fbpx

Zomerserie: Wonen op Ibiza. ‘Ibiza is een magische plek om retreats te organiseren’

In de zomerserie Wonen op Ibiza delen we elke zaterdagavond een verhaal van Nederlanders die op Ibiza wonen. Dit keer het verhaal van Lauri. Na jarenlang als moderedacteur voor verschillende tijdschriften gewerkt te hebben werd Lauri ’s baan bij Men’s Health ineens weg bezuinigd. Haar vader kwam te overlijden en haar relatie van 14 jaar strandde. Toen besloot ze te gaan doen waar ze echt gelukkig van werd. Ze verhuisde naar Ibiza, richtte One Day Retreat Ibiza op en lanceerde in de lockdown het platform Nyepi, een online magazine voor persoonlijke groei. 

Van Nederland naar Ibiza

“In Nederland heb ik een rollercoaster van veranderingen meegemaakt. Ik had 14 jaar een relatie, van mijn 14e tot mijn 28ste. Ik werkte als moderedacteur voor Men’s Health en als copywriter voor de Bijenkorf. Vervolgens kwam mijn vader te overlijden. Ik belandde in een diepe depressie, waardoor ik mijn werk in de modewereld geen voldoening meer vond geven. Als troost ging ik samen met een vriendin een aantal dagen op een retreat. Daar deed ik een test hoe ik mijn passie kon vinden. Er kwam uit dat ik retreats wilde geven. Ik had helemaal nog geen opleiding op dat gebied, dus begon met yin yoga in Nederland. Daarna heb ik mijn 200 uur gehaald op Gili Meno. Mijn toenmalige partner ging met mij mee om als digital nomad op Bali te werken. Uiteindelijk hebben we op Nusa Lembongan besloten uit elkaar te gaan. Al was het niet makkelijk om dit na 14 jaar samenzijn definitief te maken.

Ik had aardig wat te verwerken. Mijn vader die overleden was, mijn relatie die over was en Men’s Health waar ik weg bezuinigd was. Ik zat best even in zak en as. Een week daarna ging ik samen met een vriendin op vakantie naar Ibiza en voelde me gelijk heel vrij. Ik ben op heel veel plekken ter wereld geweest, maar toen ik op Ibiza kwam wist ik dat dit de plek was waar ik wilde gaan wonen. Het grappige was dat ik als klein kind al riep dat ik thuis hoorde in Spanje.”

Vertrek naar Ibiza

“Nu ik twee diploma’s op het gebied van yoga op zak had en freelance schrijfwerk deed, leek dit mij het moment om te gaan. Ik moest mijn huis verlaten na de breuk met mijn toenmalige partner. Het was toen juli en ik besloot om in september naar Ibiza te vertrekken voor onbepaalde tijd. Dan had ik nog een zomer om met vrienden door te brengen in Nederland. Een week nadat ik mijn enkele reis geboekt had, ontmoette ik mijn huidige partner Jochem. Dat terwijl ik me bedacht had om vrijgezel te zijn en dat leven eens te gaan ontdekken. De twee maanden dat ik nog in Nederland was zijn we onafscheidelijk geweest. We zijn naar Texel geweest en hebben elkaar zo goed leren kennen.

Na die twee maanden ben ik naar Ibiza gegaan en kwam hij mij daarna opzoeken. Toen zei hij daar; als jij hier wilt wonen, dan gaan we hier toch ooit wonen. Uiteindelijk is dat ook gebeurd. We zijn eerst samen terug naar Amsterdam gegaan, omdat de liefde voor hem uiteindelijk groter was dan voor het eiland.

Maar toen we voor een vakantie met zijn ouders weer op Ibiza waren bezochten Jochem en ik samen een makelaar. Hij zei: ‘nu gaan we er werk van maken om hier te wonen.’ We gingen zitten bij een café in Sant Miguel, bestelde een fles rood voor hem en een fles wit voor mij, terwijl we plannen maakten. We brainstormden over onze opleidingen, onze krachten en hoe we dit samen konden combineren. Ik kan schrijven, websites maken en yogales geven. Jochem heeft een sportachtergrond met diverse diploma’s en is fysiotherapeut. Na een paar ideeën, zijn we op One Day Retreat Ibiza gekomen én daar hebben we direct op geproost. Terwijl mijn eerste vertrek naar Ibiza eerder een vlucht was, ging er nu iemand met mij mee. Jochem moest onder het mes en zijn baan vaste baan opgeven voordat we konden gaan. Er stond dit keer meer op het spel. Toen hebben we nog ongeveer een jaar nodig gehad om alles in orde te maken. Een huis te vinden, website te bouwen en om te emigreren. Nadat hij weer een beetje hersteld was van zijn operatie zijn we vertrokken.”

One Day Retreat Ibiza

“Ibiza is een magische plek om retreats te organiseren en die worden dan ook volop aangeboden. Alleen qua dagbesteding viel het mij tegen. De eerste keer dat ik naar Ibiza ging heb ik urenlang gezocht naar yoga, maar daar kwam niet zoveel uit. Het was voor ons dan ook vrij helder om retreats van een dag aan te bieden en inmiddels bieden we ook half-day retreats aan. Daarbij organiseren we in oktober het eerste weekend retreat samen met twee superfijne NLP-trainers. De retreats zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die wellicht

wat weerstand hebben tegenover spiritualiteit. Jochem is een nuchtere Brabander en ik kan
goed aanvoelen waar iemand behoefte aan heeft. Hoe fijn ik het ook vind; we beginnen de dag niet met een Ohm. Ook ben ik zorgvuldig met het gebruik van het woord chakra en maak ik mensen zo voorzichtig mogelijk bewust. Ook voor de ervaren yogi’s is een one-day retreat uitdagend genoeg door de afwisseling van meditaties, verschillende stijlen yoga en bijzondere locaties op de achtergrond. We nemen onze gasten mee naar de mooiste plekken, waar ik mezelf nog altijd in mijn armen blijf knijpen. Waarbij de ‘cave’ favoriet is. Dit ook, omdat ik voel dat mijn vader daar altijd even meekijkt als er een vogel langs komt vliegen.

Jochem gaat tegenwoordig alleen nog mee tijdens de grote events, want we organiseren deze dagen ook als bedrijfsuitje of als mensen gaan trouwen. Hij zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en is de hekkensluiter tijdens de mindful hike. Ik verzorg alle lessen, maar bak ook het bananenbrood en maak de juices. Alleen de salades besteden we uit; maar voor de rest doen we alles samen.”

Leven op Ibiza

“Ik vind wonen op Ibiza een ontzettende uitdaging. Elke dag is anders en er is geen sprake van sleur. Mijn leven is de afgelopen 5 jaar zo’n rollercoaster geweest, dat ik merk dat ik daar eigenlijk best goed op ga. De grootste uitdagingen waren het vinden van een woning en soms ook financieel. Al wegen die totaal niet op tegen het rijke leven dat we hier hebben. Als ik mijn mooiste momenten moet noemen, zou ik zeggen dat dit was toen

ik 3 jaar geleden alleen op Ibiza was en Jochem mij kwam opzoeken. Ik kende hem toen nog niet eens zo lang, maar in de periode dat hij bij mij langs kwam heb ik hem alles verteld over mijn vader en zijn ziekbed. Ik had toen een beetje as van mijn vader meegenomen. Dat hebben we samen uitgestrooid bij Cala Salada tijdens een zonsondergang. Dat was wel een heel waardevol moment. Ik had daardoor ook het idee dat hij mijn vader een beetje had leren kennen. Jochem zei toen ook dat dit het meest betekenisvolle moment was wat hij ooit had gedaan in zijn leven. Dat heeft ons ook wel heel erg verbonden.

Als ik een ander mooi moment moet noemen, dan denk ik aan de hele periode na de lockdown. Doordat je zo opgesloten hebt gezeten is elk moment daarna een soort van sprookje. Ik ben nog veel dankbaarder voor alles dan daarvoor, en nog gelukkiger. Ik ben de verdieping in gegaan met vrienden. Normaal word ik een beetje geleefd door iedereen die langskomt, maar nu had ik alle tijd voor mijn vrienden hier zonder bezoek uit Nederland. Dat is het enige nadeel, dat andermans agenda van bezoek uit Nederland, onze agenda wordt. Ik hou juist van zo min mogelijk van tevoren afspreken en de ruimte hebben om even niks te doen. Dat heb ik erg nodig als hooggevoelige vrouw. De eerste keer dansen, de eerste keer weer de straat op. De eerste keer samenwerken aan

de fotoshoot van FlowerPower met jullie, Tribes & Nomads, vond ik ook heel fijn. Dat is ook iets wat ik gemist heb, samenwerken in een team. Maar ik verwacht dat meer samenwerken volgend jaar wel weer gaat lukken.”

Lockdown periode

“De eerste 5 weken was ik heel erg ziek. Ik hoestte, ik was ontzettend moe, heb dagen geslapen en had heel veel hoofdpijn. Of het covid-19 was, weet ik niet, maar het zou best kunnen. Ik vond het heerlijk om de eerste weken veel te slapen, want in mijn dromen voel ik me vrij. Uiteraard was ik ook verdrietig over mijn werk. Ik had de afgelopen twee jaar zo hard gewerkt aan One Day Retreat Ibiza en 2020 was op papier het beste jaar ooit. Ik was zelfs een beetje ongerust of ik nog wel een dagje vrij zou hebben voor mezelf. Daar heb ik best wel om gehuild en me ook zorgen om gemaakt.

Toen ik op 4 april een mediatie heb gedaan is het idee voor Nyepi geboren. Een platform voor persoonlijke groei, maar waarbij spirituele onderwerpen op humoristische en nuchtere wijze met zelfspot gebracht worden. Juist omdat mijn doel is om jongeren wat vroeger bewust te laten worden van hoe je gedachten werken, je ademhaling, je hersenen en hoe je patronen kunt doorbreken. Allemaal dingen die ik als jonger meisje graag had geweten. Ik begon in de lockdown in alle rust. Waar ik voor One Day Retreat Ibiza een half jaar nodig had om de website en content op poten te zetten heb ik voor Nyepi de hele website en allemaal content in 6 weken uit de grond gestampt. Ik was daar 7 dagen per week mee bezig, ook omdat we toch nergens naar toe mochten. Nyepi heeft mij door de lockdown gesleept.

Uiteindelijk ben ik er ook dankbaar voor om te weten hoe is het om opgesloten te zitten. Er wordt vaak gezegd dat gevangenissen in Nederland luxe zijn, maar als je niks zelf kunt bepalen en niet de deur uit mag, is dat toch echt even wat anders dan de intelligente lockdown die in Nederland van kracht was. Achteraf kan ik zeggen dat het zwaar was, maar dat ik nu nog dankbaarder ben voor de vrijheid die ik heb. Het leven ervoor en erna is echt anders. Die 8 weken was een bijzondere retreat waarbij je door diepe lagen gaat.”

Toekomst

“Over vijf jaar hoop ik het vooral financieel helemaal op de rit te hebben. Fijn huis. Dat ik niet meer mijn huis te hoef te verhuren, maar ik dat deel wat meer op orde heb. Geen stress meer van huisbazen die van alles veranderen. Ik zou vooral voor elkaar willen hebben dat het ietsjes rustiger wordt. Dat sleur op een goede manier in mijn vocabulaire zit. Vooral dat mijn vriend, familie en vrienden en ik gelukkig zijn. Ik heb niet zozeer een ander doel voor ogen, want ik doe nu al precies wat ik wil. Gelukkig zijn op Ibiza. Idealiter zou ik ook wel een appartementje in Amsterdam willen hebben waardoor ik op Ibiza woon, maar ook af en toe even naar Amsterdam kan om dichtbij mijn familie en vrienden te zijn. En wie weet dat er over vijf jaar wel een mini exemplaar van Jochem op deze wereld loopt…”

https://www.instagram.com/p/CE4nskjlt8N/

Neem ook een kijkje op de andere Instagram pagina’s van Lauri: @onedayretreatibiza en @nyepimagazine

Wij delen ook veel artikelen van Lauri. Je leest ze hier.

Tijdschift over Ibiza

Dit artikel is geschreven door Tribes & Nomads Ibiza. Een full service evenementen en productiebedrijf gevestigd op Ibiza. Van bruiloften tot verjaardagsfeesten, van bedrijfsevents tot fotoshoots, zij zijn de experts als het gaat om prachtige hotspots op Ibiza. Zij brengen je naar de minder bekende plekken van het eiland en zijn dol op het creëren van magische momenten. In de tweede editie van het Tribes & Nomads magazine delen zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers hun verhaal. Wil je meer verhalen lezen? Ga naar https://www.tribesandnomads.com/instagram-links  waar je het digitale magazine voor 5,99 kunt kopen. Heb je de eerste editie ook nog niet gelezen? Die kun je er voor 1,99 bij kopen. Het tweede magazine bevat 95 pagina’s, 100% Ibiza content en geen advertenties. Van elk nummer doneren wij € 0,50 aan Ibiza4patas, een hondenasiel op Ibiza. 

https://www.instagram.com/p/CEe7BI4KWR7/WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF