fbpx

Wendy ontmoet Deepak Chopra

deepakwendy
Het is Wendy’s favoriete boek aller tijden: ‘De zeven spirituele wetten van succes’. Heel bijzonder dus dat ze de schrijver, Deepak Chopra, onlangs een uur lang het hemd van het lijf mocht vragen! ‘Het hele leven is geven en ontvangen.’

Elke dag om vier uur ’s ochtends is Deepak Chopra uit de veren. De in India geboren en in Amerika wonende arts en schrijver van mega-bestsellers over spiritualiteit, alternatieve geneeskunde en Ayurveda, begint de dag met twee uur lang mediteren. ‘Ik zie het brein en het lichaam als één geïntegreerd systeem. Is mijn geest rustig? Dan is alles rustig.’

Wendy zit meteen op het puntje van haar stoel. Het idee om elke dag om vier uur op te moeten staan! Chopra glimlacht. ‘Voor mij is mediteren als tandenpoetsen en douchen. Het is bewezen dat als je minstens twintig minuten per dag mediteert, dat erg effectief is voor de rest van de dag. Ik doet het langer, twee uur ’s ochtends en een kwartier in de avond.’ Wendy: ‘Ik heb nog nooit aan meditatie gedaan, wel aan Bikram-yoga. Dat wil ik drie keer per week per se doen.’ Deepak: ‘Yoga is erg goed. Daarmee regel je je ademhaling en dat beïnvloedt alles in je systeem. Ik ken Bikram-yoga, ik heb het zelf gedaan en houd er erg van.’

Er is geen gedachte

Wendy: ‘Wat is volgens u de beste manier om in slaap te vallen?’ Deepak: ‘Een zeer actief leven leiden gedurende de dag.’ Wendy: ‘Hoe helpt meditatie?’ Deepak: ‘Ik observeer mijn ademhaling en doe aan reflectie: wat is mijn doel, wie ben ik, wat wil ik? En dan beoefen ik mantrameditatie en kijk ik aan het eind naar de sensaties in mijn lichaam. Daarna rust ik. Ik ben in het ‘zijn’. Geen gedachten. Geen enkele activiteit in mijn hersenen. Omdat ik het al zo lang doe, kost me dat geen enkele moeite meer.’ Wendy: ‘Dat lijkt me zo fijn.’

deepakwendy2

Deepak: ‘Probeer dit eens. Luister je naar mij? Wees je bewust van wie er luistert.’ Wendy: ‘Ik.’ Deepak: ‘Wees alleen bewust. Er is geen gedachte. Het bewust worden van een gedachte is geen gedachte. Probeer je bewust te worden van de ruimte alhier. Er is geen gedachte. Sluit je ogen en vraag jezelf: wat zal mijn volgende gedachte zijn? Het is geen gedachte. Zie je? Je grondhouding is: geen gedachte. Ik kan je honderden manieren leren om geen gedachte te hebben.’

Wendy aarzelt: ‘Maar ik heb zo veel mensen in mijn hoofd. Dat is stap één, hè? Het bewust worden van de stemmen in mijn hoofd. Dat je afstand van ze kunt nemen, ze leert te observeren en niet te serieus te nemen.’ Deepak: ‘Begin met je af te vragen: wie heeft deze gedachte? Degene die de gedachte observeert, is niet de gedachte.’ Wendy: ‘Dat snap ik, dat merk ik ook. En ook dat er meerdere stemmen zijn die…’ Deepak: ‘…niet van jou zijn. De stemmen van je omgeving recyclen in jouw bewustzijn.’

Het hele interview lezen? Zorg dan dat je snel WENDY #4 in huis haalt!

Tekst: Robert Heukels
Beeld: Moon JansenWENDY Special

Body & Mind


Volop inspiratie om beter voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid te zorgen. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF