fbpx

3 tips om het sporten vol te houden

Als het op sporten aankomt zijn er grofweg twee soorten mensen. Zij die weten dat ze wat meer aan beweging zouden moeten doen, maar eigenlijk niet echt wíllen sporten en het lastig vinden om het sporten vol te houden. En zij die sporten volledig hebben geïntegreerd in hun leefstijl en er geen genoeg van kunnen krijgen. Welk type sporter ben jij?

Het grootste deel van de mensen zit ergens in het midden van deze extremen. Voor de meesten van ons is de sleutel om fit voor het leven te worden: motivatie. Simpel gezegd is het integreren van fitness in je leefstijl een kwestie van ‘sporten omdat je MOET’ in je hoofd omzetten naar ‘sporten omdat je WILT’.

Sporten net zo normaal maken als tandenpoetsen

Ik heb het geluk gehad dat ik altijd al gek ben geweest op bewegen. Van jongs af aan deed ik aan ballet, streetdance, turnen, atletiek en later in de gym aan allerlei soorten groepslessen en krachttraining. Trainen is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Als je net als ik het type bent dat graag sport, dan is het net zo normaal als je tanden poetsen.

Tandartsen hebben ons ervan overtuigd dat je tanden dagelijks verzorgen bij het leven hoort.

De verleiding om neer te ploffen op de bank is te groot

Was dat ook maar zo met regelmatig sporten! Dat zou heel veel betekenen voor gezondheidsproblemen wereldwijd. Maar dit is niet de realiteit. Niet iedereen kijkt uit naar 30 minuten high intensity interval training na een lange werkdag. Veel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om na zo’n dag op de bank te ploffen en een Netflix marathon te houden. Liefst met Tony’s Chocolonely ‘on the side’.

3x zo houd je het sporten vol

Beweging is echter cruciaal voor onze fysieke én mentale gezondheid. Onderzoek toont aan dat, als het gaat om het vestigen van een fitness gewoonte op de lange termijn, er drie dingen belangrijk zijn:

1. Plan je workouts

Uit onderzoek is gebleken dat je regelmatig sporten langer volhoudt als je start op een lage intensiteit, maar wel meerdere keren per week. Het gaat in het begin puur om het creëren van een gewoonte. Fitness blijkt net als elke verslaving te werken; het start met een kleine dosis.

Houd je aan de volgende richtlijnen:

– Start rustig; duw je lichaam niet te snel naar je grens en stop de training als het moeilijk is
– Bouw geleidelijk de intensiteit op; focus je bijvoorbeeld eerst op het volgen van een halve workout
– Varieer; doe niet elke continu hetzelfde en zorg voor een mix van kracht training & cardio

2. Kies een sport waar je je goed bij voelt

Het is belangrijk om je zelfverzekerd te voelen bij wat je doet, dus vermijd sporten met bewegingen waarvan je het gevoel hebt dat je ze nooit onder de knie zult krijgen. Voor de effectiviteit van je training is het belangrijk dat je elke oefening met een juiste techniek uitvoert. Als je het gevoel hebt dat je niet helemaal weet wat je doet, schakel dan eerst de hulp in van een expert, zoals een personal trainer. Focus je bewust op alle voordelen van regelmatig sporten: je voelt je bijvoorbeeld energieker en slaapt beter.

3. Sport samen

Samen sporten kan alles nog veel makkelijker maken: of je nu met een personal trainer traint of samen met een vriendin. Je bent minder geneigd om niet te gaan, omdat je dan je sport buddy teleurstelt. Uit onderzoek blijkt dat het volgen van lessen in groepsverband ervoor zorgt dat je sporten op de lange termijn volhoudt, vanwege de sociale setting. Als je een connectie voelt met anderen tijdens je workout, maak je veel makkelijker een gewoonte van sporten.

Laura Pels is healthcoach, personal trainer én een echte fitnessprofessional. Ze geeft op WENDY online tips over gezondheid en in vorm blijven.

Heb jij een vraag voor Laura?

Wil je weten of je met een bepaalde blessure kunt doortrainen? Wil je bepaalde lichaamsdelen in shape krijgen of juist aan je conditie werken, maar je weet niet hoe? Of heb je een andere prangende vraag op het gebied van gezond bewegen? Mail je vraag naar online@wendymultimedia.nl o.v.v. Laura Pels en wie weet wordt binnenkort jouw vraag door haar beantwoord.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF