fbpx

Welke school past het best bij jouw kind?

Deze periode bereiden veel ouders zich voor op een volgende mijlpaal: de middelbare school. Met je achtstegroeper langs scholen om te kijken welke school het beste past: spannend, want waar moet je op letten? Vaak wordt er gekeken naar een school die hoge cijfers scoort, maar het allerbelangrijkste is dat de school goed bij het kind past. Iedereen is tenslotte anders!

Welke school past het beste bij jouw kind?

Treedt jouw kind graag op de voorgrond? Of zit het liever binnen met een game of een boek? Kijk naar je kind en ontdek welk schooltype het beste past.

De denker

Zit graag binnen met een game of boek. Kan je verrassen met de vreemdste inzichten en grappigste opmerkingen, maar daaruit blijkt ook dat er heel wat omgaat in dat hoofd.

Een kind als de jouwe zal op een grote anonieme school snel ondergesneeuwd raken. Waarschijnlijk is de overstap naar de middelbare school al pittig genoeg. Zoek daarom iets dat goed aansluit op de vertrouwde basisschool: een kleinschalige plek, waar docenten de leerlingen bij naam kennen, met veel individuele aandacht en waar je kind niet snel over het hoofd gezien wordt.

De wervelwind

Heeft veel energie en is altijd in voor iets leuks. Kan nogal chaotisch zijn. Vult de hele ruimte en laat daarbij altijd zijn of haar sporen achter.

Dit kind heeft uitdaging nodig, maar ook discipline. Een school met veel oog voor vernieuwing biedt uitkomst. Genoeg ruimte voor sport, geen huiswerk en gesjouw met boeken, maar wel veel aandacht voor de persoonlijke talenten. Zo kan je kind langzaam wennen aan de regels die horen bij een middelbare school.

De politicus

Gaat altijd de discussie aan, is van alles op de hoogte, is sociaal betrokken en treedt graag op de voorgrond. Als het stil is, wordt hij of zij onrustig.

Hier kun je juist gerust voor een grotere school gaan: er moet reuring en uitdaging zijn, en vernieuwing. Je kind heeft genoeg sociale vaardigheden om te zorgen dat hij of zij niet ongezien blijft en weet snel z’n weg te vinden. Sterker nog: op een kleine school zal de verveling binnen de kortste keren toeslaan.

De creatieveling

Staat dolgraag op het podium, maar is verder een verlegen en bescheiden kind. Geniet van knutselen, baalt van woordjes stampen, weet overal een originele oplossing voor te bedenken.

Zorg dat die leuke creatieve eigenschappen gestimuleerd worden. Dat kan het best op een school waar veel ruimte is voor kunst, bijvoorbeeld in de vorm van schoolmusicals en schoolbands, culturele en kunstzinnige vorming en tekenlessen. Ga voor kleinschaligheid: een verlegen kind heeft juist dat persoonlijke contact nodig.

De uitdaging

Zo noemden ze je kind altijd op de basisschool: een uitdaging. Oftewel: iemand die niet stilzit, overal bovenop duikt en conflicten niet schuwt. En met een heel klein hartje.

Aandacht, discipline en ruimte zijn belangrijk voor dit kind. Een school waar veel aandacht is voor sport en waar huiswerk ook op school gedaan kan worden zou uitkomst kunnen bieden. Bij voorkeur een kleine school met een grote sportruimte of een fijn plein, waar je kind in de pauze stoom kan afblazen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF