fbpx

Zo verandert ons geluksgevoel in 80 jaar tijd

Hoe verandert ons geluksgevoel in bijvoorbeeld 80 jaar? In Groot-Brittannië deden ze een onderzoek om dat te ontdekken. En wat bleek: ons geluksgevoel is volledig veranderd! 

Vragen over geluk

Ruim 80 jaar geleden in 1938 deed het blad Bolton Evening News een enquête waarin 226 personen aangaven hoe belangrijk tien verschillende factoren waren in hun visie op geluk. Dat onderzoek is herhaald in bijna exact dezelfde vorm van 80 jaar geleden. De resultaten werden met elkaar vergeleken…

Veiligheid?

De factoren die 80 jaar geleden het meeste invloed hadden op ons geluksgevoel zijn volledig veranderd. De top drie van factoren was in 1938 veiligheid, kennis en religie. In 2014 zit veiligheid nog wel in de top drie, maar is deze naar de derde plek geschoven. Tegenwoordig staat humor en vrije tijd heel hoog als het gaat om geluk.

Thuis gelukkig

In 1938 stond religie nog op de derde plek, maar in 2014 was dit gezakt naar de laatste plek van alle tien factoren. Daarnaast was een belangrijk verschil dat de inwoners van Bolton vroeger het gelukkigst waren in hun woonplaats, maar tegenwoordig is 63% juist buiten hun woonplaats gelukkiger.

Geluk hebben

Daarnaast bleven er ook dingen hetzelfde, want zowel vroeger als nu vindt 40% van de ondervraagden dat ‘geluk hebben’ een belangrijke factor is voor gelukkig zijn. En 77% vond dat rijkdom en bezittingen niet direct verband houden met geluk, zowel in 1938 als 2014.

Bron: scientias.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF