fbpx

Wendy-expert Josje Smeets over waarom we moeten proberen weer af en toe op kantoor te werken

Voor de meeste mensen beginnen de online videocalls en vergaderingen te vervelen. Waar zijn die gezellige collega´s? Het spontane praatje bij de printer of het groeten van de schoonmaakster, je mist het. Het was voor de meeste mensen dan ook even afzien om maanden afgezonderd te zijn van je dagelijke collega´s op kantoor. 
Wendy-expert Josje Smeets vertelt ons waarom we ons weer meer op de werkvloer moeten bevinden.

Steeds meer mensen werken weer af en toe op kantoor. Ook plannen mensen vaker live meetings in. Dat is wel een beetje wennen, want nu moeten we dus ook weer reistijd inplannen. Sommigen vinden live samenwerken daarom een stuk minder efficiënt dan werken vanuit huis. Toch is het voor ons geluksgevoel enorm belangrijk dat we, waar mogelijk en veilig, aandacht besteden aan meer live interactie met collega’s.

Waarom dan?

Knuffelhormoon

Wanneer je live contact hebt met iemand, dus wanneer je je met een of meerdere anderen –op afstand- in dezelfde (buiten-)ruimte begeeft, komen

er meer gelukshormonen vrij dan wanneer je alleen digitaal contact hebt met deze mensen. Dit is al na een paar minuten fysiek contact merkbaar. Wanneer we elkaar rechtstreeks in de ogen kijken komt onder andere het knuffelhormoon oxytocine vrij. Dit hormoon maakt niet alleen dat we anderen aardiger vinden, maar het zorgt ook voor meer wederzijds begrip en vertrouwen. Oxytocine zorgt ervoor dat we ons veilig bijelkaar voelen. Dat is natuurlijk enorm belangrijk voor het teamgevoel en jouw loyaliteit naar dat team toe. En het voelt ook nog eens heel fijn.

Dieper niveau

Als je langer met elkaar samenwerkt (een hele dag op kantoor zitten is immers anders dan 2 videocalls per dag), zul je ook op een ander niveau contact maken met elkaar. Je spreekt vaker over ditjes en datjes en af en toe ook over niet-werkgerelateerde zaken. Dit maakt dat de connectie met jouw collega verbetert, maar ook dat je af en toe je hart kan luchten. Je leert elkaar beter kennen en daardoor zullen collega’s af en toe ook doorvragen wanneer ze zien dat je minder goed in je vel zit. Dit zorgt ervoor dat eventueel opgebouwde stress eerder je hoofd kan verlaten dan wanneer je daar in je eentje thuis mee rondloopt. Tijdens een videocall kun je –zeker met een unmute button en een zwart scherm- veel beter de schijn ophouden dat alles goed gaat. Dat voelt op dat moment misschien wel lekker, maar is geen oplossing voor de lange termijn. Juist kleine botsingen met collega’s en het uitspreken van zorgen of irritaties, zorgt ervoor dat jullie samen een connectie op een dieper niveau ervaren. Daar word je echt gelukkig van.

Samen

De grootste angst van de mens is dat we alleen achterblijven. Wij mensen zijn sociale wezens en functioneren het beste in groepsverband. Soms lijkt dat niet zo, omdat je thuis veel beter meters kan maken met je werk, maar uiteindelijk ervaren we meer welbevinden wanneer we samen zijn dan alleen.

Doen!

Doen dus. Natuurlijk is voorzichtigheid nog steeds van het grootste belang, maar probeer –wanneer het kan- toch mondjesmaat wat meer live interacties met je collega’s te plannen. Wissel dit af met werken vanuit huis. Daar vaar jijzelf en dus ook je werkgeluk wel bij.

Josje Smeets is GeluksPsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou tweewekelijs over alles dat gelukkig maakt.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF