fbpx

Wendy-expert Josje Smeets geeft 5 tips om kerststress te verminderen

Kerststress, je kent het vast wel. Al die mensen rond de tafel voor het kerstdiner, last minute na je werk een kerstboom halen én optuigen, kerstinkopen doen. De normaalste zaken rond kerst, toch gaat het dit jaar waarschijnlijk anders worden dan dat we gewend zijn. Wendy-expert Josje Smeets vertelt ons waarom we dit jaar wellicht minder kerststress ervaren. 

Elk jaar weer zitten we te dubben over hét perfecte familiediner, de meest toepasselijke cadeautjes, de vele kerstborrels en de perfecte outfit. Omdat we torenhoge verwachtingen hebben van de feestdagen en je niemand wilt teleurstellen, is decemberstress en serieus ding geworden. Het gaat zelfs zo ver dat mensen er slechter van slapen, of hoofdpijn, maagklachten, allergische reacties of andere vage klachten van ondervinden. Dat is natuurlijk van de zotte, want feestdagenverplichtingen leggen we ons zelf op. Maar toch gebeurt het elk jaar opnieuw. Tot nu.

Hoe zit het nu met de kerststress?

Dit jaar ziet de wereld er een stukje anders uit. Het kan vast niemand iets schelen als jij in je pyjama kerst viert, de kans is immers groot dat niet veel mensen je zullen zien dit jaar. De horeca blijft gesloten, borrels blijven uit, dus de glitterkleding blijft in de kast. Je hoeft ook niet enorm uit te pakken met het kerstdiner, want de enige die kritiek kan leveren ben jijzelf, je huiskat, of je huisgenoot die je al jaren kent. Heerlijk toch?

Verwachtingen zijn laag

Inderdaad is het fijn dat de verwachtingen dit jaar stukken lager liggen dan voorgaande jaren. Hoe minder je van iets verwacht, hoe minder de werkelijkheid zal tegenvallen. En dit merk je aan je stressniveau, minder verwachtingen leidt tot minder stress.

Toch is dit niet altijd positief. Want het hebben van verwachtingen kan ook iets positiefs zijn. Je kent de uitdrukking ‘voorpret is de halve pret’ vast wel. Het hebben van iets om naar uit te kijken maakt ons mensen blij. Het treffen van voorbereidingen, zoals het nadenken over hét perfecte cadeautje voor die ene vriend of vriendin, maakt dat je in gedachten het feestmoment al beleeft. Daardoor kom je in een vrolijke stemming. Op het moment dat er niets is om naar uit te kijken, zul je deze fijne gevoelens niet ervaren.

It’s gonna be a cold and lonely Christmas without you

Dan hebben we natuurlijk het feit dat we mensen om ons heen missen. Na tien maanden in gedeeltelijke lockdowns te hebben doorgebracht, kunnen we niet wachten weer in een grotere sociale groep te verkeren. Steeds meer mensen kampen met eenzaamheid en sombere gevoelens die daarmee gepaard gaan. ‘De jus van het leven is weg’, werd mij vorige week nog gezegd. We videobellen en whatsappen wat af, maar alleen real life contact maakt ons écht gelukkig. Toch zullen we nog even moeten doorzetten. En dat is stressvol.

Andere stress

We zullen dus niet zozeer minder stress, maar andere stress ervaren. Want wanneer mogen we onze geliefden dan wel weer zien? Wanneer kunnen we weer eens een dansje doen met zijn allen? Waar is dat licht aan het eind van de Corona-tunnel? Gelukkig is er enig perspectief, het vaccineren begint reeds in januari 2021. Maar dan nog blijven er zoveel vragen: gaat iedereen zich laten vaccineren, is dit zonder risico, wanneer kunnen we weer een normaal leven leiden? Nu er minder te doen is tijdens de feestdagen, is er extra veel tijd om over zulke zaken te tobben.

Weg met de stress, maak een feestje van december

Laat dit niet gebeuren! Misschien wel meer dan anders hebben we recht op een feestelijke afsluiting van het jaar. Pas de volgende tips toe voor een fijne decembermaand:

  1. Probeer alsnog zoveel mogelijk een feestje te maken van de kerstdagen. Dek de tafel mooi voor de paar gasten die je ontvangen mag, kook alsnog een feestmaal en trek je mooiste jurk aan. Vier kerst als nooit tevoren en nodig extra tafelgasten online uit. Het vieren van speciale momenten zorgt voor afleiding van nare gedachten en stemt je positief.
  2. Heb geloof in een goede afloop van dit nare virus. Het hebben van vertrouwen stemt positief. Hoe positiever jij denkt, des te positiever en gelukkiger zul jij je voelen. Zelfs als de realiteit soms anders uitpakt.  
  3. Koop ook nu cadeaus voor fijne collega’s, mensen uit je netwerk of verre vrienden en stuur deze per post. Er is niets zo fijn als het uitpakken van een speciaal cadeautje met een handgeschreven kaartje. Iets aan een ander geven maakt bewezen blij.
  4. Maak goede voornemens. Je hebt dit jaar de tijd om in alle rust na te denken over alles wat je volgend jaar bereiken wilt. Stel realistische doelen die bijdragen aan meer geluk voor jou. Alleen al het plannen van dit soort zaken, verhoogt je zelfvertrouwen.
  5. Tot slot: enjoy the silence. Uitrusten is misschien wel het fijnste dat er is voor je geluksgevoel. Voor je het weet hebben we weer de ouderwetse kerststress te pakken. Leer dit jaar van de rustige feestdagen: wie weet wil je nooit meer anders.

Happy holidays allemaal!

Josje Smeets is GeluksPsycholoog en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijs over alles dat gelukkig maakt. Haar boek ‘Happy in 100 dagen’ is vanaf nu te koop. (ook via de Wendy-shop)WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF