fbpx

WNF en BN’ers in actie om met uitsterven bedreigde tijgers te redden

Wist je dat er momenteel op de wereld nog maar 3900 tijgers in het wild leven? Daarom vraagt het Wereld Natuur Fonds jouw aandacht met een limited edition shirt van modeontwerper Bas Kosters.

Verschillende BN’ers, waaronder Kim Feenstra en Humberto Tan, zetten zich in voor de tijgercampagne van het Wereld Natuur Fonds. Sinds vanavond zijn er 3900 shirts in de verkoop gegaan, net zoveel als het aantal tijgers in het wild. Alle opbrengsten gaan naar de tijgerprojecten van het WNF.

Eeuw geleden nog 100.000 tijgers in het wild

Een eeuw geleden waren er nog 100.000 tijgers in het wild, dat zijn er nu dus 96.100 minder. Ooit kwamen tijgers voor in grote delen van Azië, tot in het oosten van Turkije aan toe. Nu leven er alleen nog tijgers op enkele plekken in landen als India, Maleisië, China en Rusland. Bij elkaar opgeteld is dat nog maar 7% van hun oorspronkelijke leefgebied.

De drie grootste bedreigingen voor de tijger:

1. Tijger als medicijn

In Azië worden veel lichaamsdelen van de tijger verwerkt in medicijnen. Die medicijnen zijn inmiddels enorm duur, maar toch is dit voor veel mensen nog bereikbaar. Dus blijven de stropers hun illegale praktijken uitvoeren. En hoe minder tijgers er zijn, hoe meer een tijger waard wordt.

2. Leefgebied onder vuur

Tijgers hebben uitgestrekte gebieden nodig om te kunnen jagen en hun kinderen groot te brengen. Ook hun prooidieren hebben ruimte nodig. Maar goede leefgebieden zijn steeds moeilijker te vinden. Bossen worden gekapt en verbrand zodat de mens daar kan werken en wonen.

3. Conflicten met tijgers

En doordat tijgers minder voedsel en ruimte hebben, gaan ze steeds vaker op pad naar de bewoonde wereld. Op zoek naar eten. En hoe groot is de kans dan dat ze een mens tegenkomen? Het gebeurt steeds vaker dat de tijgers worden vergiftigd door mensen en sterven.

Reddingsplan voor de tijger

Door stroperij en de verwoesting van leefgebieden, waren er in 2010 nog maar 3200 tijgers in leven. Dit was een goede reden voor het WNF om te beginnen met een reddingsplan. De aandacht ging naar de illegale jacht en de handel in tijgeronderdelen. Ook wilden ze de leefgebieden beter gaan beschermen en onderling verbinden. Daarnaast moesten ook politici overtuigd worden dat economische groei niet ten koste mag gaan van de tijger. En jawel, de aanpak werkte: het aantal tijgers groeide voor het eerst sinds jaren naar 3900.

tijgers in het wild

Foto: Humberto Tan/WNF

Het tijger shirt door Bas Kosters

De fotoshoot voor de campagne is gedaan door Humberto Tan, winnaar van Het Perfecte Plaatje. ‘Deze actie is perfect om mensen bewust te maken dat er wereldwijd nog niet eens 4.000 tijgers in het wild over zijn. Dat is zo’n kwetsbaar aantal’, vertelt Humberto. ‘Als WNF-ambassadeur wil ik heel graag bijdragen aan creëren van bewustwording en op termijn aan bescherming. Daarom doe ik mee aan de campagne.’

Vanaf vanavond is het shirt te koop via: www.wnf.nl/iprotecttigers.

Bron: WNF | Beeld: Humberto Tan/WNFWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF