fbpx

Zo werkt een goede grap in het voordeel van je carrière

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Lachen is zelfs gezond, weten we. Maar wist je ook dat humor van positieve invloed kan zijn op de prestaties op je werk? Geen betere dag om het daarover te hebben dan op 1 april.

Wie vaker lacht, heeft een beter ontwikkeld kortetermijngeheugen, zo ontdekten ze aan de Loma Linda University in Californië. Had je die pen net nog in je handen, maar kun je hem nu niet meer vinden? Wie weet helpt het als een collega even een stevige mop tapt.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt daarnaast dat je door te lachen je stress behoorlijk kunt verminderen. Sowieso gaat humor hand in hand met de kwaliteit van je werk, zeker als je leidinggevende gezellig meedoet. Uit een Canadees onderzoek blijkt namelijk dat werknemers van managers die vaker humor gebruiken, beter presteren dan de medewerkers van minder humoristische managers. Daarnaast kijken werknemers vaak onbewust naar het gevoel voor humor tijdens een sollicatiegesprek.

Meer plezier op de werkvloer

Lachen is dus goed voor je en al helemaal op kantoor, maar hoe zorg je voor meer plezier op de werkvloer? 1 april is een goede dag voor een extra beetje humor en om leuke grappen met je collega’s uit te halen.

Maar kijk uit, het moet wel leuk blijken. Niemand heeft er zin in dat een onschuldig lolletje leidt tot een officiële waarschuwing of zelfs ontslag. Hoe goed de sfeer er ook in zit, let erop dat je na een paar minuten flink lachen ook weer netjes je taken vervolt.

Kijk ook uit dat je -hoe onbedoeld ook- niemand tegen het zere been schopt met een grap of opmerking. Niet iedereen heeft nu eenmaal hetzelfde gevoel voor humor. Gebruik sowieso nooit een grap als manier om wraak te nemen: heb je een professioneel probleem met iemand, los dat dan professioneel op.

Nog wat tips:

Humor op het werk is anders dan humor thuis of met je vriendinnen onderling. Die grap die perfect viel bij je beste vriendin kan op kantoor zomaar door niemand begrepen worden of zelfs verkeerd vallen. Hoe ga je om met humor op je werk?

  • Ken je publiek: een comedian vertelde eens dat je je publiek moet lezen. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor en je grap over verkooppraatjes doet het misschien goed bij jouw collega’s op de sales-afdeling zelf, maar misschien minder goed bij het hogere management.
  • Kies je moment: begrijp dat je tijdens de pauze met je directe collega’s misschien andere grappen kunt maken dan tijdens de weekvergadering met je baas op maandagochtend.
  • Gebruik het tactisch: humor op het juiste moment, bijvoorbeeld tijdens een demonstratie of presentatie, kan zeer goed werken. Het maakt de sfeer luchtiger en zorgt ervoor dat mensen zich meer op hun gemak voelen. Geef je dezelfde presentatie vaker, dan kun je gerust iedere keer hetzelfde grapje maken.

Nog wat geweldige, tijdloze inspiratie voor 1 april office pranks:

https://www.youtube.com/watch?v=dXuVk7L_aBc

Ben jij vandaag al beet genomen?


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF