fbpx

Word je gelukkig van schoonheid? 

Josje Smeets is gelukspsychologe en eigenaar van het bedrijf HelloBetty.nl. Ze is een van onze vaste bloggers waarin zij geluk vanuit een wetenschappelijke visie benadert. In haar vorige blogs gaf zij 5 redenen waarom lief en aardig zijn voor een ander gelukkig maakt, 4 tips die ‘nee’ zeggen makkelijker maken en vertelde ze waarom jouw verjaardag vieren je gelukkig maakt. Vandaag verdiept zij zich in wat schoonheid doet met jouw geluk. 

Beauty makes happy

Je hebt ze altijd. Van die vriendinnen die er áltijd uit zien om door een ringetje te halen: haren geföhnd, nagels stevig in de gellak, kleding kreuk- en vlekloos aan het lijf. Ik ben meer van het type ‘mijn haar droogt wel in de wind’ en ‘less is more’. Waarbij mijn druk en chaotisch zijn niet altijd leidt tot het gewenste fashionable resultaat.

Tuurlijk. Ook ik doe mijn best er leuk uit te zien en ook het feit dat ik dagelijks mijn hardlooprondje ren, maakt dat ik zeker niet ontevreden ben over mijn uiterlijk. Maar toch. Het blijft een ding. Beauty. Word je gelukkig van schoonheid?

Helaas wel, is mijn antwoord. Ik zou graag het tegendeel kunnen bewijzen. Want ik ken genoeg mannen en vrouwen die elke dag de strijd aangaan met de weegschaal of de spiegel vanwege hun te grote neus, te vlekkerige huid of minder strakke lichaam.

Waarom maakt schoonheid gelukkig?

Schoonheid zorgt er namelijk voor dat je het iets makkelijker hebt in het leven. Het volgen van dat geplande crashdieet kan dus wel degelijk bijdragen aan je geluk.

Het mooier zijn levert niet enkel een hoger zelfvertrouwen op; ook anderen gaan meer in je geloven. Zo is gebleken dat mooie mensen betere punten krijgen op school, meer kans hebben op die ene leuke baan én vaker gelijk krijgen.

Hoe dat kan? Ons brein geeft ons een beloning bij het zien van mooie mensen. Een verklaring hiervoor zou kunnen liggen in de evolutie. We gaan dan uit van het feit dat vooral mannen vroeger op zoek waren naar geschikte vruchtbare vrouwen om zich mee voort te planten. Aan mooie mensen dichtten zij meer positieve eigenschappen toe. Ons brein heeft daarom geleerd ons een beloning te geven voor deze schoonheid.

Oneerlijk? You bet it is!

Optimaliseer jouw beauty

Toch kun je beauty op meerdere manieren bereiken. Zelfs als je nooit Miss Nederland worden zal.

1.  Het überhaupt aandacht besteden aan je uiterlijk en er verzorgd uitzien heeft een grote plus. ‘Zij heeft haar zaakjes op orde’ wordt daarbij vaak gedacht. Sowieso valt deze aandacht mensen op, waardoor je complimentjes krijgt.

Dat wordt voor mij dus een kwartiertje eerder opstaan…

2.  Kleren maken de man. Absoluut waar. Wanneer je je kleding met zorg uitzoekt en iets kiest dat bij je uiterlijk én je innerlijk past, voel je je vele malen lekkerder. Niet alleen straal je zelfvertrouwen uit, je voelt dit ook echt zo. En dit maakt happy.

3.  Ook beauty in producten maakt gelukkig. Dus ben je niet moeders mooiste, maar heb je wel een super toffe fiets, de mooiste headphones en een mooi notitieboekje; ook dan straal je uit dat je goede smaak hebt. Waardoor je meer likeable wordt.

Onthoud tot slot dat iedereen meer happy wordt van beauty. Ook jij. Niet alleen van schoonheid bij jezelf en anderen, maar juist ook van landschappen of andere mooie, inspirerende omgevingen. Dompel je hier zo vaak als kan in onder. Voor mijn part zonder de haren geföhnd. Want geen mens die je ziet in dat prachtige bos.

https://www.instagram.com/p/BtfXOgNFln6/?utm_source=ig_web_button_share_sheetWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF