fbpx

Wendy-expert Josje Smeets over haar boek Happy in 100 dagen: ‘Stel lange termijn doelen’

Om echt gelukkig te worden is het belangrijk om je lange termijn doelen in het oog te houden. Dit is een van de dingen die onze gelukspsycholoog en Wendy-expert Josje Smeets zegt in haar nieuwe boek Happy in 100 dagen, dat vandaag verschijnt. In het boek leert ze je in 100 dagen de basisprincipes van geluk en begeleidt ze je bij zelfonderzoek en het concreet maken van je plannen. Lees haar artikel.

Ben jij écht gelukkig?

Alhoewel Nederlanders zeer hoog scoren op de wereldgeluksranglijst, twijfelen velen van ons over het antwoord op de volgende vraag: ben jij écht gelukkig? Dat ene woordje ‘echt’ brengt ons aan het wankelen. Ja, we leiden een goed leven. Op papier lijkt alles te kloppen. Maar toch voelen we ons vaak somber, gestrest of moe.

Het boek Happy in 100 dagen belooft meer geluk

Voor alle twijfelaars onder jullie is het boek Happy in 100 dagen bedoeld. Het boek leert je in slechts drie maanden tijd meer gevoelens van geluk te ervaren én een plan te maken voor een leven lang geluk. Zodat je niet langer matig scoort op de schaal van geluk, maar dat je algehele gelukscijfer daadwerkelijk stijgt.

Verleg je focus op geluk

Probeer niet teveel te focussen op korte termijn gevoelens van genot, zoals het eten van die reep Tony Chocolonely of die ene avond doorzakken, maar hou veel vaker je langetermijn geluk voor ogen. Wij mensen hebben de neiging om ons te focussen op onze omstandigheden. Op het moment dat wij dé perfecte baan, de meest geweldige partner en de fijnste vrienden hebben: dán zijn we gelukkig. Toch werkt dit natuurlijk niet zo. Het zijn namelijk niet de omstandigheden die je gelukkig maken, maar hoe jij zelf met deze omstandigheden omgaat. Daarom is het belangrijk jezelf langetermijn doelen te stellen. Het naleven van deze doelen geven je een gevoel van controle. Je pakt de regie over je eigen leven en het versimpelt het maken van keuzes.

Een voorbeeld

Neem je werk als voorbeeld. Misschien zit je al een tijd niet helemaal goed op je plek. Toch durf je niet zomaar over iets anders na te denken, je werk zorgt namelijk ook voor een broodnodig inkomen. Pas als de twijfels over je werk te lang aanhouden, kan dit leiden tot langdurige gevoelens van stress en rusteloosheid. Stel jezelf de vraag: waarom heb ik deze baan? En wat is mijn langetermijn doel op werkgebied?

Het blijkt dat de meeste mensen geen langetermijn plan hebben. We nemen het leven meer bij de dag. Mensen doen hun werk omdat het ‘destijds leuk leek’ of ‘omdat ik er mijn geld mee verdien’. En dit zijn heel goede redenen zolang je plezier hebt in je werk. Als dit niet langer het geval is, is het goed om wél over de langetermijn na te denken. Want als je werk onderdeel vormt van jouw langetermijn plan, dan kun je ook gemakkelijker de positieve kanten ervan inzien. Je werk is op deze manier niet enkel een manier om je brood te verdienen, maar ook een manier om je persoonlijke doelen te bereiken. En dat geeft je een fijn gevoel. Het leven kan dan nog zo tegenzitten, op het moment dat jij dagelijks stappen zet op weg naar je doel geeft dat je een gevoel van zelfvertrouwen. Een gevoel van: BAM! Ik maak wat van dit leven.

Hoe dan?

Klinkt jou dit als muziek in de oren? Wil jij ook wat van jouw leven maken? Happy in 100 dagen begeleidt je door 3 cruciale fases:

  1. Start bij de basis voor geluk

Om meer geluk te ervaren in je leven zul je moeten starten bij de basis. Fase 1 van het boek staat geheel in het teken van de basisprincipes voor geluk en staat boordevol tips en feitjes. Het toepassen hiervan leidt al op de korte termijn tot meer geluk.

2. Doe een uitgebreid zelfonderzoek

Pas als de basis op orde is, kun je door. De tweede fase van het boek is het zelfonderzoek. Het boek helpt jezelf beter te leren kennen, zodat je in kaart kunt brengen wat je diepste dromen en verlangens zijn.

Je leert antwoord te geven op de volgende vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? En de meest belangrijke vraag: Wat wil ik? 

  1. Plan jouw droomleven

Zodra jij je dromen in kaart hebt leer je deze om te zetten in doelen. Dit alles giet je vervolgens in een praktisch plan, waarin je je leven opnieuw inricht op weg naar jouw droomleven. Gegarandeerd heb je aan het eind van het boek meer gevoelens van geluk én heb je een compleet handboek voor meer geluk tijdens de rest van je leven.

Voor dit gehele traject heb je zo’n 100 dagen nodig. 100 dagen die helemaal in het teken staan van jou en jouw persoonlijke ontwikkeling. Je geeft jezelf 100 dagen cadeau. En daar word je blij van!

Waar wacht je nog op?

Wil jij dit ook? Wil jij meer geluk in je leven en gemakkelijker keuzes maken? Bestel dan nu Happy in 100 dagen via onderstaande link. Vanaf vandaag overal in Nederland verkrijgbaar.

Josje Smeets is GeluksPsycholoog en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijks over alles dat gelukkig maakt. Haar boek Happy in 100 dagen ligt vanaf vandaag in de on- en offline schappen.

Zou jij van Josje willen weten hoe jij gelukkiger kunt worden? Op woensdag 11 november kun je haar tussen 17.00 en 18.00 uur live vragen stellen via onze Instagram.

faalangst

 

 

 

 

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF