fbpx

10 x zo weersta je verleidingen in de supermarkt

Producten vol e-nummers, een fruitshot zonder fruit, lightproducten met gevaarlijke stofjes, 0 procent vet maar bergen suikers, 25 suikerklontjes in een pakje sap. Zo baan je je in de supermarkt een weg naar echt gezond eten.

1. Kijk voorbij trucjes.

Marketingtrucs, ze zijn er in alle soorten en maten. Wist je bijvoorbeeld dat producten met een lettertype in schrijfletter beter verkopen? Terwijl: gezonder is het niet.

2. Light is heel relatief.

Light is een beschermde claim. In lightproducten zit 30 procent minder suiker, calorieën of vet. Bij light-chips geldt het laatste. Alleen betekent dit niet dat ze ook 30 procent minder calorieën bevatten. Doordat er meer koolhydraten en eiwitten in light-chips zitten, bevatten die slechts 10 procent minder calorieën.

3. Neem liever een kar.

Supermarkten stimuleren het gebruik van mandjes. Psychologisch verwelkomen we goede dingen met een gebogen arm (waar het mandje aan hangt), terwijl we met een gestrekte arm gevaar proberen af te wenden. Als je een winkelwagen voor je uit duwt, doe je dus minder aankopen.

4. Er zijn grenzen.

Volgens het WHO eten we maar liefst maximaal 25 gram suiker per dag; een glas appelsap alleen al bevat 37 gram. Maar suiker zit niet alleen in vruchtensap, koekjes en taart, je vindt het ook in pastasaus, ketchup en dressing.

5. Ontbijtgranen: lees de verpakking.

Op ontbijtgranen staan vaak de mooiste claims (‘Bron van antioxidanten’, ‘Gezonde voeding in de ochtend’). Alleen kloppen die lang niet altijd. Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat zien dat met 51 procent van die claims iets mis is.

6. Trap er niet in.

‘Ambachtelijk’, ‘vers’, het klinkt zo mooi, maar vaak zijn het verkooppraatjes. Een ‘ambachtelijk’ brood kan gewoon uit de fabriek komen. Het verschil tussen gezondheids- of voedingclaims en loze termen is vaak moeilijk te zien.

7. Geen speld tussen te krijgen.

Speltbrood zou zo veel beter voor ons zijn dan tarwebrood. Maar is dat ook zo? Spelt lijkt erg op tarwe en bevat dezelfde voedingsstoffen. Daarbij is speltbrood niet lichter verteerbaar dan tarwebrood en bevatten beide soorten gluten en ongeveer evenveel vezels.

8. Ga met volle maag.

Ga niet winkelen als je trek hebt of moe bent. Dan koop je zonder nadenken veel te veel.

9. Vergelijk per 100 gram.

Omdat fabrikanten de grootte van de op het etiket vermelde portie zelf bepalen, kun je producten het best per 100 gram vergelijken.

10. Kies voor de gezonde kassa.

Elk Lidl-filiaal heeft twee snoepvrije kassa’s, supermarktketen PLUS biedt bij haar kassa’s gezonde snacks aan en Albert Heijn bij honderd supermarkten groente, fruit en verse sappen. Zo neem je niet op de valreep nog iets ongezonds mee.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF