fbpx

Zo kun je écht je werk loslaten

Afstand nemen van je werk en voldoende ontspannen heb je nodig om nieuwe energie op te doen. Doe je dat niet dan riskeer je op den duur oververmoeidheid en een burn-out. Daarom: zeven tips om je werk los te kunnen laten.

Herken je dat? Ben je vrij, blijven je hersenen gewoon doormalen. Je werk loslaten is niet makkelijk. Bovendien ben je met die telefoon van de zaak, je eigen telefoon en een laptop altijd bereikbaar. Maar om bij te tanken, is het belangrijk om met volle teugen te genieten van je vrije tijd. Ik heb voor je uitgezocht hoe je écht kunt ontspannen.

1. Zorg voor overzicht

Stress ontstaat vaak als je geen overzicht hebt. Je hebt het gevoel dat je van alles moet doen, maar je weet niet precies waar je moet beginnen.

Om dat onrustige gevoel kwijt te raken, stel je aan het begin van de dag (of aan het einde van de dag ervoor) drie haalbare doelen. Je weet dan precies wat je moet doen en wanneer je klaar bent. Je kunt daarna met een gerust hart in de relax-modus.

2. Stel prioriteiten

Het is makkelijker om je werk los te laten als je voor je gevoel efficiënt en nuttig bezig bent geweest. Besteed daarom de meeste tijd aan taken die echt belangrijk zijn. Dat voorkomt een schuldgevoel in je vrije tijd!

3. Laat je werkplek goed achter

Heb je moeite om je werk los te laten, dan kan het helpen om aan het einde van de dag je werkplek goed achter te laten. Maak een kleine checklist voor jezelf met taken die je een gevoel van rust en controle geven, en voer deze uit voordat je naar huis gaat.

Werk je op kantoor dan kun je bijvoorbeeld je mail wegwerken, je bureau opruimen, je agenda checken en de doelen voor de volgende dag opschrijven. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Op zo’n manier kan je makkelijker loslaten.

4. Ga offline

Ben je vrij, zet dan de telefoon van de zaak uit. Spreek je voicemail in en/of stuur een automatisch berichtje wanneer je weer bereikbaar bent. Moet je altijd bereikbaar zijn, probeer dan te clusteren, zodat je niet continue bent afgeleid.

5. Schrijf gedachten meteen van je af

Juist als je gaat ontspannen, kunnen er ineens goede ideeën in je opkomen. Of misschien schieten je dingen te binnen die je bent vergeten of die je nog wilt doen.

Zorg daarom dat je altijd een notitieboekje bij de hand hebt om al die gedachten meteen op te schrijven. Of mail ze gelijk naar je werkmail. Als je weet dat je gedachten ‘veilig’ zijn, kun je ze loslaten.

6. Doe aan mindfulness of meditatie

Gaan je gedachten toch steeds met je aan de haal? Denk er dan eens over om aan mindfulness of meditatie te gaan doen. Hoe harder je probeert je gedachten te stoppen, hoe meer last je ervan hebt.

Met mindfulness leer je dan ook niet om je gedachten te stoppen, maar om ze er te laten zijn en je aandacht te richten op wat je nu ervaart. Zo valt er voor je geest meer te beleven en is er minder ruimte voor piekeren.

7. Relativeer

Bedenk dat je werk niet het allerbelangrijkste is. En is dat voor jou wel zo, dan nog ben je effectiever als je ook af en toe niet werkt. Kortom: gun jezelf rust en vrijheid en geniet van het leven.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF