is niet voor niets dat je na een natuurwandeling het gevoel hebt lekker te zijn ‘uitgewaaid’. Het rustgevende effect van de natuur geeft jouw brein ook de gelegenheid om alle gedachten te verwerken. En dat geldt natuurlijk ook voor kinderen.

bos_2

Goed voor de fantasie

Tijdens een wandeling in de natuur, kun je heerlijk je gedachten de vrije loop laten. En dan kan het gebeuren dat een oplossing voor een probleem, of een creatieve vondst je zo te binnen schiet. Voor kinderen geldt dat des te meer. Een wandeling in het bos laat kinderen hun beslommeringen vergeten. Maar tegelijkertijd prikkelt zo’n natuurlijke omgeving enorm de fantasie. Een bos is een speelplek met eindeloze mogelijkheden. (zie kader hieronder).

Lekker bewegen

De natuur in Nederland is bijzonder goed georganiseerd. Er zijn parkeerplaatsen, restaurants en toegangsborden, waarop je een wandeling kunt uitstippelen. Even een uurtje 2,5 kilometer met het hele gezin? Of ga je voor 10 kilometer stevig doorstappen met een vriendin? Hoe dan ook: elk bos nodigt uit tot lichaamsbeweging. In combinatie met de frisse buitenlucht, de doorbloeding van je hele lijf en zelf het bleke winterzonnetje op je huid is een weldaad voor je lichaam. En of je nu een half uurtje of een hele middag loopt: goed voor je, is het zeker!

Bos_1

Lekker offline

Wij lijken deze tijd wel vergroeid met onze media. Op kantoor achter je computer, thuis voor de buis, tussen door op Facebook. Kies dagelijks bewust voor offline momenten om jezelf even rust te gunnen en om bewust te werken met de ‘echte’ connectie met jouw familie en vrienden. Het is belangrijk om juist jonge kinderen te leren dat er een hele wereld te ontdekken valt, buiten hun computerspellen en het internet om. En dan is het bos een goede plek om te starten!

4 spelletje die je met je kinderen kunt spelen in het bos

Boompje verwisselen
Zoek in het bos of het park een aantal bomen die bij elkaar staan. Alle kinderen gaan bij een boom staan. Eén kind heeft geen boom. Op een afgesproken teken wisselt iedereen van boom. Het kind zonder boom probeert op dat moment een boom te bemachtigen, zoal je doet met stoelendans.

Dennenappel werpen
Maak van takken drie cirkels op het bospad, de grootste ongeveer één meter in doorsnede. Elke cirkel heeft een andere waarde. Op vijf meter van de cirkels teken je een startlijn. De kinderen hebben elk drie dennenappels die ze om beurten in de cirkels proberen te gooien. Als alle dennenappels gegooid zijn, heeft degene met de meeste punten gewonnen.

Groepsverstoppertje
Een kind verstopt zich in het bos. De andere kinderen of ouders gaan op zoek naar hem of haar. Wanneer iemand de verstopte speler heeft gevonden gaat hij naast hem of haar zitten. Het spel stopt als iedereen elkaar gevonden heeft.

Sluipen als een spion
Verdeel de ouders en kinderen in tweetallen. Stuur iedereen op een grote afstand van elkaar het bos of park in. Op een fluitsignaal gaan de maatjes elkaar zoeken. Je mag niet fluiten, roepen, alleen sluipen als een spion. Het is de bedoeling dat je jouw maatje ziet voor hij of zij jou ziet. Vanaf een afstand van vijf meter mag je jouw maatjes naam zeggen en is het duidelijk wie de beste spion is.

bos_3

beeld: VinginoWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF