fbpx

Zomerserie: Wonen op Ibiza. ‘Ik leef mijn leven met passie’

In de zomerserie Wonen op Ibiza delen we elke zaterdagavond een verhaal van Nederlanders die op Ibiza wonen. Dit keer het verhaal van Lana. Als het aankomt op extreem lekker en gezond eten op Ibiza, weet elke local en toerist de Passion Cafés te vinden. De thuishaven van gezond & gelukzalig eten heeft inmiddels vijf vestigingen op het eiland. Het water loopt je in de mond van de creatieve, gezonde drankjes & gerechten gepresenteerd onder de noemer van ‘love all, serve all’. Lana Love, is de oprichter van de Passion formule. Toen zij net startte begreep niemand haar concept, maar vandaag de dag heeft de onderneemster bewezen dat ze maar al te goed wist waar ze mee bezig was. Wij zijn trots dat zij haar verhaal en haar passie wil delen met Tribes & Nomads. Er gaat niks boven Passion!

Hoe het begon

‘Voordat ik naar Ibiza kwam woonde ik in Londen waar ik toneel studeerde. Ik was toegelaten tot de top 3 toneelscholen in Londen, maar door de torenhoge schoolkosten kon ik niet gelijk starten. Daarom kwam ik op het idee om naar Ibiza te komen, om geld te verdienen voor mijn opleiding. In eerste instantie dacht ik aan Kroatië, maar vrienden van me die al jaren op Ibiza kwamen zeiden mij dat mijn plan – een sap bar openen – perfect zou zijn voor Ibiza. Want juist op Ibiza hebben mensen detoxen nodig. In 2002 landde ik op Ibiza, zonder dat ik er ooit eerder was geweest.

Het heeft 10 jaar gekost voordat het een succes werd en ik winst maakte met Passion, en mijn acteercarriere is er vervolgens bij ingeschoten. Ik deed iets wat nog niet gedaan werd op het eiland en wat ook vreemd was voor het toen nog onderontwikkelde Playa d’en Bossa. Space Ibiza en een paar Spaanse cafés waren toen mijn buren. Quinoa, groene sapjes, superfoods en amandelmelk koffies waren nog een taboe in die tijd. Om die reden begon ik destijds ook Passion magazine – om uit te leggen wat ik deed en welke ingrediënten ik gebruikte.’

GR2C9672 Zomerserie: Wonen op Ibiza. 'Ik leef mijn leven met passie'

Passion café

‘Ik kwam naar Ibiza om een Passion café te openen. Dat is vanaf het begin mijn intentie geweest.  Het oorspronkelijke idee was om een pand in Ibiza-stad te openen, maar zelfs toen waren de ‘traspasos’ (overschrijfkosten) en huurprijzen boven mijn budget als kleine ondernemer. Om die reden kwam ik met mijn eerste vestiging op Playa d’en Bossa terecht. Beginnen op Playa d’en Bossa is een zegen geweest, al heb ik het financieel wel zwaar gehad de eerste jaren. Maar vanaf de opening van Ushuaia, veranderde dat een hoop voor de ondernemers in deze regio. Mijn tweede grote stap was het openen van een tweede vestiging, Passion Marina. Daarmee zette ik Passion echt op de kaart van Ibiza.

Vandaag de dag zijn de gelukkigste momenten als ik mijn klanten blij zijn, de cafés bruisen en als het weer lekker is, maar niet te heet. Omdat ik veel werk, maken de kleinste dingen mij blij, zoals zwemmen, ontspannen in een spa, eten in mijn favoriete restaurant en wandelen in Ibiza stad- waarbij ik altijd stop voor een ijsje bij Vivi’s Creamery. Maar ook hiken met Walking Ibiza, verse groente ophalen bij de organic farm Terra Masia, genieten van een gin tonic bij Grand Cafe Cappuccino terwijl ik luister naar de muziek van Lio Ibiza. En niet te vergeten, massages. Daar ben ik echt dol op!’

Aangetrokken tot gezond eten

‘Ik heb altijd het idee gehad om een sapbar te openen en dat heb ik gedaan. Daarbij serveer ik zelfgemaakte taart, lekkere wraps, salades en meer. We hebben zelfs nog items op de kaart staan die er sinds 2002 op staan. Zoals de wortel taart, brownie, Thaise kip salade en de Bango smoothie. Ik bleef dingen toevoegen aan het menu, voor het samenstellen van de perfecte kaart met items waar ik zelf dol op ben of enthousiast van word. Eten wat je normaal niet zou kunnen vinden op Ibiza. Ik heb veel research gedaan naar gezond eten, omdat ik er altijd door aangetrokken was.

Na een paar jaar kreeg het Passion menu echt vorm en creëerde ik een eigen signatuur, waar ik me destijds niet van bewust was. Klanten begonnen heel enthousiast te worden over het menu, omdat er niks vergelijkbaars bestond op het eiland en daarbuiten. Klanten vanuit de hele wereld zeiden dat ze ook een Passion wilde in hun eigen woonplaats. In de eerste periode kreeg ik aanbiedingen vanuit Parijs, Londen, Duitsland, Dubai, Monte Carlo en noem maar op. Omdat ik deze formule alleen op had gericht had ik al moeite om mijn hoofd boven water te houden met de vestigingen op Ibiza. Ik wist dat ik geen marathon kon rennen zonder dat ik normaal kon lopen. Als ik een groter tem had gehad om mij heen was Passion waarschijnlijk een internationaal merk nu. Maar ik klaag niet. Het is wat het is en nu Passion exclusief op Ibiza is, is het helemaal oké voor me.’

GR2C8213 Zomerserie: Wonen op Ibiza. 'Ik leef mijn leven met passie'

Het leven op Ibiza

‘Ik leef mijn leven met passie. Hoe zou ik dat niet kunnen? Ibiza is een prachtig en glorieus eiland. De frisse lucht, Mediterraanse zee, prachtige landschap en mooie natuur. Natuurlijk heb ik af en toe behoefte aan een beetje stad, maar als ik het vliegtuig terug naar huis neem heb ik altijd een glimlach op mijn gezicht en ben ik dankbaar om op Ibiza te wonen. Ik hou echt van dit eiland.

Natuurlijk is het leven op het eiland niet altijd makkelijk. Het leven van professionaliteit op sommige gebieden is niet zo hoog en het vinden van goed personeel is ook niet altijd makkelijk. Maar ik word er moe van om te horen dat dit normaal is ‘omdat het Ibiza is’. Natuurlijk is het waar dat mensen op het eiland niet zoveel om hun werk geven en hier vooral zijn om geld te verdienen en het ergens anders weer uit geven. Medewerkers zijn niet altijd gedreven om hun best te doen, want als ze hun baan kwijtraken, is er altijd wel weer iemand die personeel nodig heeft en ze een kans geeft. Dus om te kunnen groeien en door te ontwikkelen is het niet altijd makkelijk voor ondernemers. We moeten het hoogste level van service kunnen aanbieden met wisselend personeel. Dat blijkt voor velen een kostbaar businessmodel te zijn. Financieel gezien moet je als ondernemer in vijf maanden tijd genoeg verdienen om het een jaar te redden, terwijl onze huur en rekening van onze bedrijven wel het hele jaar doorloopt.’

Covid-19 lockdown

‘Als we de financiële gevolgen en zorgen even aan de kant zetten, was de lockdown voor mij persoonlijk echt genieten. Ik heb al zo lang gezegd; als ik alle cafés een maand dicht zou kunnen hebben, zou ik er helemaal los van kunnen komen, kunnen uitrusten en zou ik zonder stress kunnen leven. En kijk wat ik kreeg – mijn wens kwam uit.

Over het algemeen is mijn normale leven redelijk vergelijkbaar met de lockdown. Ik breng veel tijd door alleen in huis als ik niet werk. Ik kan goed alleen zijn en alleen werken aan mijn bedrijf. Maar uiteraard, na een aantal weken, begon ik het wat zielig voor mezelf te vinden. Vanuit de strenge lockdown ging ik gelijk over naar de werkmodus, waardoor ik niet eens de kans had om te genieten van het eiland zonder toeristen. Ik werk momenteel elke dag aangezien ik net een nieuwe vestiging geopend heb op Vara del Rey in Ibiza-stad en we binnenkort weer alle vijf de vestigingen open hebben. Geen tijd om te rusten.

Mijn visie, ideeën en inzichten heb ik verkregen gedurende mijn carrière en leven. Ik heb altijd een sterk gevoel voor hoe om te gaan met de huidige situatie. Ik weet wat het is om financieel in de overlevingsmodus te staan. Ik weet wat het is om alles te verliezen en opnieuw te beginnen. Ik heb een oorlog doorstaan waar mijn familie alles is verloren en compleet opnieuw moest beginnen. Ik heb zelf in zwaar financieel weer gezeten en andere drama’s meegemaakt. Dus ik weet wat het is en kan erover meepraten. Maar ik weet ook dat alle zware momenten die ik gemaakt heb ook een zegen voor mijn gemoedstoestand zijn. Waarbij ik me nog meer gefocust en in gedreven voel.’

GR2C9638 Zomerserie: Wonen op Ibiza. 'Ik leef mijn leven met passie'

Toekomst

‘Over vijf jaar hoop ik mijn eerste Passion restaurant geopend te hebben buiten Ibiza. Er is nog steeds veel interesse in mijn merk en het zou zomaar kunnen dat ik dan de stap zet buiten het eiland. Het enige verschil is dat ik mijzelf meer zie als creatief directeur, dan als iemand die de dagelijkse gang van zaken managet op verschillende locaties. Dat is hetgeen waar ik gestrest van word en wat geen positief effect heeft op mijn creativiteit. Verder hoop ik een eigen huis te hebben, een knappe man en een aantal Franse buldogs. Dat lijkt me fantastisch!’

Neem een kijkje op de website van het Passion Café. Of op hun Instagram account: @passioncafe.

Tijdschift over Ibiza

Dit artikel is geschreven door Tribes & Nomads Ibiza. Een full service evenementen en productiebedrijf gevestigd op Ibiza. Van bruiloften tot verjaardagsfeesten, van bedrijfsevents tot fotoshoots, zij zijn de experts als het gaat om prachtige hotspots op Ibiza. Zij brengen je naar de minder bekende plekken van het eiland en zijn dol op het creëren van magische momenten. In de tweede editie van het Tribes & Nomads magazine delen zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers hun verhaal. Wil je meer verhalen lezen? Ga naar https://www.tribesandnomads.com/instagram-links waar je het digitale magazine voor 5,99 kunt kopen. Heb je de eerste editie ook nog niet gelezen? Die kun je er voor 1,99 bij kopen. Het tweede magazine bevat 95 pagina’s, 100% Ibiza content en geen advertenties. Van elk nummer doneren wij € 0,50 aan Ibiza4patas, een hondenasiel op Ibiza. 

https://www.instagram.com/p/CEbqUXrqZDU/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF