fbpx

Zo vertel je aan de kinderen dat jullie gaan scheiden – deel 1

Het moeilijkste moment van de scheiding: de kinderen vertellen dat papa en mama uit elkaar gaan. Maar al kan je hun verdriet niet wegnemen, het is ook het eerste moment waarop je ze kunt gaan helpen. Scheidingsmediator Sissel Pemmelaar geeft je advies. Vandaag deel 1, volgende week deel 2. 

Laat de eerste emoties wat zakken

Net als bij noodsituaties in het vliegtuig: help eerst jezelf en dan pas je kind. Je kind heeft niets aan ouders die nog zo uit balans zijn, dat zij hun eigen emoties niet onder controle hebben. Dat is iets anders dan dat je kind best mag zien dat jij ook verdrietig bent. Zie je het verschil? Zorg dus dat de eerste emoties bij jullie allebei wat zijn gezakt, voordat je het aan de kinderen vertelt. 

Stem het van te voren goed af

Met negatief zijn over de andere ouder help je je kind niet, een kind houdt immers van jullie allebei. Zorg voor een neutraal verhaal- zonder alle ins en outs- waarmee je de situatie duidelijk maakt. En oefen dit van te voren een paar keer samen met de andere ouder. Zeg bijvoorbeeld: “jij hebt ook vast wel eens een vriendje/vriendinnetje gehad waarmee je eerst heel graag speelde, maar waar je nu minder fijn mee kan spelen. Met dat vriendje/vriendinnetje speel je nu niet zo vaak meer. Zo is het bij papa en mama ook en daarom hebben we besloten om….”.

Samen

Al gaan jullie uit elkaar als partners, als ouders blijven jullie voor altijd verbonden door  de kinderen. Dat dit zo is, laat je gelijk zien door dit gesprek samen als ouders te voeren met jullie kinderen. Zorg dat alle kinderen bij dit gesprek aanwezig te zijn, leeftijdsverschil maakt niet uit. Het gaat erom dat jullie –nu als ouders- samen met de kinderen zijn.

Neem de tijd

Kies een moment uit dat jullie niet gestoord worden tijdens het gesprek en er voldoende tijd is. Het begin van het weekend is een geschikt moment. Je kind heeft dan het hele weekend om van de eerste schrik wat te bekomen. Ook ben jij dan zelf vrij, waardoor je er die eerste dagen optimaal kunt zijn. Wel zo fijn.

Volgende week deel 2. Alvast meer advies nodig over scheiden? Lees dan ook haar stappenplan voor liefdevol scheiden.

Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF