fbpx

We mogen weer op vakantie! Maar waar kun je nu voor boeken en waar moet je op letten?

Eindelijk is het zover, we mogen weer naar het buitenland op vakantie! De versoepelingen betekenen een einde aan het reisverbod naar verschillende landen. Maar waar kunnen we nu heen, wat mag wel en niet ter plaatse en betekent dit ook dat we nu meteen de zomervakantie moeten boeken naar de landen die mogen? Onze Wendy- en reisexpert Marion Ariëns legt uit wat nu wel en niet kan en waar je nu op moet letten bij het boeken van je buitenlandse zomervakantie.

 Eindelijk is er weer goed nieuws wat betreft vakanties en reizen naar het buitenland. We mogen weer! Steeds meer landen krijgen de code geel of groen en het is dan ook weer veilig om naar deze landen te reizen maar wat betekent dat concreet voor onze aanstaande zomervakantie?

Wat betekenen die gele, groene en oranje adviezen?

Er is het afgelopen weekend voor een aantal, met name Europese bestemmingen, een aangepast reisadvies uitgegeven. Alle relevante informatie daarover staat gepubliceerd op de website wijsopreis.nlen in de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een geel en groen reisadvies betekent eigenlijk dat we bij terugkeer naar Nederland geen negatieve coronatestuitslag hoeven te laten zien en niet in quarantaine hoeven. Wel kunnen de bestemmingen nog inreisbeperkingen hebben, zoals het bewijs van een negatieve test of quarantaine-verplichting ter plaatse. Op groene bestemmingen zijn er daarnaast weinig besmettingen met het coronavirus. Buitenlandse Zaken benadrukt dat het, ook bij groene en gele reisadviezen, belangrijk ís en blijft dat we ons goed voorbereiden op de reis en dat we ook tijdens het verblijf in het buitenland en bij terugkeer goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Zoals we eerder hebben gezien, kan de situatie in een land snel veranderen. Een aantal bestemmingen blijft vooralsnog op kleurcode oranje staan, omdat ze een Covid hoog risicogebied zijn en de kans op besmetting daar dus groot is. Het reizen naar deze landen wordt dus nog steeds sterk afgeraden.

Waar mogen we wel naar toe?

Oké, gele en groene reisadviezen mogen dus maar waar mogen we dan nu eigenlijk naar toe? Op groen staan nu alleen nog de Caribische bestemmingen Saba en St. Eustatius maar gelukkig hebben we inmiddels wel aardig wat ‘gele’ bestemmingen, namelijk Finland, Ierland, Malta, Portugal, een groot deel van de Griekse eilanden (waaronder Samos, Lesbos, Kos, Mykonos, Santorini en Corfu), Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand. Het Spaanse vasteland staat nog op oranje maar alle Canarische eilanden (waaronder Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote) en de Balearen (Mallorca, Menorca, Formentera en Wendy’s favoriete eiland Ibiza) mogen weer want die staan op ‘geel’. Het reisadvies voor Bonaire staat nu nog op oranje maar gaat aankomende week op ‘geel’. Het lijstje is dus nog beperkt maar de verwachting is dat zeker binnen Europa deze zomer weer meer mogelijk zal zijn.

Hoe zit het met de populaire vakantielanden Frankrijk, Italië en Spanje?

Leuk zo’n lijstje wat nu wel mag maar hoe zit het dan met onze favoriete vakantielanden Frankrijk, Italië en Spanje?

Frankrijk staat al jaren op 1 als favoriete bestemming voor Nederlanders dus kunnen we daar wel naar toe deze zomer? Het reisadvies is nu nog oranje maar op 9 juni gooit Frankrijk in principe zijn grenzen open en zijn buitenlandse toeristen weer welkom. Tegen die tijd zijn ook de cafés en restaurants open en mogen musea ook weer bezoekers ontvangen. Frankrijk verwacht wel van buitenlandse toeristen een ‘pass sanitaire’ oftewel dat zij een corona-paspoort kunnen laten zien.

Italië staat voor ons nu nog op kleurcode oranje maar Italië wil heel graag zo snel mogelijk weer buitenlandse toeristen welkom heten. Vanaf 15 mei mogen alle EU-burgers met een onofficieel corona-paspoort het land weer in maar hier geldt voorlopig nog wel een avondklok van 22 uur tot 5 uur en hebben wij dus nu nog te maken met kleurcode oranje.

De Spaanse eilanden mogen dus weer want deze staan op geel maar hoe zit het met het vasteland? Kunnen we wel naar de Spaanse costa’s deze zomer? De Spaanse regio’s bepalen zelf grotendeels hun eigen corona-beleid. Zo heeft de ene regio, zoals Valencia, nog wel een avondklok en de andere, zoals Madrid, niet meer. Nederlanders moeten zich in ieder geval voorlopig nog laten testen voor binnenkomst in geheel Spanje (inclusief de eilanden) en ook Spanje mikt op het corona-paspoort deze zomer.

Hoe krijgen we het corona-paspoort?

Ik heb het al een paar keer genoemd, het zogenaamde corona-paspoort dat nodig is om binnen de EU te reizen deze zomer maar wat is dat voor paspoort en hoe komen we eraan?

De Europese Unie zet deze zomer in op een gratis corona-paspoort voor EU-burgers. Deze pas moet in juni gereed zijn en wordt een QR-code op een smartphone of op papier. In de code verschijnt straks de naam, de geboortedatum, de lidstaat van uitgifte, de datum van uitgifte en informatie of iemand gevaccineerd, recent negatief getest of onlangs hersteld is van Covid-19. De details worden momenteel uitgewerkt.

Waar moet je op letten bij het boeken van de zomervakantie?

De versoepelingen zijn natuurlijk erg fijn maar het is wel belangrijk om de reisadviezen goed in de gaten te houden. Als je naar een ‘oranje’ bestemming reist terwijl het een niet-noodzakelijke reis is en je hebt ter plaatse kosten door corona (zoals extra reis- en verblijfkosten of medische kosten), dan vergoeden de meeste reisverzekeringen deze schade niet. Ook het moment van boeken is belangrijk bij een annuleringsverzekering. Als het reisadvies ten tijde van boeking op oranje staat, geldt je dekking niet.

Een groot voordeel van het reizen met een reisorganisatie (in tegenstelling tot zelfstandig reizen) is dat je veel minder risico loopt. Mocht voorafgaand aan de reis of tijdens de reis de kleurcode van de bestemming naar oranje gaan, dan wordt vooraf je reis kosteloos geannuleerd, je ontvangt indien gewenst een corona-voucher en indien je al ter plaatse bent, word je zo snel mogelijk naar huis gerepatrieerd. Ook kun je het beste kiezen voor een reisorganisatie die aangesloten is bij een garantiefonds, zoals de SGR, zodat bij een eventueel faillissement je de gemaakte kosten terugkrijgt. Dat kan even duren maar dat geeft wel zekerheid.

Boeking stress

Nu de reisadviezen worden aangepast, merk ik in mijn omgeving dat veel vriendinnen stress ervaren over wanneer de zomervakantie geboekt moet gaan worden. We zijn allemaal bang om achter het net te vissen voor de leukste accommodaties en we zijn bang dat de vlucht- en hotelprijzen flink op zullen gaan lopen dus we willen het liefst nu meteen boeken. Maar is dat wel verstandig?

Als jouw zomerbestemming nu al op geel of groen staat, is het zeker aan te raden om nu te boeken. Zoals eerder gezegd, zou ik dat ook bij een reisorganisatie boeken vanwege de zekerheid die je hebt als de situatie verandert. Als je met eigen vervoer reist en zelf een accommodatie boekt, let dan goed op de annuleringsvoorwaarden van je camping, huis of hotel. Het is anders moeilijk geld terug te krijgen. Wil je graag naar een van de bestemmingen die nu nog op oranje staan maar waarvan verwacht wordt dat ze naar geel gaan zoals Frankrijk, het vasteland van Spanje en Italië, houd dan het reisadvies goed in de gaten en boek zodra het kan. En voor zolang dat duurt, kun je je wel vast oriënteren op mogelijke bestemmingen binnen Europa want met het corona-paspoort is de verwachting dat we in juli en augustus weer heerlijk door het merendeel van Europa kunnen reizen.

Gelukkig, we mogen bijna weer!

Over Marion

Reizen zit in haar bloed en Marion werkt al ruim 25 jaar in de reisbranche. Ze heeft onder andere in Spanje, de Verenigde Staten en Japan gewoond en gewerkt als synchroonzwemster in professionele shows. Terug in Nederland werd haar passie voor reizen verder aangewakkerd door als stewardess bij KLM de wereld over te vliegen. Daarna heeft ze bij diverse reisorganisaties gewerkt en verder de wereld mogen ontdekken. Het liefst reist ze samen met haar gezin naar verre bestemmingen. Momenteel is zij, naast haar free lance opdrachten die altijd iets met reizen te maken hebben, werkzaam als docent in toeristische vakken bij Tio University of Applied Sciences. In haar blogs gaat zij in op het geluk dat reizen kan brengen en geeft ze handige tips voor ‘happy & healthy travels’.

Lees ook de andere blogs van Marion:

Dit is waarom we het zo missen dat we nu niet op vakantie naar het buitenland kunnen

Bali of de Biesbosch in de zomervakantie?

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF