fbpx

Wendy-experts Bente & Edith over inchecken bij jezelf tijdens verandering

De komende maanden schrijven Bente en Edith van Check-In Cards over het belang van ‘even bij jezelf in te checken’. Ze belichten steeds een ander onderwerp. Zo gaat het deze maand over verandering, iets waar we allemaal mee te maken hebben. Verandering is lastig en het liefst houden we dingen zoals ze zijn, lekker veilig! Maar het hoort er nou eenmaal bij en we kunnen dan maar beter zoveel mogelijk het gesprek met onszelf aangaan, oftewel; bij onszelf inchecken!

Een gut feeling, wellicht gevoed door sluimerende onvrede of een steeds sterkend wordend verlangen. In het begin kun je je ogen er nog voor sluiten en op de oude voet door leven, maar op een gegeven moment gaat het teveel wringen en weet je: ‘werk aan de winkel, want als ik niet actief verandering teweeg breng, zal het leven dat vroeg of laat voor mij doen.’

Mensen veranderen over het algemeen pas bij -12 of bij +12. Iets moet dus heel vervelend of heel aantrekkelijk zijn willen we werkelijk in beweging komen en onze comfortzone open breken. Daar tussenin nemen we liever genoegen met de status quo dan dat we het risico lopen iets te verliezen, te laten mislukken of door de mand te vallen. Gewoonte dieren die we zijn, houden we de boel dus het liefste zoals die is. Lekker veilig!

Sommige veranderingen staan echter onaangekondigd, plots voor je neus. Je hebt er maar mee te dealen. Dat wat je niet zag aankomen is toch gebeurd en dat doet soms je grondvesten schudden, omdat je mind stevig wordt opgerekt. Verbazing alom, of dit nu ingegeven is door waanzinnige nieuwe mogelijkheden of pijnlijk verlies.

If it comes, let it. If it goes, let it.

De enige zekerheid die we werkelijk hebben is dat vroeg of laat alles van vorm verandert en zich door ontwikkelt. Jij verandert, de mensen om je heen, de natuur, de wereld… Dat veranderen zelf is het probleem natuurlijk niet, maar wel ons verzet ertegen.

Hoe je het ook wendt of keert, veranderingen staan aan de basis van persoonlijke groei en gaan helaas vaak gepaard met ongemak. Of het nu het doorbreken van een niet-helpende gewoonte, het shiften van een beperkende overtuiging, een verhuizing, nieuw werk, het gaan naleven van je missie of een relatie betreft.

Je intuïtie leren volgen.

De vraag is dus: hoe blijf je afgestemd op de flow van het leven zelf? En waar haal ik de moed vandaan om deze stroom te blijven volgen? Blijven hangen in denkbeelden en verwachtingen staat vaak haaks op de realiteit van dat moment. De neiging iets vast willen houden of juist na te blijven jagen terwijl het niet meer klopt, doorbreek je alleen met het aanspreken van bewustzijn.

Hoe je dat doet? Doorbreek op de eerste plaats vaker de automatische piloot en maak juist in roerige tijden meer ruimte voor stilte en reflectie. Zodra prikkels en mentale ruis wat wegvallen en je je zintuigen hun werk laat doen, navigeer je als vanzelf al naar een diepere verbinding met jezelf. Innerlijke wijsheid aanspreken is niks anders dan in de directe ervaring durven stappen, gevoelens leren toe te staan, jezelf de juiste vragen stellen en je openstellen voor ingevingen.

Vragen om bij jezelf in te checken

Begeef jij je momenteel in een fase van verandering of ervaar je een steeds sterker wordend verlangen? Laat je dan alvast inspireren door de onderstaande Check-in vragen…

  • Wat in mij vraagt om aandacht? Wat mag serieus genomen worden?
  • Wat wil er (meer) door mij geleefd worden?
  • Waar beweeg ik van weg? Wat klopt gevoelsmatig niet meer?
  • Hoe wil ik mij verhouden tot dat wat zich nu afspeelt (in mij) en mijn leven? Oftewel, waar heb ik wel invloed op, wat kan er wel en wie kies ik zijn?
  • Wat zou ik zeggen, doen en/of willen ervaren als ik de moed zou hebben om kwetsbaar te zijn?
  • Welk verzoek heb ik mogelijk aan mijzelf?

Klaar om het échte gesprek met jezelf aan te gaan?WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF