fbpx

Wendy-expert Toña Wong Chung legt uit waarom dit de tijd is om het vuur van je hart te laten stralen

We bevinden ons vlak na de langste dag van het jaar en volgens de Chinese Geneeskunde staat in deze periode het Vuur Element centraal. Dít is de tijd om het vuur van je hart te laten stralen in alles wat je doet. Zo zorgt jouw enthousiasme dat je projecten en je relaties verder kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen; vervolgens leidt de groei en ontwikkeling die je meemaakt ook tot een gevoel van zingeving. Je hart vult zich met gevoelens van vreugde en dankbaarheid van binnenuit: dit zijn de tekenen dat je je bevindt op het pad van je hart. In deze blog geeft Wendy-expert  Toña Wong Chung van Healing Space aan hoe je balans breng in je vuur element.

Als je Vuur Element in balans is, herken je dit doordat je je gelukkig voelt; je voelt je helder en in verbinding met de ander. Als je Vuur Element niet in balans is, heb je twijfels over het pad van je hart. Ook kan je je fysiek minder lekker voelen: je hebt bijvoorbeeld snel last van de warmte, je hebt hartkloppingen en voelt je onrustig. Ook minder goed slapen en moeite hebben met het aangeven van je grenzen zijn signalen van een disbalans in je Vuur Element.

Wat hebben je hart, pericard en dunne darm met elkaar te maken?

Bij elk element uit de TCM (Traditional Chinese Medicine) horen bepaalde organen en bij het Vuur Element zijn dat het hart, pericard (hartvlies) en dunne darm. Wanneer je hart veilig is, kan het zich openstellen en kan je helemaal in het moment zijn en je liefde de wereld in stralen. Als je hart wagenwijd openstaat, kan je ook gemakkelijk gekwetst raken. Dit is de reden dat het goed is als er een afstemming is tussen je hart en de situatie, zodat je hart per situatie precies zo ver openstaat als gezond is. Dit openen en sluiten van het hart is de verantwoordelijkheid van het pericard (hartvlies), ook wel ‘de lijfwacht van de keizer’ genoemd. De lijfwacht bepaalt wie de vertrekken van de keizer mag betreden en op welk moment. De dunne darm hoort ook bij het Vuur Element en dit orgaan is verantwoordelijk voor het afvoeren van hitte van het hart. Dit verklaart waarom je diarree krijgt zodra je iets heel spannend vindt. Als jij vaak last hebt van diarree, zonder dat er specifieke relaties met voeding zijn aan te wijzen, dan is het dus ook goed om naar de staat van je hart te kijken: is er iets wat je hart te snel in vuur en vlam zet?

Zo breng je balans in je Vuur Element

Mocht je een of meerdere verstoringen herkennen die horen bij de Vuur organen, dan kan je je Vuur Element verzorgen door de volgende tips:

  • Eet verkoelende kruiden

Citroenmelisse, munt en kamille zijn voorbeelden van kruiden die een verkoelende werking hebben. Kamille is daarbij meteen goed voor je spijsvertering, maag en darmen. Zet er bijvoorbeeld thee van.

  • Groente en fruit

Eet verse groente en fruit van het seizoen en verwerk ze in een gezonde salade. Salades en rauwkost kunnen in de zomer door je lichaam makkelijker verteerd en verdragen worden. Eet groente en fruit overigens wel los van elkaar voor een optimale vertering. Als je hier meer over wil leren, kijk dan eens bij onze cursus Eenvoudig Gezond, gegeven voor voedingsarts (n.p.) Anna Kruyswijk.

  • Eet bitter

Bittere smaken balanceren het vuur. Kies bijvoorbeeld voor groentes zoals selderij, witlof of spinazie.

  • Vermijd hitte

Ga niet in de volle zon en wees voorzichtig met koffie, alcohol en sterke, verwarmende kruiden zoals gember en pepers.

  • Neem een time-out

Het is belangrijk om je af en toe je terug te trekken. Geef jezelf een moment van rust, weg van de naar buiten gerichte energie en kom tot jezelf. Vraag jezelf eens af wat je hart jou vertelt door antwoord te geven op de volgende hart-vraag: “Wat geeft jou vreugde?” Het is een mooie oefening om in een schriftje een paar blaadjes vol te schrijven met dingen waar je blij van wordt.

  • Reiki

Als je Reiki kan en je behandelt jezelf regelmatig, geef dan meer aandacht aan de hartpositie.

  • Handmassage

Masseer je handen, want je handen staan in rechtstreekse verbinding met je hart.

  • Yin Yoga

De anahata asana uit de yin yoga wordt ook wel de ‘heartmelter’ genoemd. Deze oefening is heel geschikt om je hart tot rust te brengen. Doe de oefeningen voor je hart vooral tussen 11.00 uur en 13.00 uur, want dit is de energetische tijd van het hart.

  • Roze en groene edelstenen

Edelstenen die goed zijn voor je hart, zijn roze en groen van kleur. Rozekwarts is een heerlijke steen om verkoeling te geven aan je hart en zachtheid te brengen. Het is ook een prachtige steen om liefde aan te trekken en het wordt daarom ook wel de liefdessteen genoemd. Ook de groene aventurijn is goed voor het hart. Het verdiept de hartenergie en brengt voorspoed. Het dragen van roze en groene kleuren helpt ook om de hartenergie te versterken en balanceren.

Toña Wong Chung

Toña Wong Chung by JaggerAndJune Leer jezelf beter kennen met deze 4 oefeningen van Wendy-expert Toña Wong

 

Toña Wong Chung is founder van Healing Space, Het Instituut voor Holistische Energetische Ontwikkeling. Al meer dan 20 jaar werkt ze in het Healing Space behandelcentrum als holistisch (relatie) therapeut met Reiki, voeding, verschillende massage vormen, emotioneel lichaamswerk en spirituele coaching.

In 2015 schreef ze het boek “Hoe word ik de beste minnaar van de wereld”, gebaseerd op haar jarenlange ervaring in het begeleiden van koppels op een holistische, energetische manier.

Toña helpt verbinding te maken; met jezelf, je geliefde en de wereld.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF