fbpx

Werkende moeders: laat dat schuldgevoel lekker los

werkende moeders laat dat schuldgevoel lekker los

De balans tussen werk en privé is soms ver te zoeken als ouder. Opvallend is dat vooral werkende moeders uitblinken in dat eeuwige schuldgevoel. Maar kom op! Dat is helemaal niet nodig! Laat dat schuldgevoel lekker los!

1. Je bent niet alleen maar moeder

Hoe leuk en fijn en bijzonder het is om moeder te zijn, het is ook fijn om jezelf te zijn. Om even een ‘pauze’ te nemen en andere dingen te doen en te denken dan dat wat bij het moederschap komt kijken. Juist als je naar je werk gaat, kun je gedachten weer op andere dingen richten. Dus neem het er van! Verwen jezelf met een lekkere koffie to go, roddel met je collega’s tijdens de lunch over je baas en verlies jezelf helemaal in een presentatie die je voor morgen moet voorbereiden.

2. Echt waar: je hebt minder last van stress

De grote angst onder nieuwbakken moeders is dat werk extra veel stress gaat opleveren naast het moeder zijn. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat werkende moeders niet alleen blijer zijn dan thuisblijfmoeders, maar dat de combi werk én moederschap geen extra stress veroorzaakt.

Maar aan de andere kant: vrouwen met een kind die besluiten om alsnog thuis te blijven,  krijgen juist vaker last van stress en depressieklachten.

Als er toch wat stress om de hoek komt kijken? Misschien is onze online workshop Minder Stress iets voor jou? Meld je aan.

Lees ook: ‘Zo word je een goede collega en een toffe collega‘ 

3. Alleen maar bij je kind zijn is echt niet beter voor hem

Ja, thuisblijfmoeders zijn vaker bij hun kinderen dan werkende moeders, maar uit recent grootschalig onderzoek blijkt dat dat niet per se wil zeggen dat kinderen van thuisblijfmoeders beter af zijn. Het gaat juist om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Voor de ontwikkeling van het kind is het juist van belang dat de tijd die met hem wordt doorgebracht zinvol is, dus dat er echt interactie is tussen ouder en kind. En ach voor de zoveelste keer spelen met zijn favoriete auto’s of haar lievelings Barbies, kan slaapverwekkend zijn, maar de gedachte dat juist even die interactie van groot belang is voor de ontwikkeling van je kind… Daar doe je het toch voor?

4. Je kunt de zorgtaken verdelen met je partner

In traditionele gezinnen is de man aan het werk en de vrouw zorgt voor de kinderen. Dan kun je natuurlijk ook een team vormen. Maar als je zelf werkt en net zoals je partner met deadlines en werkafspraken te maken hebt, dan kunnen de zorgtaken beter worden verdeeld. Zo heb je een beter gevoel dat de taken gelijk zijn verdeeld. Als dat geen topteam is!

5. Het hoeft allemaal niet perfect

Werken en moeders zijn: je kunt alle perfect willen doen, maar zo werkt het niet, want dan heb je binnen no time een burnout. Het hoeft dus niet perfect. Voelt dat niet als een enorme opluchting?

Bronnen: PopSugar.com, Forbes.com, Healthy Women
Beeld: ShutterstockWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF