fbpx

4 tips om regelmatig te sporten én dit vol te blijven houden

Laura Pels is healthcoach, personal trainer én een echte fitnessprofessional. Ze geeft op WENDY online tips over gezondheid en in vorm blijven. Deze keer: hoe houd je het vol om regelmatig te blijven sporten?

We weten het allemaal: regelmatig bewegen en sporten is heel belangrijk voor je lichamelijke én mentale gezondheid. Twee tot vier keer per week sporten verhoogt de kwaliteit van je leven. Maar hoe zorg je er nu voor dat je dit vol blijft houden op de lange termijn? De volgende bewezen tips helpen je om van sporten een gewoonte te maken:

1. Loop niet te hard van stapel

Zeker als je net start met sporten, is het belangrijk om de lengte en de intensiteit van je workouts in de gaten te houden. Frequentie is, zeker in het begin, belangrijker dan intensiteit. Als je vol motivatie met iets nieuws begint, heb je misschien de neiging om meteen alles te geven tijdens elke workout. Te hard van stapel lopen is een valkuil voor velen en kan leiden tot blessures. Uit onderzoek is gebleken dat je regelmatig sporten langer volhoudt als je start op een lage intensiteit, maar wel minstens twee keer per week.

2. Kies iets dat bij je past en wat je leuk vindt

Kies een workout waar je je comfortabel bij voelt. Als je het gevoel hebt dat de oefeningen te ingewikkeld voor je zijn of als je er helemaal niets aan vindt, ga je het niet volhouden op de lange termijn. Hou je van muziek? Probeer dan eens een groepsles, zoals bodypump of bodycombat. Is je coördinatie nog niet zo goed ontwikkeld? Kies dan voor een cycling workout, zoals RPM. Tegenwoordig zijn er legio mogelijkheden: sporten hoeft echt niet saai te zijn! Een workout die je succesvol afrondt vergroot je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je de volgende keer weer gaat.

Lees ook Laura’s vorige blog: ‘De 3 positieve effecten van yoga en bodybalance

3. Focus op de voordelen van sporten

Focus je op alle voordelen die bij het bewegen komen kijken, hoe klein ze ook zijn. Door regelmatig te sporten voel je je energieker, minder gestrest en slaap je beter. En waarschijnlijk ga je houden van de endorfine rush die je direct na je workout voelt. Heerlijk! Als je een tijdje bezig bent, is het verstandig om jezelf eraan te herinneren waarom je überhaupt was gestart met sporten. Creëer een vision board met foto’s die je inspireren om te blijven werken aan je doelen.

4. Sport samen met anderen

Sporten met iemand anders kan alles zoveel makkelijker maken: of je nu met een personal trainer traint of samen met een vriendin. Je bent minder geneigd om niet te gaan, omdat je dan ook iemand anders teleurstelt. Tijdens groepslessen is er het ‘group effect’, zo blijkt uit onderzoek – het gevoel van saamhorigheid als iedereen tegelijkertijd beweegt. Als je een connectie voelt met anderen tijdens je workout, maak je veel makkelijker een gewoonte van sporten.’

Vraag & antwoord

Heb je vragen over core trainen? Heb je een blessure en weet je niet of je wel kunt blijven trainen? Wil je weten hoe je het beste snel aan je conditie kunt werken? Wil je tips over het trainen van je benen, billen en buik of heb je een andere vraag? Laura geeft elke maand antwoord op jouw vragen. Mail je vraag o.v.v. Laura Pels naar online@wendymultimedia.nl.

Deze maand gaf Laura Pels op de vraag van Annet: Wat kost een personal trainer?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF