fbpx

WENDY-expert Ruud de Goeij: ‘Omarm in een relatie de verschillen tussen man en vrouw’

Wendy-expert Ruud de Goeij, relatiecoach en schrijver van De Relatieballon, geeft elke maand in de serie Liefdeslessen advies over een relatieprobleem. Dit keer verdiept hij zich in de verschillen tussen mannen en vrouwen en legt hij uit hoe je relatie beter kan worden als je deze verschillen omarmt.

Vrouwen zijn er om lief te hebben en niet om begrepen te worden’

  Oscar Wilde

De case. Miriam, 44 jaar, 2 kinderen, sales

‘Voordat we aan de coaching begonnen hadden we weinig vertrouwen in elkaar. Onze relatie zat in een diep dal en ik stond op het punt om een tijdelijke break in te lassen. We konden absoluut niet praten met elkaar. Een ruzie duurde soms dagen, net zo lang totdat een van beiden contact zocht.

Dat is gelukkig voorbij. We hebben nu geleerd om naar elkaar te luisteren. Ik weet inmiddels dat een vrouw heel anders in elkaar zit dan een man. Als het dan toch misgaat, lukt het ons om met wat we hebben geleerd de dingen veel sneller op te lossen. We hebben elkaar veel beter leren kennen en begrijpen en dan gaat alles gewoon makkelijker. We geven elkaar ondersteuning in plaats dat we elkaar tegenwerken. We bespreken meer met elkaar en betrekken ook het gezin erbij.

 Ik heb geleerd dat we uiteindelijk hetzelfde willen: in liefde met elkaar omgaan, maar dat we alleen niet wisten hoe dat te doen voor elkaar. Eigenlijk is het allemaal heel simpel, maar je moet erop gewezen worden. Die inzichten hebben ons leven voorgoed verandert.’

Uitleg van De Relatieballon: ‘Je hebt geen idee hoeveel jullie verschillen’

Zo gauw je omarmt dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen (en dan heb ik het niet over de lichamelijke), dan sta je er hopelijk open voor om dat verder te onderzoeken en er je voordeel mee te doen. Een advies dat ik je van harte geef omdat je beter gaat begrijpen wat jullie afzonderlijk nodig hebben om je geliefd te voelen in een relatie en hoe dat op belangrijke punten anders is voor jou. Begrip leidt tot tolerantie en nog mooier is het als je er samen om kunt lachen en zelfs kunt groeien naar waarderen. John Gray is niet voor niets beroemd geworden met zijn boekenreeks ‘Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’. Bij Miriam en John lagen veel punten op dat vlak. Door er open voor te staan, het te onderzoeken en het duidelijk aan elkaar te maken, kon er snel vooruitgang worden geboekt.

Een belangrijk verschil dat velen van ons niet eens weten, is het verschil in waarnemen.

Vrouwen hebben een gespreide waarneming. Hun aandacht gaat voortdurend in alle richtingen en ze gebruiken daarbij al hun zintuigen. Hierdoor zijn ze in staat meerdere details uit hun omgeving vrijwel gelijktijdig op te merken. Door hun aandacht voor zorg en welzijn voor de mensen die belangrijk voor ze zijn, scannen vrouwen hun omgeving continu op alles wat verbetering behoeft en voelen ze vaak een drang om hierin verbeteringen aan te brengen.

Mannen hebben daarentegen een sterk geconcentreerde waarneming die ze in staat stelt zich volledig te richten op één bezigheid. Hierbij negeren ze automatisch alle prikkels die niet in verband staan met die activiteit. Dit zorgt voor een doelgerichtheid waarbij vooral de technische en functionele details van een situatie worden opgeslagen en emotionele en persoonlijke details worden genegeerd omdat die ze van hun doel af houdt. Hierdoor richten ze hun aandacht ook veel liever op het grote geheel in plaats van op allerlei kleinigheden, waardoor ze het belang van sommige details makkelijk over het hoofd kunnen zien. Het stelt ze echter in staat de grote lijn vast te houden en overzicht te houden in chaotische situaties.

Verschillen tussen details en transitietijd

Dit belangrijke verschil kan tot talloze momenten van onbegrip leiden als je dit niet weet of even vergeet, omdat we nu eenmaal geneigd zijn vanuit onze eigen bril naar onze partner te kijken. Een voorbeeld is dat vrouwen in staat zijn allerlei details van situaties terug te halen en verbaasd kunnen zijn dat hun partner allerlei zaken niet heeft meegekregen. Dat geldt natuurlijk ook andersom. Mannen kunnen wel eens gefrustreerd raken als ze daarover verwijten krijgen.

Maar ook als je heel veel details deelt met je mannelijke partner, kun je niet verwachten dat hij ze allemaal kan onthouden ook al heb je het een uur geleden nog verteld. Hij zal de grote lijnen kunnen terughalen en hopelijk het belangrijkste eruit benoemen (als hij goed gokt… ).

Vanwege die sterke focus hebben mannen transitietijd nodig als je hun onverdeelde aandacht wilt hebben. Het betekent dat als hij ergens geconcentreerd mee bezig is – en je wilt hem iets belangrijks vertellen, of dat hij iets onthoudt – ga dan bij hem in de buurt staan en vertel hem dat je iets belangrijks wilt zeggen en dat je graag zijn aandacht wilt. Neem geen genoegen met ‘ik hoor je wel’. Hij moet je aankijken, wil je er zeker van kunnen zijn dat zijn focus letterlijk op jou gericht is. Pas dan en alleen dan, weet je zeker dat je woorden binnenkomen bij hem.

Zomaar een paar voorbeelden om je nieuwsgierigheid te prikkelen. Wil je er meer over weten? Een aanrader zijn de boeken/dvd’s van Alison Armstrong, John Gray en Mark Gungor.

Brandstof voor jullie relatieballon

Bespreek eens met je partner of hij/zij zich herkent in bovenstaande verschillen. Doe dat op een ontspannen moment en onderzoek bij elkaar wanneer dat tot momenten leidt dat je elkaar niet begrijpt. Kun je dat terug leiden naar deze specifieke verschillen? Wat is het mooie van die eigenschappen? Wat heb je van elkaar nodig om dat niet meer als een probleem te ervaren?

De volgende keer

In mijn volgende blog over relatielessen leg ik uit hoe mensen kunnen samenwonen en toch eenzaam kunnen zijn. Het is een van de meest gezochte zoektermen in Google met betrekking tot relatieproblemen.

Ruud de Goeij ontwikkelde als relatiecoach een model waarmee stellen meer uit hun relatie kunnen halen en is schrijver van het boek De Relatieballon. Lees hier meer over derelatieballon.nl

Hier lees je meer artikelen van Ruud.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF