fbpx

Waarom Renée niet spaart voor haar kinderen

Het is de Week van het Geld. Op scholen wordt kinderen geleerd hoe ze om moeten gaan met geld. Personal finance-blogger Renée (www.porterenee.nl) zegt: Spaar vooral niet voor ze. Dat helpt. 

Mijn schoonvader was zo lief om flink voor zijn zoon te sparen. Toen mijn man 18 jaar oud werd, mocht hij dat geld dan wijselijk uitgeven. Wat gaat hier mis? Ja, precies. De combinatie ‘wijselijk’ en ’18 jaar’. Op die leeftijd kun je nog niet met geld omgaan. Wat deed mijn man met het bedrag dat hij op zijn 18e verjaardag opeens tot zijn beschikking kreeg? Hij ging ervan reizen en volgde een intensieve cursus Spaans (dat leek hem goed om zijn vader van het nut van de reis te overtuigen.) Het enige wat hij nu nog kan zeggen in het Spaans is ‘Hallo’, ‘Hoe gaat het?’ en wat Spaanse scheldwoorden die hij van vrienden aldaar leerde. Hij spreekt net zoveel Spaans als mijn kleuterzoontje na een aflevering van Dora. Poef, daar ging pa’s spaargeld waar hij al die jaren voor krom had gelegen.

Piece of cake

Mijn man en ik zijn die hard-spaarders. Al jaren. Zo losten we al bijna 100.000 euro af op onze hypotheek, waardoor we nog maar een kleine 500 euro per maand betalen voor onze 2-onder-1-kap met vijf slaapkamers. We sparen moedig verder. Eerst die hypotheek weg, dan een pensioen bij elkaar sparen en nog wat extra’s zodat we niet tot ons 71e door hoeven te werken. Onze kinderen zijn 4 jaar en 11 maanden oud. Dus we hebben nog wel even de tijd voor zij zich gaan oriënteren op hogescholen en rijscholen. Tegen die tijd hopen we onze vaste lasten zo te hebben verlaagd, dat we veel meer dan nu overhouden van ons inkomen. Een hypotheek hebben we dan bijvoorbeeld niet meer. En dus kunnen we veel makkelijker onze bijdrage doen aan alle kosten die onze kids dan met zich meebrengen. Dat moet dan een piece of cake zijn.

Kijk, ik hoop dat mijn kids ooit gaan studeren. Als blijkt dat er in die koppies genoeg brains zitten en ze er zin in hebben. Ik studeerde zelf journalistiek en heb die studie, door de financieel rottige situatie waarin mijn ouders destijds zaten, zelf moeten betalen. Ik kon het geld lenen van de IB-groep, die nu DUO heet. Het gaf me nieuw bewustzijn over geld. Ik leende in totaal gedurende mijn 4-jarige studie zo’n 18.000 euro, die ik binnen drie jaar na afstuderen alweer af had gelost. De brief waarin stond dat ik schuldenvrij was, hing nog een jaar daarna te pronken op de koelkast.

Geen geld geven

Wat heeft me dat nou gebracht? Dat ik op jonge leeftijd al begreep hoe geld werkt. Dat er geen bodemloze put is waar je af en toe een greep uit kunt doen. Dat wat je leent terug moet. En dat rente betalen stom is. Ik pluk daar nu nog de vruchten van. Misschien klinkt het een beetje hard, maar ik gun mijn kinderen dat ook. Tuurlijk zal ik ze financieel ondersteunen. Maar hun studie betalen én de huur van hun Amsterdamse kamer én hun kant-en-klaar-maaltijden van de Appie? Nee, dank je de koekkoek. Ze zullen me er misschien om haten tegen die tijd, zoals ik er vroeger ook van baalde dat ik er financieel alleen voor stond. Een paar jaar later zullen ze zien wat ik nu ook zie. Dat geen geld geven, het grootste cadeau is dat ik ze kon geven.

Lees meer over geld, sparen en besparen op het blog van Renée: www.porterenee.nl en like haar facebook-pagina

 

Lees hier hoe je je kinderen leert omgaan met geld.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF