fbpx

Dit is waarom snelle muziek tijdens het sporten effectief is

Muziek tijdens het sporten, veel mensen hebben er tegenwoordig een speciale playlist voor. Het is goed om je lijst af en toe even goed onder de loep te nemen, muziek kan je sportervaring en prestaties beïnvloeden. Uit onderzoek van Frontiers in Psychology Magazine blijkt namelijk dat muziek met een hoog tempo het sporten effectiever en makkelijker maakt.

Hoe je muziek ervaart, is heel persoonlijk. Factoren zoals je cultuur en persoonlijke voorkeur voor een genre, spelen hierbij een rol. Muziek heeft verschillende aspecten die effect kunnen hebben, zoals het tempo, de tekst en de melodie. In dit onderzoek werd gekeken naar het effect van het tempo van de muziek tijdens het sporten.

De deelnemers van het onderzoek werd gevraagd een duurtraining, zoals lopen op de loopband, of een oefening met hoge intensiteit, bijvoorbeeld een legpress uit te voeren. In verschillende sessies luisterden de deelnemers tijdens het sporten naar popmuziek in wisselde tempo’s, of voerden zij de oefeningen in stilte uit. De onderzoekers keken naar hun hartslag tijdens de oefeningen en stelden hen vragen over de inspanning die ervoor nodig was.

Meer tempo, meer effect

Wat blijkt? Wanneer de deelnemers luisterden naar muziek met een hoog tempo, voelden de oefeningen het minst zwaar. Daarnaast was hun hartslag tijdens deze sessies het hoogst, een hoge hartslag betekent dat de oefening gunstiger is voor de fysieke fitheid. Een hoog tempo in de muziek zorgt dus voor meer resultaat, terwijl het sporten minder inspanning kost. Bij de duurtrainingen was dit effect nog sterker dan bij de oefeningen van hoge intensiteit.

Tijd om je eigen playlist eens opnieuw te bekijken. Welke nummers staan erin en hebben die voldoende tempo? Ga op zoek naar je favoriete uptempo nummers en voeg ze toe. Zo kun je effectiever sporten, terwijl het minder zwaar voelt en daarnaast ook nog eens genieten van muziek die je leuk vindt. Beter wordt het niet, toch? Dus, hup! Hardloopschoenen aan, oortjes in en gaan!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF