fbpx

Wendy-expert Josje Smeets: Dankbaarheid maakt gelukkig

Er wordt veel gesproken over dankbaar zijn. Het uitspreken van dankbaarheid zou je helpen om meer tevreden te zijn met jezelf en daardoor gelukkiger te worden. Klinkt dat wat vaag? Of vind jij het lastig om te bedenken waarvoor je dankbaar bent? Weet dan dat al datgene dat hierover gezegd wordt klopt. Het uiten van dankbaarheid heeft een groot effect op het verbeteren van je algehele geluksgevoel.

Ga maar na. Stel: je hebt een enorme baaldag achter de rug. Zo’n dag die iedereen wel eens heeft: waarop alles misgaat, je je werk niet afkrijgt en je niet aan de verwachtingen van anderen of jezelf kunt voldoen. Of een dag waarop je gewoon in een slecht humeur bent. Dan weet je vast wel tig redenen te bedenken waarom die dag zo’n rotdag is. Je bent heel goed in staat om negatief te denken. Als je aan het eind van de dag ontspant door lekker voor je favoriete serie op Netflix te kruipen of een fijne workout op je favoriete sportschool te doen, merk je meestal dat het negatieve gevoel wat wegebt. Je wordt afgeleid van de negativiteit en dat helpt.

Dankbaarheidsoefening

Het doen van een dankbaarheidsoefening werkt net zo. Maar het gaat net een stapje verder dan andere manieren van afleiding. Je wordt bij het tonen van dankbaarheid namelijk gevraagd na te denken over datgene dat wél goed ging die dag. Het nadenken over dit soort zaken maakt dat je negatieve gedachten en gevoelens worden omgezet in positieve gedachten. En dit maakt bewezen gelukkig.

Nieuwsgierig geworden? Probeer het dan zelf. Probeer vanaf nu eens iedere avond vlak voor het slapen gaan vijf minuten lang stil te staan bij datgene waar je dankbaar voor bent in het leven. Het kan specifiek over de voorgaande dag gaan, maar het mag ook een meer algemene vorm van dankbaarheid zijn. Wel is het de kunst om te proberen zoveel mogelijk variatie aan te brengen in datgene waarvoor je dankbaar bent. Je kunt de ene dag dankbaar zijn omdat het zulk lekker weer was, terwijl je de andere dag gewoon blij bent met je gezellige thuis. Je mag voor alles dankbaar zijn. Ben creatief en denk er goed over na. Beantwoord telkens deze twee simpele vragen

  1. Waar ben je dankbaar voor?
  2. Waar ben je trots op?

Dankbaar zijn is niet moeilijk, je kunt het heel goed oefenen. Al na drie weken zou je effect moeten merken. Dus waar wacht je nog op?

Josje Smeets is GeluksPsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijs over alles dat gelukkig maakt.

https://www.instagram.com/p/CCc1McKjXRn/

Lees ook: Wendy-expert Josje Smeets: Omarm je natuurlijke cyclusWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF