fbpx

Zo leer je jezelf meer geduld aan

Verschillende onderzoeken laten zien dat wie zijn impulsen kan beheersen en geduld heeft, gezonder is, succesvoller en gelukkiger. Mensen die geduldig zijn, hebben bijvoorbeeld een lagere bloeddruk, lopen minder risico op verslavingen en zijn minder snel ontevreden over hun leven. Toch is het in onze maatschappij, waarin alles snel gaat en moet, steeds lastiger om op een meer kalme manier in het leven te staan, zeggen onderzoekers. Het goede nieuws: geduld is aan te leren.

3 x meer geduld

In de rij staan voor de kassa, wachten bij de dokter, ongelukkig zijn omdat we nog niet het perfecte leven hebben dat we zo graag willen: geduldig afwachten is niet onze sterkste kant. Omdat het wél gelukkiger maakt: drie lessen in geduld.

1. Oefen in dingen langzaam doen. Geniet van een maaltijd en neem er de tijd voor. Kook een stoofgerecht, fiets langzaam en geniet van de omgeving, wandel met een peuter, laat de ander voorgaan. Meer tijd nemen geeft ruimte, in je hoofd en in je hart.

2. Reframing is een techniek waarmee je anders naar een situatie leert kijken. Niet: nu ben ik tien minuten later thuis doordat de trein vertraging heeft, maar: mooi, dan kan ik mijn mails nog even beantwoorden en kan ik straks relaxen. Of: vervelend dat ik in de file sta, maar dan heb ik wel de tijd om die podcast eindelijk te beluisteren. Of leef je in: raak niet geïrriteerd als iemand verlaat is, maar bedenk dat diegene het vast druk heeft.

3. We willen dat onze kinderen gelukkig zijn en hebben de neiging ze alles te geven wat ze willen. Minpuntje: we leren ze daardoor niet om geduld te hebben, zegt de Duitse onderzoeker Alexander Gattig. Volgens hem is het belangrijk dat ouders in de opvoeding het goede voorbeeld geven en kinderen leren geduld te hebben, bijvoorbeeld door samen spelletjes te doen, discussies te voeren, de tijd voor elkaar te nemen en hen te leren dat ze moeten sparen voor dingen.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF