fbpx

5 feiten en fabels over koffie

Nederlanders zijn kampioen in koffieleuten. Nergens ter wereld wordt er zo veel koffie gedronken als in Nederland met een gemiddelde van 2,4 koppen per persoon per dag. Bij velen is het een dagelijkse ochtendritueel: je wordt wakker en neemt bij het ontbijt een lekker vers gezet kopje koffie. Maar is dit wel zo goed? Hier vind je 5 feiten en fabels over koffie. 

1. s’ Ochtends vroeg koffie drinken is niet goed voor je.

Feit: in de ochtend maakt ons lichaam relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we ’s ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt. Wanneer een mens meteen na het opstaan koffie drinkt, raakt het hormoon op een gegeven moment gewend aan cafeïne. Je wordt dus afhankelijk van een kopje koffie ‘s ochtends. Wanneer is het dan wel oké om een kopje koffie te nuttigen? De beste koffietijden zijn tussen tien uur ’s ochtends en ’s middags twaalf, en tussen ’s middags twee uur uur en ’s middags vijf uur.

2. Goede koffie vinden we belangrijker dan een goede lunch.

Feit: ruim 60 procent van de Nederlanders vindt goede koffie op het werk belangrijk. Een goede kop koffie wordt daarmee belangrijker gevonden dan een lekkere lunch op kantoor, een jaarlijks uitje met collega’s of een laptop van de zaak. Driekwart van de medewerkers geeft aan dat goede koffie werkt als een visitekaartje van het bedrijf.

3. Koffie op het werk is voor mannen belangrijker dan voor vrouwen.

Fabel: het blijkt dat goede koffie op het werk even belangrijk wordt gevonden door mannen en vrouwen.

4. Het is verstandig om niet meer dan vier koppen koffie per dag te drinken.

Feit: koffie is een stimulerend middel dat effect op ons welzijn heeft. Cafeïne (koffie drinken) leidt tot de aanmaak van adrenaline en dit levert een stressreactie op (gespannen, onrustig gevoel). Het is daardoor verstandig om niet meer dan vier koppen koffie per dag te drinken.

5. Van koffie drinken droog je sneller uit.

Fabel: dit is een veelgehoorde bewering, maar dit is een misverstand. Koffie droogt je lijf niet uit. De cafeïne in koffie prikkelt je blaas een beetje, maar dat betekent alleen maar dat je iets éérder gaat plassen van koffie, niet méér.

Lees ook…

Opstaan met koffie is dus niet een heel goed idee, maar wees gerust. Hier vind je een aantal tips om de dag goed te beginnen zonder koffie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF